Kauppakamarikysely: Yritykset näkevät valoa tunnelin päässä – konkurssiriski silti yhä lähes neljäsosalla yrityksistä
Maailmanlopun tunnelma alkaa yrityksissä olla takanapäin, vaikka edelleen eletään vaikeita ja poikkeuksellisia aikoja. Kauppakamarien koronakriisin alusta lähtien tekemien seurantakyselyjen perusteella näkyvissä on uskoa parempaan.

”Odotukset esimerkiksi liikevaihdon kehityksestä ovat optimistisia. Viime vuoden huhtikuussa vain 12 prosenttia yrityksistä odotti liikevaihdon pysyvän ennallaan, kun nyt helmikuussa näiden yritysten osuus oli peräti 38 prosenttia”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.
Hyvä uutinen on myös se, että suurten haasteiden edessä olevien yritysten eli yli 50 prosenttia liikevaihtoa menettäneiden yritysten osuus on alentunut huhtikuun 21 prosentista nykyiseen 10 prosenttiin. Myös aikaisempaa pienempi osa yrityksistä vastaa koronaviruksen vaikuttavan yrityksen liiketoimintaan; 14 prosenttia vastanneista kokee, ettei koronakriisi ole vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan ollenkaan.
”Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä, että vaikka keskimääräinen kehitys olisi hyvää, niin tietyillä toimialoilla tilanne on äärimmäisen tukala niin kauan, kun koronavirus jyllää keskuudessamme”, Kotamäki muistuttaa.
Konkurssiriski edelleen lähes neljäsosalla yrityksistä
Kauppakamarien uusin koronakysely yrityksille tehtiin 2.2. ja siihen vastasi yli 3000 jäsenyritystä. Kyselyä on tehty lähes vuoden ajan ja viime vuoden huhtikuusta lähtien siinä on toistettu samaa kuuden kysymyksen sarjaa.
Tuoreesta kyselystä selviää, että myös yritysten konkurssin riski on laantunut sitten kriisin alun. Yhä edelleen kuitenkin 23 prosenttia vastanneista yrityksistä koki konkurssin riskin nousseen merkittävästi koronavirusepidemian takia. Maaliskuussa luku oli 34 prosenttia.
”Tämäkin mittari on siis tullut trendinomaisesti parempaan suuntaan. On silti muistettu, että 23 prosenttia on edelleen hyvin korkea luku”, Kotamäki muistuttaa.
Arviot henkilöstön määrän kehityksestä ovat samalla tasolla kuin huhtikuussa eli parannusta siinä ei ole vielä nähtävissä. Positiivinen kulma on kuitenkin se, että jättilomautusten tai -irtisanomisten sijaan toteutuneet vähennykset ovat olleet hieman maltillisempia.
”Yritysten silmissä lähitulevaisuus näyttää usein paremmalta kuin nykyhetki. Vastanneista yrityksistä kaksi kolmasosaa aikoo pitää henkilöstön määrän ennallaan tai peräti kasvattaa sitä, kun vastaava luku oli noin 40 prosenttia viime vuoden huhtikuussa”, Kotamäki sanoo.
Kotamäen mukaan kyselyn tuloksista voi tulkita, että koronatilanne on normalisoitunut.
”Voisi sanoa, että tavattoman epänormaalista tilanteesta on tullut arkipäiväisempi. Sekä yritykset että kuluttajat ovat oppineet elämään pandemian aikaa”, Kotamäki pohtii.
Kyselyn tulokset ovat antaneet kerta toisensa jälkeen himpun verran uskoa tulevaan. Kotamäki muistuttaa, että kyselytulosten positiivinen trendi ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tilanne olisi edelleen päällä tai etteikö asioita voisi tehdä paremmin.
”Nyt on kriittiset hetket rokotteiden suhteen. Uusia maailmanmarkkinoita jaetaan jo ja suomalaisten yritysten olisi tärkeää olla etunenässä avittamassa myyntiä. Kaikkien hyvinvoinnin näkökulmasta olisi tavattoman tärkeää, että rokotusprojekti saataisiin maaliin mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti”, Kotamäki sanoo.
Keskuskauppakamari julkaisi torstaina 4.2. kyselyn rokotuksia koskevan osion. Siihen voi tutustua täältä.
Kauppakamarien kysely tehtiin 2.2.2021. Kyselyyn vastasi 3134 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6, 23.6, 2.9, 8.10. ja 1.12. Vastaukset ja tiedotteet aiemmista kyselyistä löytyvät osoitteesta www.kauppakamari.fi
Liitteet:
Helmikuussa 2021 tehdyn kyselyn taustatiedot ja tulokset
Kauppakamarien koronakyselyjen aikasarjat 3/20 - 2/21
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri KotamäkiPääekonomisti
Puh:+358 942426235mauri.kotamaki@chamber.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Hallituksen sulkupäätös on raju isku yrityksille – menetykset korvattava25.2.2021 14:18:13 EET | Tiedote
Erityisen vakava tilanne on hotelli- ja ravintola-alalla sekä tapahtuma-alalla, joita pitkittynyt kriisi on kohdellut raskaasti. Hallituksen päätös sulkea ravintolat 8.-28.3. on viimeinen isku monelle ravintola-alan yrittäjälle. Hallituksen on välittömästi tehtävä päätös sulun aiheuttamien menetysten korvaamisesta ravintoloille, vaatii Keskuskauppakamari.
Kauppakamarit: Rahoituspohja riittämätön Liikenne 12 -suunnitelmassa23.2.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Kauppakamarien mielestä liikenteen infran rahoituspohja on riittämätön sellaisena kuin se Liikenne 12 –suunnitelmassa on esitetty. Liikenteen infraan tarvitaan huomattavasti vankempi rahoituspohja, jotta toimivat liikenneyhteydet voidaan varmistaa tulevaisuudessa.
Keskuskauppakamari: Päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi tehtävien toimien sovittava yhteen19.2.2021 15:13:17 EET | Tiedote
Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä tulee vaatimaan paljon toimia niin kansalaisilta kuin yrityksiltäkin erittäin nopeassa aikataulussa. Keskuskauppakamari on huolissaan siitä, miten useiden eri toimien viidakko, liikenteen vero- ja maksu-uudistus, fossiilittoman liikenteen tiekartta, valtioneuvoston periaatepäätökset meri- ja ilmaliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä ja 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma saadaan toimimaan yhteen niin että kansalaiset ja yritykset uskaltavat investoida.
Keskuskauppakamari: EU ei saa kääntyä kauppapolitiikassa sisäänpäin18.2.2021 14:15:00 EET | Tiedote
Euroopan komission tänään julkistamat kauppapoliittiset linjaukset korostavat EU:n strategista riippumattomuutta, mikä voi muodostua ongelmaksi Suomen taloudelle, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.
Keskuskauppakamari: Työllisyysvaikutukset sivuutettiin perhevapaauudistuksessa16.2.2021 11:39:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin pääekonomistin Mauri Kotamäen mukaan hallituksen esittelemässä perhevapaauudistusmallissa on kokonaan unohdettu työllisyysvaikutukset. Lisäksi malli tarkoittaa kustannusten kasvua eikä tasa-arvotavoitteen toteutumisestakaan ole varmuutta. Hyvää mallissa on joustoelementtien lisääminen sekä ainakin pyrkimys tasa-arvoon.
Keskuskauppakamari: Osaajapula torjutaan maahanmuutolla ja koulutukseen liittyvän sääntelyn keventämisellä10.2.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Olemassa olevan osaamisvajeen umpeen kurominen vaatii yhteiskunnalta merkittäviä uusia panostuksia. Nopein ratkaisu osaajapulan lievittämiseen on osaamisperusteisen maahanmuuton lisääminen, mutta se yksin ei riitä. Myös koulutukseen liittyvää sääntelyä on purettava ja annettava järjestelmän ohjautua vahvemmin työ- ja elinkeinoelämän tarpeen mukaan, toteaa Keskuskauppakamari Ratkaisuja osaamisvajeeseen -julkaisussaan.
Keskuskauppakamari: Viennin menestys ei ole itsestäänselvyys vaan se vaatii jatkuvaa työtä9.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Suomen pitää olla hereillä, kun maailman markkinat pikkuhiljaa avautuvat ja eri maiden talouden elvytystoimet käynnistyvät. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi korostaa, että Suomi ei saa jäädä jälkeen akuuteissa vientiponnisteluissa, mutta ei myöskään pidemmän aikavälin toimissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme