Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katusuola tutkittiin koirien tassukipujen vuoksi – näytteissä ei poikkeavuuksia

Jaa

Helsingin kaupunki on tutkinut käyttämänsä katusuolan eikä laboratoriotutkimuksissa suolanäytteistä löytynyt poikkeavuuksia. Suolan laadussa ei siis ollut vikaa.

Talvikunnossapidon kalustoa urakoitsija Staran varikolla / Roni Rekomaa.
Talvikunnossapidon kalustoa urakoitsija Staran varikolla / Roni Rekomaa.

Katusuolan koostumusta alettiin tutkia, kun kaupungille tuli useita viestejä koirien tassujen kipeytymisestä ja epäiltiin, että tämä johtuisi suolasta.

Kaupungin valvontaeläinlääkärit arvioivat tutkimustuloksia erityisesti siitä näkökulmasta, löytyisikö niistä selitys koirien ongelmiin. Tuloksista ei löytynyt mitään sellaista, joka olisi viitannut siihen, että koirat olisivat saaneet oireita nimenomaan katusuolan ainesosista.

Eläinsairaaloista saadun tiedon mukaan koirille ei ole aiheutunut hoitoa vaativia myrkytysoireita tai nestehoidon tarvetta katujen suolauksesta Helsingissä.

Katujen kunnossapidossa on käytetty suolaa samoja määriä kuin aikaisempina vuosina.

Tassukipujen taustalla mahdollisesti yhteisvaikutus

Helsingin kaupunki käyttää liukkaudentorjuntaan pääasiassa sepeliä ja suolaa. Kaduilla käytetään raesuolaa eli vuorisuolaa, joka vastaa lähes normaalia ruokasuolaa (natriumkloridi).

Pyöräilyn ja jalankulun harjasuolausreiteillä käytetään liuossuolaa (kalsiumkloridi). Samaa liuossuolaa käytetään keväisin myös katupölyntorjuntaan, kun pölyä sidotaan tien pintaan.

Formiaatteja tai kalkkia ei käytetä Helsingissä katujen liukkaudentorjunnassa.

On mahdollista, että katusuolan, kovan pakkasen ja jään yhteisvaikutus on saanut koirien tassut kipeytymään. Suola ja jää voivat yhdessä tuottaa kemiallisen reaktion, joka pudottaa jään lämpötilan reippaasti pakkasen puolelle.

Katujen kunnossapidossa vastuita myös taloyhtiöillä ja kiinteistöillä

Laki velvoittaa tekemään liukkaudentorjuntaa ja talvikunnossapitoa. Helsingin kaupunki vastaa ajoratojen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta. Jalkakäytävien talvikunnossapidon vastuuta on jaettu kiinteistöjen kanssa.

Kiinteistöt vastaavat jalkakäytävien hoidosta kantakaupungin alueella eli Vallilassa, Hermannissa, Kalliossa, Sörnäisissä, osassa Etu-Töölöä sekä Pitkänsillan eteläpuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

katujen kunnossapidon tiimipäällikkö Tarja Myller p. 09 310 38538

Kuvat

Talvikunnossapidon kalustoa urakoitsija Staran varikolla / Roni Rekomaa.
Talvikunnossapidon kalustoa urakoitsija Staran varikolla / Roni Rekomaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 18.8.202218.8.2022 17:44:19 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 18.8.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.9.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme