Keskuskauppakamari

Kauppakamarin EU-katsaus: Vihreä talous ei saa tappaa kasvua Euroopassa

Jaa

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori korostaa, että uuden komission kunnianhimoinen vihreän talouden strategia ei saa tappaa talouskasvua Euroopassa. EU:n on haettava uusia keinoja teollisuuden vähäpäästöisyyden ja resurssitehokkuuden varmistamiseksi, mutta samalla EU ei saa syyllistyä politiikkaan, joka hävittää teollisuuden ja työpaikat Euroopasta. Uuden komission työn onnistuminen on siitä kiinni, pystyykö se vahvistamaan Euroopan kilpailukykyä maailmantaloudessa.

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsenenä toimiva Vuori muistuttaa, että EU voi asettaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, mutta samalla sen on osattava hyödyntää EU:n sisämarkkinoita ja kauppapolitiikkaa tavoitteidensa saavuttamisessa.

”Vähäpäästöisyys ja energia- sekä resurssitehokkuus ovat jo nyt yritysten liiketoiminnan ytimessä. Näitä yrityksiä ja niiden osaamisen leviämistä on mahdollista tukea sisämarkkinoiden ja kansainvälisen kaupan kannusteilla ja ohjauskeinoilla”, Vuori sanoo.

EU:n neuvottelemissa kauppasopimuksissa on syytä olla viittaukset valtioiden kansainvälisiin sitoumuksiin koskien ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeus- ja työelämän velvoitteita. Mahdollisia hiilitullejakin on harkittava ennakkoluulottomasti kauppapoliittisena työkaluna, mutta niiden WTO-kelpoisuus on varmistettava.

”Talouden downshiftaus ei voi olla Euroopan tie kansainvälisen kilpailun kiristyessä ja poliittisten jännitteiden kasvaessa maailman taloudessa”, muistuttaa Vuori.

Kauppapolitiikan avulla Euroopan komissio avaa EU-maiden yrityksille uusia markkinoita ja poistaa kaupan esteitä. Tuoreimmat esimerkit ovat kauppasopimukset Kanadan, Japanin, Vietnamin ja Mercosur -maiden kanssa.

”Kauppapolitiikan pääasiallinen tavoite on lisätä eurooppalaisten yritysten kaupankäyntimahdollisuuksia poistamalla kaupan esteitä, kuten tulleja ja kiintiöitä ja takaamalla yrityksille reilu kilpailuympäristö. Tämä vaikuttaa Euroopan talouteen kasvun ja työllisyyden kautta. EU:n kauppapolitiikka myös suojelee kansalaisia, sillä se takaa, että alueelle tuotavat tuotteet täyttävät tuoteturvallisuus- ja kuluttajansuojavaatimukset”, Vuori sanoo.

”Kaupan sääntely suojaa eurooppalaisia tuottaja epäreilulta kilpailulta. EU:n tulee ajaa avoimen ja sääntöperäisen, reilun kaupankäynnin lisäämistä maailmassa. Ilmastoneutraali ja resurssitehokas teollisuus on Suomella ja koko EU:lle merkittävä kilpailukyky- ja vientivaltti, joka pitää osata entistä paremmin hyödyntää”, Vuori sanoo.

Keskuskauppakamarin tuoreessa EU-katsauksessa tarkastellaan tiiviissä muodossa uuden komission ohjelmaa sekä unionin sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan tilaa. Katsauksen on koonnut Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja ja Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) maajohtaja Timo Vuori ja se julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa. Katsaus löytyy täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Hyviä uutisia työmarkkinoilta: Työllisyysaste nousi 73 prosenttiin24.1.2020 09:02:18 EETTiedote

Työllisyys on 55 000 työllisen päässä hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi. Sivustolla pidetään myös kirjaa päätösperäisistä työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Keskuskauppakamari: Nuoret ensin ulos työpaikoilta -ehdotus on syrjintää ja jäykentäisi työmarkkinoita entisestään17.1.2020 11:16:45 EETTiedote

Helsingin Sanomat nosti 16.1.2020 esiin mahdollisen listan hallituksen keinoista parantaa työllisyyttä. Jutussa kerrotaan SDP:n ja SAK:n kannattavan uudistusta, jonka seurauksena työnantaja joutuisi irtisanomistilanteessa antamaan potkut ensin nuoremmille työntekijöille. Kyse on ns. LiFo eli Last In First Out -periaatteesta, jota sovelletaan Ruotsissa. ”Kyseessä ei olisi suoranaisesti työllisyystoimi, vaan ennemminkin tapa syrjiä nuorempia työntekijöitä. Edellä kuvattu jo nykyään vahvan irtisanomissuojan tiukennus jäykentäisi Suomen työmarkkinoita entisestään”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo. Kansainvälisissä vertailuissa Suomi sijoittuu nykyäänkin melko huonosti työmarkkinoiden joustavuutta kuvaavissa indekseissä, Kotamäki muistuttaa. Asiakokonaisuus ei ole pelkästään mielipideasia, vaan Ruotsin LiFo-järjestelmästä on julkaistu tutkimuksia taloustieteen parhaissa lehdissä. ”Erityisen tutkittua on 2000-luvun alussa Ruotsissa säädetty uudistus, jossa alle 11 henk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme