Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Kiina-riskit ja USA:n kasvava protektionismi varjostavat myös yrityksiä – EU:n entistä tärkeämpää pitää huolta omasta kilpailukyvystään

Jaa
Noin 31 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltain ilmasto- ja veropaketti IRA:n vaikuttavan yrityksen vientinäkymiin. Myös Kiina-riippuvuuksien purkamista yrityksissä jatketaan määrätietoisesti. Tiedot selviävät tuoreesta kauppakamarien vientijohtajakyselystä. Keskuskauppakamari painottaa, että EU:n on entistä tärkeämpää pitää huolta omasta kilpailukyvystään. Protektionismi ja kilpailun vääristyminen eivät saa estää suomalaisyrityksiä pääsemästä kiinni vihreän siirtymän luomiin kansainvälisiin markkinamahdollisuuksiin.
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala

Kauppakamarien vientijohtajakyselyssä vientijohtajilta kysyttiin vaikuttaako Yhdysvaltojen lisääntynyt protektionismi ja vihreää siirtymää tukeva IRA-tukipaketti yrityksen vientinäkymiin. Inflation Reduction Act (IRA) on Presidentti Bidenin elvyttävä ilmasto- ja veropaketti, jonka tarkoituksena on vauhdittaa vihreää siirtymää. 
 
30,5 prosenttia vastaajista arvioi lisääntyneen protektionismin ja IRA-paketin vaikuttavan yrityksen vientinäkymiin joko merkittävästi (3,5%), jonkin verran (9,6%) tai hieman (17,4%). 47 prosenttia vastasi ettei vaikutusta ole ollenkaan ja noin 23 prosenttia ei osannut arvioida mahdollisia vaikutuksia. 
 
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakan mukaan IRA-paketti on ehdottomasti tarpeen vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. Vaarana kuitenkin on, että Yhdysvaltain kasvava protektionismi luo tiiviin translanttisen yhteistyön päälle vastakkainasettelun varjoa, kun vihreän siirtymän edistämiseksi tärkeintä olisi EU:n ja USA:n tiivis yhteistyö. 
 
”EU ja USA tarvitsevat juuri nyt toisiaan ja saumattomilla suhteilla on myös suuri strateginen merkitys, kun maailmanpolitiikassa myllertää. Mannerten välille ei saa muodostua vastakkainasettelua tai vääristynyttä kilpailua, vaan myös vihreää siirtymää edistävää työtä olisi ehdottoman tärkeää tehdä yhdessä. Suomalaisia yrityksiä myös huolestuttaa, miten massiivisesti EU tulee vastaamaan IRA-tukipakettiin ja höllentämään omien valtiontukien sääntelyä. Ovälttämätöntä, että emme vääristä kilpailua sisämarkkinoilla ja pidämme EU:ssa huolta omasta kilpailukyvystämme”, sanoo Toivakka. 
 
Kyselyn mukaan Yhdysvaltojen kiinnostavuus kauppakumppanina on kasvussa. 68 prosenttia arvioi kiinnostavuuden kasvaneen tai kasvavan vuonna 2023 merkittävästi (17,5%), jonkin verran (33,3%) tai hieman (17,5%). 
 
Kiinan arvaamattomuus opettanut yrityksiä hajauttamaan riskejä ja sietämään epävarmuutta 
 
Kauppakamarien vientijohtajille suunnatun kyselyn mukaan 40 prosentilla vastanneista yrityksistä ei ole liiketoiminnan kannalta kriittistä Kiina-riippuvuutta. 26 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista kertoi yrityksensä vähentäneen tai olevan aikeissa vähentää Kiina-riippuvuutta, 22 prosenttia vastasi ettei ole aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaa. 
 
”Yritykset ovat joutuneet oppimaan elämään epävarmuudessa ja riskejä halutaan hajauttaa. Se ei johdu yksin Kiinasta vaan myös yleisestä geopoliittisesta epävarmuudesta. Kaikkia munia ei haluta laittaa samaan koriin, eikä se ylipäätään ole järkevää. Epävarmuuden kanssa maailmankaupassa on opittava elämään”, Toivakka sanoo.  
 
Avoimissa vastauksissa yritykset kertovat hajauttavansa tuotanto- ja toimitusketjuja muualle Kaakkois-Aasiaan ja Eurooppaan, etsivänsä raaka-aineille vaihtoehtoisia toimittajia, ohjaavansa alihankintaa vahvemmin muille alueille ja välttävänsä aktiivista rahoituskohteiden hankintaa Kiinasta. Ovia ei kuitenkaan olla sulkemassa kokonaan. 
 
”Riskit ovat erilaisia eri toimialoilla. Yrityksissä on mietittävä paitsi tuotantoketjuja ja niiden vastuullisuutta, myös sitä kenen kanssa kauppaa käydään, minkälaista kauppaa käydään tai minkälaiseen toimintaympäristöön uudet investoinnit kannattaa tehdä. Riskienhallinta ja niihin varautuminen ovat nyt todella tärkeässä asemassa”, sanoo Toivakka. 
 
Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 31.1.-2.2.2023. Kyselyyn vastasi 116 yritystä. Vastanneet yritykset olivat merkittäviä vientiä harjoittavia työnantajayrityksiä eri puolilta Suomea. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarit esittävät kymmenen ratkaisua yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi24.3.2023 07:35:00 EET | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vaativat, että osaavan työvoiman saatavuus yrityksille turvataan ensi vaalikaudella ja esittävät kymmenen konkreettista ratkaisua osaajapulan helpottamiseksi. Kriittisimpinä toimenpiteinä kauppakamarit pitävät maahanmuuton merkittävää kasvattamista nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistamista sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistamista. Jopa 73 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä

Kauppakamarikysely: Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – kolmasosa yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteen23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.

Jäänmurtajahankinnoista on päätettävä alkavalla vaalikaudella22.3.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Metsäteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ry ja Keskuskauppakamari vetoavat, että jäänmurtajahankinnoista päätetään Suomessa tulevalla hallituskaudella. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Naisten työllisyyskehitys vahvaa, miehillä tilanne huonompi – heikkenevä suhdanne heijastuu miesvaltaisille aloille21.3.2023 09:19:37 EET | Tiedote

Työllisyyskehitys jatkui helmikuussa odotettua parempana ja työllisenä oli helmikuussa 12 000 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Myös työttömyystilanne on jopa parantunut talvella. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan rakennemielessä suomalainen työttömyys on aina liian korkea, mutta vallitsevassa suhdannetilanteessa työllisyyslukuihin voi olla tyytyväinen. Naisten työllisyyskehitys on jatkunut vahvana, mutta miesvaltaisilla aloilla tilanne on heikompi, sillä heikkenevä suhdanne heijastuu herkästi rakentamiseen ja teollisuuteen.

Perheenyhdistämiseen vaadittavat tulorajat kohtuuttoman suuret ulkomaalaisille osaajille21.3.2023 06:42:00 EET | Tiedote

Keskuskauppakamari esittää työhön perustuvaan maahanmuuttoon liittyvän perheenyhdistämisen helpottamista ja pitää kohtuuttomana, että ulkomaalaiselta vaaditaan perheenyhdistämiseksi suuremmat tulot kuin mitä suomalaisen kokoaikatyötä tekevän mediaaniansio on. Nykyiset perheenyhdistämisen käytännöt johtavat siihen, että osaajat lähtevät pois Suomesta. Keskuskauppakamarin mukaan tulorajaa pitäisi laskea tai jopa siirtyä malliin, jossa kokoaikatyö alan yleisten työehtojen mukaan riittäisi täyttämään perheenyhdistämiseen vaadittavan toimeentulon edellytyksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme