Kaunispäälle rakennetaan kolmiomittauksen muistomerkki

Jaa

Kaunispää-tunturille Inarissa kohoaa kolmiomittaustorni vuonna 2009 lahona hävitetyn tornin tilalle. Syyskuussa avattava torni jatkaa geodesian ja kartoituksen perinteitä ja muistuttaa ajasta ennen satelliittipaikannusta ja navigaattoreita.

Kaunispään laelle 1950-luvulla rakennettu kolmiomittaustorni oli tuttu maamerkki Saariselällä vierailleille. Mittaustekniikan kehittyessä alkuperäiseen tarkoitukseensa tarpeettomaksi käynyt torni poltettiin, jottei se aiheuttaisi vaaratilanteita. Samalla ehdotettiin uuden tornin rakentamista.

Torni vihitään käyttöön 5.9.2011

Kaunispään kolmiomittaustornin rakentaminen aloitettiin kesäkuun alussa, ja torni valmistuu elokuun lopussa. Se vihitään käyttöön Pohjoismaiden karttalaitosten pääjohtajien tapaamisen yhteydessä 5.9.2011.

Geodeettinen laitos toteuttaa rakentamisen yhteistyössä Maanmittauslaitoksen, Inarin kunnan ja Lapin Ely-keskuksen kanssa. Rakentamistyöt on sisällytetty osaksi Inarin kunnan ja Lapin Ely-keskuksen yhteistyönä tehtäviä ns.
YTY-hankkeita.

7,5-metrinen torni muuttaa lähemmäksi parkkipaikkoja

Uusi kolmiomittaustorni toimii maanmittauksen muistomerkkinä, infopisteenä, maisematornina ja matkailuelämyksenä. Kaunispään kolmiomittaustornilla on korkeutta 7,5 metriä, joten se on aikaisempaa tornia jonkin verran matalampi.

Torni rakennetaan hieman eri kohtaan kuin vanha, sillä tutussa kohdassaan se olisi sijainnut vaarallisen lähellä talvisin jäätyviä linkkimastoja. Uusi torni sijaitsee lähempänä yleistä tietä ja Kaunispään huipun paikoitusaluetta.

Lisätietoja

Maanmittauslaitoksessa
Kartastopäällikkö Jouni Keskinarkaus, 0400 893 387, jouni.
keskinarkaus[ät]maanmittauslaitos.fi
Yli-insinööri Pekka Tätilä, 040 551 2226, pekka.tatila[ät]maanmittauslaitos.fi

Geodeettisessa laitoksessa
Markku Poutanen, 040 718 2152, markku.poutanen[ät]fgi.fi

kuva: http://www.maanmittauslaitos.fi/sites/default/files/liitekuvat/2011/06/kaunispaan_torni2011_perust.jpg
kuvassa: Kaunispään kolmiomittaustornin perustus valettiin 9.6.2011, kuvaaja:
Tuomo Salakka

Linkit:
Struven ketju - Maanmittauksen taidonnäyte ennen satelliittien aikaa http://www.maanmittauslaitos.fi/toiminta/organisaatio/historia/struven-ketju

Kaunispään kolmiomittaustorni purettiin (uutinen 20.11.2009) http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2010/05/kaunispaan-kolmiomittaustorni-purettiin

Kolmiomittauksen historiaa (pdf, Maanmittaustieteiden seura) http://mts.fgi.fi/maanmittaus/numerot/2009/2009_1_puupponen.pdf

Geodeettinen laitos
http://www.fgi.fi/

lue tiedote verkossa: http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2011/06/kaunispaalle-rakennetaan-kolmiomittauksen-muistomerkki

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos

HELSINKI

http://www.maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos