Etelä-Savon kauppakamariEtelä-Savon kauppakamari

Kauppakamarikysely: Työntekijöiden liikkuvuus vähenee merkittävästi koronan seurauksena

Jaa

Työhön liittyvä automatkustaminen tulee laskemaan rajusti, vaikka koronaeristäytyminen loppuu. Kauppakamarien jäsenyrityksille tekemään kyselyyn vastanneista yli 71 prosenttia kertoi työhön liittyvän automatkustaminen vähenevän joko merkittävästi tai jonkin verran. Työajon lisääntymiseen ei uskonut juuri kukaan.

Työmatka-autoilun vähenemiseen suurena syynä on etätyön lisääntyminen ja digitalisaation yhä suurempi hyödyntäminen. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 76 prosenttia uskoi etätyön lisääntyvän ja 71 prosenttia digitalisaation vauhdittuvan koronan jälkeisessä työelämässä.

”Työelämä on kokenut suuren muutoksen koronapandemian takia. Työmatka-autoilun väheneminen on asia, jota ei ole osattu vielä täysin ottaa huomioon, kun mietitään esimerkiksi päästövähennystavoitteita. Kyselymme tulos toivottavasti herättää päättäjiä”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kysely tehtiin 14.9 ja siihen vastasi noin 2000 kauppakamarien jäsenyritystä. Yksinyrittäjiä vastaajista oli 6,5 prosenttia eli suurin osa oli työnantajayrityksiä.

Romakkaniemen mukaan kysely osoittaa, että tieliikenteen päästöt todennäköisesti alenevat nopeammin kuin on osattu arvata. Tieliikenteen sähköistymisen lisäksi ihmisten käyttäytymisen muutokset, kuten työmatka-autoilun väheneminen tulevat nopeuttamaan päästövähennystavoitteisiin pääsemistä.

”Emme tämänkään takia tarvitse kansallista päästökauppaajärjestelmää päällekkäin EU:n järjestelmän kanssa. Toivoisin päättäjiltä laajempaa visiota tulevaisuuden liikenteen näkymistä ja niiden vaikutuksista päästöihin”, Romakkaniemi sanoo.

Henkilöstömäärä kasvaa tai pysyy ennallaan 84 prosentissa yrityksistä

Koronapandemialla on ollut rajuja vaikutuksia yritysten henkilöstömääriin. Laajoista lomautuksista ja irtisanomisista on kuitenkin jo päästy. Kyselyyn vastanneista yrityksistä nyt jo 84 prosenttia kertoi henkilöstömääränsä kasvavan tai pysyvän ennallaan seuraavan kahden kuukauden aikana. Huhtikuussa näin ajatteli 75 prosenttia yrityksistä.

”Yritysten kasvun este on jo nyt pula osaavasta työvoimasta ja tilanne pahenee koko ajan. Budjettiriihessä sovitut toimet työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi ovat oikeansuuntaisia mutta eivät alkuunkaan riittäviä. Muut työllisyyttä lisäävät toimet jäivätkin hallitukselta tekemättä, vaikka niiden tarve olisi ollut suuri myös työvoimapulan näkökulmasta”, Romakkaniemi sanoo.

Yritykset kertovat, että työelämän palautuessa koronan jälkeiseen normaaliin niiden tilantarve vähenee. Yrityksistä neljännes arveli tarvitsevansa vähemmän tilaa kuin ennen pandemiaa, joka kymmenes puolestaan arvioi tarvitsevansa lisää tilaa.

Vastaajista 27 prosenttia näki työympäristön viihtyvyydellä olevan entistä enemmän merkitystä. Sen sijaan työpaikan sijainnin merkitys nähtiin vähäiseksi.

Työmatkustamisen muutos ja etätyön lisääntyminen ovat valtava mahdollisuus Etelä-Savolle

Koronan myötä digitalisaatio ja suhtautuminen etätyöhön on ottanut merkittävän harppauksen. Ennen koronaa aiheesta puhuttiin paljon, mutta konkreettinen tilanne polki pitkään paikoillaan. ”Koronan myötä moni yritys tarkasti toimintatapojaan ja periaatteitaan, ja huomasi että asiat sujuvat myös etänä. Tässä piilee Etelä-Savolle valtava mahdollisuus, vahvana vapaa-ajan asumisen maakuntana. Tärkeää on, kuitenkin että tietoliikenneverkot ovat kunnossa. Vapaa-ajan asukkaiden pidempi oleskelu seudulla tuo ostovoimaa alueelle ja hyödyttää maakunnan kauppaa ja palveluita”, toteaa Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen.

Etätyön lisääntymisellä voi olla jonkinlainen vaikutus myös työvoiman saatavuuden ongelmiin.
”Osa vapaa-ajan asukkaista voi siirtyä myös alueen työmarkkinoiden käyttöön. Lisäksi etätyön tarjoaminen laajentaa mahdollisten työntekijöiden rekrytointialuetta sellaisissa työpaikoissa, joissa pääsääntöinen etätyö onnistuu luontevasti”, Leinonen jatkaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 14.9.2021. Kyselyyn vastasi 1994 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.  Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu vuonna 2020 16.-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6, 23.6, 2.9, 8.10, 1.12 ja vuonna 2021 2.2, 16.3, 27.4 ja 16.6.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon kauppakamari
Maaherrankatu 14
50100 Mikkeli

http://www.eskauppakamari.fi/

Etelä-Savon kauppakamari on merkittävä alueellinen vaikuttaja ja yritysten edunvalvoja. Me edustamme kattavasti alueen elinkeinoelämää, sillä meillä on useampi sata yritysjäsentä sekä alueen kuntia/kaupunkeja sekä useita yhteisöjä jäseninä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon kauppakamari

Kauppakamarit aloittavat yhteistyön Startup Refugeesin kanssa ukrainalaisten työllistämiseksi11.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarit ympäri Suomen aloittavat yhteistyön maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymään auttavan Startup Refugeesin kanssa. Suomeen on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka haluavat työllistyä mahdollisimman pian. Kauppakamarit saattavat yhteen työvoimaa kaipaavia jäsenyrityksiään, työpaikkoja välittävän Startup Refugeesin palvelut sekä työtä kaipaavat ukrainalaiset.

Kauppakamarikysely: Yrityspäättäjät kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä – komponenttien ja raaka-aineiden toimitusvaikeudet ja kohonneet hinnat aiheuttavat vaikeuksia23.3.2022 09:31:18 EET | Tiedote

Suomalaisista yrityspäättäjistä 73,5 prosenttia haluaisi Suomen liittyvän puolustusliitto Naton jäseneksi, selviää kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista yrityspäättäjistä jäsenyyttä vastustaa 7,1 prosenttia ja 19,4 prosenttia ei osaa sanoa. Yrityspäättäjien tuki Nato-jäsenyydelle on siis vielä suurempi kuin tuoreiden mielipidemittausten mukaan kansalaisten tuki Nato-jäsenyydelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme