Keskuskauppakamari

Kauppakamari: Uskottavuus pelissä WTO-kokouksessa

Jaa

Uskottavuuden säilyttäminen on Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksen keskeinen tavoite, Keskuskauppakamarin johtaja, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori arvioi kansainvälisen kaupan tilannetta. “Tahmea talouskasvu johti useissa maissa protektionismiin ja kaupan esteisiin. Tämä kehitys tuntuu jatkuvan talouden nousukaudesta huolimatta, vaikka kaupan esteiden määrä on puolittunut”, toteaa Vuori.

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

WTO:n tuoreiden tilastojen mukaan kuluvan vuoden aikana on WTO-maissa havaittu 108 uutta kaupan rajoitusta, mikä on 50 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vapaakaupan perinteisen tukijan, USA:n muuttunut kauppapolitiikka voi Timo Vuoren mukaan aiheuttaa erityistä huolta.

“Samoin esimerkiksi Kiinassa, Venäjällä, Brasiliassa ja Intiassa ulkomaiset yritykset, suomalaiset mukaan lukien, voivat kohdata yllättäviä uusia, syrjiviä kaupan rajoituksia, joiden selvittämisessä WTO on usein viimeinen hätäapu”, muistuttaa Vuori. Vuori osallistuu 10.–13.12. Buenos Airesissa, Argentiinassa pidettävään WTO-ministerikokoukseen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen johtamassa Suomen valtuuskunnassa.

Vuoren mukaan WTO-kokous on onnistunut, jos kaikki WTO-maat, mukaan lukien G20-maat, Brasilia, USA, Intia ja Kiina, ilmaisevat sitoutumisensa kansainvälisen kaupan sääntöjen noudattamiseen ja niiden kehittämiseen kansainvälisessä yhteistyössä. “Viime vuosina ollaan jo totuttu tuloksettomiin WTO-kokouksiin, vuoden 2013 Balin kauppamenettelysopua lukuunottamatta.”

Parempi markkinoillepääsy, ennakoitavat säännöt Suomen tavoitteena

Ministerikokouksessa pyritään löytämään yhteisymmärrystä vuonna 2001 käynnistetyn Dohan kauppaneuvottelukierroksen (Doha Development Agenda) auki olevista aiheista sekä saamaan selkeyttä jatkotyölle Genevessä. Buenos Airesissa pyritään neuvottelutulokseen kalastustuista, elintarvikkeiden vientirajoitusten läpinäkyvyydestä sekä pysyvään ratkaisuun elintarvikkeiden varastoinnista ruokaturvan tarpeisiin.

Sen sijaan maatalouden kotimaisissa tuissa tavoitellaan kokouksen jälkeistä työohjelmaa. Keskusteluissa ovat myös palvelujen kotimainen sääntely, kehitysmaiden erityis- ja erilliskohtelu, sähköinen kauppa ja investointien helpottaminen.

Suomen kannalta tärkeitä teemoja ovat erityisesti sähköinen kauppa, sääntelyn läpinäkyvyyden parantaminen sekä investointien helpottaminen. Suomea kiinnostaviin aiheisiin kuuluvat myös markkinoillepääsyn parantaminen teollisuuden eri sektoreilla, mutta näitä ei Buenos Airesissa käsitellä.

Timo Vuori osallistuu kokouksen yhteydessä myös kansainväliseen Business Forum tapahtumaan, jonka yhtenä järjestäjänä toimii Kansainvälinen kauppakamari ICC.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa
Timo Vuori / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Timo Vuori / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Lataa
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen19.1.2019 07:00Tiedote

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme