Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Työllisyyden kasvutrendi erityisen voimakas Helsingin seudulla

Jaa
Työllisyys on ollut voimakkaalla kasvu-uralla Helsingin seudulla. Kasvutrendi on selvästi muuta Suomea voimakkaampaa. Osa-aikatyötä tehdään nyt tuntuvasti enemmän. Yritysten suhdanteissa näkymät ovat Ukrainan sodan vuoksi sumuiset. Kasvu on kääntynyt laskuun kustannusten voimakkaan nousun vuoksi, selviää 6. huhtikuuta 2022 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.
Kauppakamari: työllisyyden kasvusta suuri osa tuli Helsingin seudulla osa-aikaisten työsuhteiden lisäyksestä.
Kauppakamari: työllisyyden kasvusta suuri osa tuli Helsingin seudulla osa-aikaisten työsuhteiden lisäyksestä.

Helsingin seudun työllisten ja työpaikkojen määrien kehitystä kuvaavat trendit kääntyivät kasvuun vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä ja trendien kasvu jatkui koko vuoden 2021 ajan. Sekä seudun työllisten että työpaikkojen määrät olivat loka-joulukuussa 2021 noin viisi prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla. Myös koko maan työllisten määrän kasvu jatkui vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Vuoden takaiseen verrattuna työllisten määrä nousi koko maassa loka-joulukuussa 2021 noin neljä prosenttia.

”Työvoiman kysyntä näyttää jatkuvan voimakkaana lievästi negatiivisista suhdanneodotuksista huolimatta. Koronasta kärsineet toimialat rekrytoivat lisää väkeä, eikä muidenkaan päätoimialojen työvoiman tarve osoita laantumisen merkkejä verrattuna vuodenvaihteen tilanteeseen”, painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Osa-aikatyön määrä kasvaa

Työllisyyden kasvusta suuri osa tuli Helsingin seudulla osa-aikaisten työsuhteiden lisäyksestä. Työllisyysaste nousi lähes kaikissa ikäryhmissä, eniten yli 60-vuotiaissa. Osa-aikatyön osuus kaikista työsuhteista oli Helsingin seudulla vakaasti 15 prosentin tuntumassa koko 2010-luvun, mutta osuus nousi kaksi prosenttiyksikköä vuonna 2021. Naisten osuus osa-aikatyössä on huomattavasti korkeampi kuin miehillä.

”Naapurimaassamme Ruotsissa osa-aikatyö on ollut suosittu tapa parantaa työn ja vapaa-ajan tasapainossa pysymistä ja Suomessa sen yleistyminen on nyt myös nähtävissä. Osa-aikatyön yleistymisen rinnalla myös freelance- ja kevytyrittäjyysmallit sekä useiden erilaisten tulonlähteiden yhdistäminen ovat tulleet pysyäkseen ja nämä tarjoavat työikäisille erinomaisia vaihtoehtoja siihen, että jaksetaan tehdä pitempiäkin työuria”, kommentoi Eilakaislan toimitusjohtaja Erika Ehrnrooth.

Suhdannenäkymissä hiipumista

Helsingin seudun yritysten suhdannetilanne on neutraali (saldoluku on +1) ja suhdanneodotukset lievästi negatiiviset (-6). Toimialojen erot ovat tasoittuneet. Majoitus- ja ravitsemisalan sekä tapahtumateollisuuden suhdannetilanne on vuoden 2022 ensimmäisellä vuosineljänneksellä parantunut merkittävästi, näillä toimialoilla tulevan kevään suhdanneodotukset pysyvät vähintään tyydyttävinä verrattuna kahteen edelliseen vuoteen.

“Ukrainan sota, kallistuva energia, kasvaneet logistiikkakustannukset, raaka-aineiden saatavuus ja matkailun hiipuminen heijastuvat tässä kyselyssä eniten erityisesti kuljetus- ja varastointialan, rakennusalan ja kaupan alan yritysten suhdanneodotuksiin”, Lahtinen arvioi. 

Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsaukset selvittävät alueen kilpailukykyä ja kehitystä säännöllisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 571 3564,
markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi


Erika Ehrnrooth, Eilakaisla, toimitusjohtaja, p. 030 6090 508, erika.ehrnrooth@eilakaisla.fi


Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540,
tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Kauppakamari: työllisyyden kasvusta suuri osa tuli Helsingin seudulla osa-aikaisten työsuhteiden lisäyksestä.
Kauppakamari: työllisyyden kasvusta suuri osa tuli Helsingin seudulla osa-aikaisten työsuhteiden lisäyksestä.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin ydinkeskustan suunnittelusta puuttuu kokonaisnäkemys ja yritysten ääni31.5.2023 13:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun kauppakamari, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Kaupan liitto, Helsingin Yrittäjät ja Helsinki City Markkinointi ry sekä useat yritykset vetoavat Helsingin kaupunkiin, että kaupunki ottaisi yritykset aidosti mukaan ydinkeskustan kehittämishankkeisiin. Erillisten projektien sijaan kaupungilta halutaan kokonaissuunnitelmaa ydinkeskustan elinvoiman lisäämiseksi ja yritysvaikutusten selkeämpää arviointia.

Suomalaisyritykset kaipaavat lisää kestävän kehityksen osaamista29.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisyritykset arvioivat, että yritykset tarvitsevat enemmän kestävän kehityksen osaamista. Kestävän kehityksen kytkemistä tiiviimmin yritysten liiketoimintaan hidastavat vaikeudet muuttaa olemassa olevia tuotteita ja osaamisen puute organisaatioissa. Vastuullisuus ja kestävä kehitys koetaan yrityksissä yhä vaikeasti hahmotettavana aihealueena, selviää Helsingin seudun kauppakamarin ja Måndagin toteuttamasta selvityksestä Kauppakamarin jäsenyrityksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme