Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen
Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori korostaa, että varautuminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt.
”Brexit ei kosketa ainoastaan vienti- ja tuontiyrityksiä, vaan yhtä lailla brittituotteita ja -palveluita käyttäviä, esimerkiksi kampaamoita ja pikkukauppoja. Britanniasta tulee yhdessä yössä 30.3.2019 alkaen ilman siirtymäaikoja EU:n ulkopuolinen maa, ellei mitään uusia poliittisia päätöksiä tehdä. EU-oikeuden soveltaminen lakkaa silloin välittömästi, millä on laajat poliittiset ja taloudelliset vaikutukset”, Vuori sanoo.
Vuori kehottaa yrityksiä ennen kaikkea varautumaan markkinoiden epävarmuuksiin sekä muutoksiin eri yritysten markkina-asemissa. Lisäksi yritysten tulee ottaa haltuun tulli-ilmoitukset sekä varmistaa tuotanto-, hankinta- ja jakeluketjujen toimivuus siinäkin tapauksessa, että brittiläinen kauppakumppani vakuuttaisi asioiden jatkuvan entisellään.
”Yllätyksiä voi tulla toimijan alihankkijoille tai muille kumppaneille. Kun tullittomuus poistuu, monimutkaistuu logistiikka ja varastointi. On lähes väistämätöntä, etteikö tavaroiden toimitusvarmuuteen tulisi ongelmia”, Vuori sanoo.
Vuori huomauttaa, että tulevaisuudessa yritysten on kiinnitettävä huomiota myös sääntelyn ja teknisten määräysten kehittymiseen. Tällä hetkellä EU:n yhdenmukaiset sisämarkkinat toimivat niiden takaajana, mutta jatkossa mikään ei estä Britannian sääntelyn eriytymistä esimerkiksi yhtiöoikeuden, immateriaalioikeuksien, tietosuojan, terveyden- ja kasvinsuojelun, kuluttajansuoja-asioiden tai maa- ja markkinakohtaisten teknisten määräysten suhteen.
”Apua yrityksille on tarjolla. Suomalaiset viranomaiset ja elinkeinoelämän järjestöt, Kauppakamarit mukaan luettuna auttavat yrityksiä kovan Brexitin vaikutuksia arvioitaessa. Jokaisen yrityksen on kuitenkin tehtävä kotiläksynsä itse, sillä kullakin toimialalla ja kukin yritys on erilainen”, Vuori sanoo. Tiedosta ja tietolähteistä se ei ole kiinni”, muistuttaa Vuori.
Lisätiedot:
Yhteyshenkilöt
Timo VuoriJohtaja, kansainväliset asiat; Maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC
050 553 5319timo.vuori@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
9 + 1 keinoa saada vanhustenhoiva kuntoon15.2.2019 11:15:56 | Tiedote
Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa asettaisi vanhustenhoivan perustaksi palvelulupauksen.
Selvitys: Työllistämiseen kytkeytyvät verot kattavat yli puolet yritysten verojalanjäljestä13.2.2019 08:00:00 | Tiedote
Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti kehottaa siirtämään verotuksen painopistettä työn ja palkan verottamisesta kohti kulutus- ja haittaveroja. Keskuskauppakamarin veroselvityksen mukaan työntekijöiden työllistämiseen ja palkkaukseen kytkeytyvät verot kattavat yli puolet suomalaisyritysten verojalanjäljestä.
Kauppakamarit vaativat sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaisuudistusta11.2.2019 07:58:00 | Tiedote
Kauppakamarit kehottavat seuraavaa hallitusta sosiaaliturvajärjestelmän uudistukseen. Ratkaisuja Suomelle -vaaliohjelmassaan ne esittelevät keinoja, joilla Suomen kilpailukyky ja työllisyysaste saadaan nousuun. Sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaistarkastelu on yksi näistä keinoista.
Keskuskauppakamarin ekonomisti perustulokokeilusta: “Ei helposti tuotavissa nyky-Suomeen”8.2.2019 12:04:17 | Tiedote
Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki arvioi tänään julkaistuja perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia. Hän kehottaa suhtautumaan kokeilun tuloksiin tässä vaiheessa varauksella. Perustulomalli ja perustulokokeilu ovat eri asioita. Perustulomallin tuominen Suomeen ei hänen mukaansa ole helppoa.
Kauppakamari: Suomen oltava hereillä Venäjän talouden uudistuessa7.2.2019 14:00:00 | Tiedote
Venäjän ja EU:n poliittisista jännitteistä sekä keskinäisistä sanktioista huolimatta Suomen ei pidä nyt unohtaa Venäjän markkinoiden mahdollisuuksia. Venäjän talouden väistämättä edessä oleva modernisaatio kaipaa juuri sellaista osaamista ja teknologiaa, jota Suomella on paljon. Sanktiot koskevat suoraan vain noin 5 prosenttia maiden välisestä kaupankäynnistä. Kansainvälinen kilpailu tai investoinnit eivät ole Venäjän markkinoilta mihinkään kadonneet, mutta kilpailussa pärjääminen vaatii uudenlaista otetta.
AKA-auktorisointikokeen suosio säilyy vahvana5.2.2019 09:02:31 | Tiedote
Keskuskauppakamarin Raisa Harjun mukaan kiinteistöarvioijan ammattitaitovaatimukset tulevat jatkossa korostumaan entistä enemmän asuntoluottojen vakuusarvioinnissa. Kerran vuodessa järjestettävään AKA-auktorisointikokeeseen haki tänä vuonna 44 henkilöä, joka on kautta aikain suurin hakijamäärä Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan toimesta järjestettävään kokeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme