Keskuskauppakamari

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen

Jaa

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä.

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori korostaa, että varautuminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. 

”Brexit ei kosketa ainoastaan vienti- ja tuontiyrityksiä, vaan yhtä lailla brittituotteita ja -palveluita käyttäviä, esimerkiksi kampaamoita ja pikkukauppoja. Britanniasta tulee yhdessä yössä 30.3.2019 alkaen ilman siirtymäaikoja EU:n ulkopuolinen maa, ellei mitään uusia poliittisia päätöksiä tehdä. EU-oikeuden soveltaminen lakkaa silloin välittömästi, millä on laajat poliittiset ja taloudelliset vaikutukset”, Vuori sanoo.

Vuori kehottaa yrityksiä ennen kaikkea varautumaan markkinoiden epävarmuuksiin sekä muutoksiin eri yritysten markkina-asemissa. Lisäksi yritysten tulee ottaa haltuun tulli-ilmoitukset sekä varmistaa tuotanto-, hankinta- ja jakeluketjujen toimivuus siinäkin tapauksessa, että brittiläinen kauppakumppani vakuuttaisi asioiden jatkuvan entisellään.

”Yllätyksiä voi tulla toimijan alihankkijoille tai muille kumppaneille. Kun tullittomuus poistuu, monimutkaistuu logistiikka ja varastointi. On lähes väistämätöntä, etteikö tavaroiden toimitusvarmuuteen tulisi ongelmia”, Vuori sanoo.

Vuori huomauttaa, että tulevaisuudessa yritysten on kiinnitettävä huomiota myös sääntelyn ja teknisten määräysten kehittymiseen. Tällä hetkellä EU:n yhdenmukaiset sisämarkkinat toimivat niiden takaajana, mutta jatkossa mikään ei estä Britannian sääntelyn eriytymistä esimerkiksi yhtiöoikeuden, immateriaalioikeuksien, tietosuojan, terveyden- ja kasvinsuojelun, kuluttajansuoja-asioiden tai maa- ja markkinakohtaisten teknisten määräysten suhteen.

”Apua yrityksille on tarjolla. Suomalaiset viranomaiset ja elinkeinoelämän järjestöt, Kauppakamarit mukaan luettuna auttavat yrityksiä kovan Brexitin vaikutuksia arvioitaessa. Jokaisen yrityksen on kuitenkin tehtävä kotiläksynsä itse, sillä kullakin toimialalla ja kukin yritys on erilainen”, Vuori sanoo. Tiedosta ja tietolähteistä se ei ole kiinni”, muistuttaa Vuori.

Lisätiedot:

Yritysten seitsemän selviytymisvinkkiä Brexitiin

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Työllisyyden kasvu vähäistä – hallitukselta odotetaan rohkeita päätöksiä20.8.2019 08:36:17 EESTTiedote

Työllisyysaste on 78 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin julkaisemasta työllisyystavoitelaskurista, jossa tarkastellaan työllisyyden kehittymistä. Tulevan hallituskauden ajan Keskuskauppakamari päivittää kerran kuukaudessa työllisyystavoitteen nykytilan, jonka voi helposti käydä katsomassa tyollisyystavoite.fi -sivustolta.

Työllisyysasteen nostaminen on otettava tosissaan - Keskuskauppakamari julkaisee työllisyystavoitelaskurin19.8.2019 07:00:00 EESTTiedote

Keskustelut työllisyydestä ja työllisyysasteen nostamisesta ovat käyneet viime aikoina vilkkaina. Myös pääministeri Antti Rinteen hallitus sitoutui hallitusohjelmassa 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Keskuskauppakamarin julkaisema työllisyystavoitelaskuri tarkastelee kuukausittain sitä, kuinka hallituksen työllisyystavoite on tähän mennessä toteutunut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme