Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Hepokorven asemakaava etenee valtuuston käsittelyyn

Jaa

Hepokorven asemakaavan ja maankäyttösopimuksen lisäksi kaupunginhallitus päätti mm. aluevaalien 2022 äänestyspaikoista sekä antoi Espoon lausunnon Uusimaa-ohjelman luonnoksesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Fortum Power and Heat Oy:n ja Espoon kaupungin välillä 26.10.2021 allekirjoitetun maankäyttösopimuksen ja alueiden luovutusta koskevan esisopimuksen. Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto hyväksyy Hepokorvenkallio - Hästkärrberget asemakaavan ja siihen liittyvän asemakaavan muutoksen.

Hepokorvenkallion asemakaava mahdollistaa datakeskuksen ja sen vaatimien toimintojen sijoittamisen Hepokorven alueelle.

Kaupunginhallitus kehottaa kaupunkisuunnittelukeskusta käynnistämään viipymättä kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksen mukaisen selvityksen kompensaatiohankkeesta, jossa osoitetaan Hepokorvenkallion lähialueelta luonnonsuojelualueeksi kohde (tai kohteita), joka on merkittävästi suurempi ja luontoarvoiltaan vähintään yhtä arvokas kuin tämän hankkeen myötä rakentamiselle menetettävät alueet. Selvitys tuodaan kevään 2022 aikana kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltäväksi sekä tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus kehottaa liikuntatointa varmistamaan, että hanke ei heikennä Oittaan latuverkostoa ja selvittämään mahdollisuudet ja tarpeet pidentää Oittaan latuja nykyistä paremmin kilpapituuksiin soveltuviksi.

Datakeskushanke perustuu kaupungin ja Fortumin vuonna 2017 tekemään yhteiseen sitoumukseen Espoon kaukolämmön muuttamisesta hiilineutraaliksi 2020-luvulla sekä kaupungin ja Fortumin tammikuussa 2020 allekirjoittamaan sopimukseen yhteisestä kehittämistyöstä. Hepokorven datakeskushanke on yksi merkittävimmistä hankkeista hiilineutraalin ja kustannustehokkaan kaukolämmön tuottamiseen Espoossa.

Aiheesta tarkemmin: Hepokorvessa on hyvät edellytykset datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämiseen

Aluevaalien 2022 äänestyspaikat

Kaupunginhallitus päätti vuoden 2022 aluevaalien vaalipäivän äänestyspaikat sekä yleiset ennakkoäänestyspaikat Espoossa. Aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestyksen ajankohta on 12. – 18.1.2022. Vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestys Espoossa järjestetään yhdessätoista toimipaikassa.

Espoon lausunto Uusimaa-ohjelman luonnoksesta

Kaupunginhallitus päätti antaa Uudenmaan liitolle lausunnon Uusimaa-ohjelman luonnoksesta. Uusimaa-ohjelma 2022-2025 on maakuntaohjelma, joka sisältää maakunnan vision vuoteen 2030, sekä kehittämisen painopisteet, tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2022-2025.

Espoon lausunnossa todetaan, että Uudenmaan visio toimia edelläkävijänä ilmastonmuutoksen hillinnässä, taloudellisessa kilpailukyvyssä ja hyvinvoinnissa vastaa hyvin Espoo-tarinan painopisteitä. Yhtenä Uudenmaan ja koko Suomen talouden, tutkimuksen ja innovaatioiden vetureista Espoo-yhteisöllä on iso rooli edelläkävijyyden toteutumisessa uusina puhtaina ja älykkäinä kaupunkiratkaisuina, kehitys- ja innovaatiotoimintana, yritysten liiketoimintana sekä osallisuus- ja yhdenvertaisuustyönä. Hiilineutraaliustavoitteen kiristäminen vuoteen 2030 on kunnianhimoinen ja linjassa Espoon ja Uudenmaan suurimpien kaupunkien tavoitetason kanssa.

Huomiona painopisteestä Ympäristöviisas Uusimaa todetaan mm., että painopisteessä on hyvä huomioida vielä vahvemmin Uudenmaan rooli toimia kehittämisalustana ja kumppanina ratkaisuille, joilla voidaan ratkaista ilmastohaastetta paitsi Suomessa myös kansainvälisesti. Kehittämistoimintaa tulee suunnata niihin toimiin, joiden kädenjälkivaikutus on mahdollisimman suuri, eli jotka ovat skaalattavissa ja otettavissa käyttöön laajasti myös muualla, ja jotka samalla toimivat tutkimuslaitoksille, yliopistoille ja yrityksille referensseinä ja uuden kestävän liiketoiminnan vauhdittajina.

Huomiona painopisteestä Menestyvä Uusimaa todetaan mm., että tavoite 5% T&K - panostuksesta on hyvä. Erityisesti osaajakohdassa pitäisi mainita yritysten tarpeista lähtevä työhakijoiden osaamisen kehittämien. Yrittäjyyden tukeminen on tärkeä maahanmuuttajien kotoutumisen tuki ja siksi vieraskielisten osaajien yrittäjyyden edistäminen pysyvällä rahoitusmallilla on Uudellemaalle tärkeää.

Huomiona painopisteestä Onnellisten Uusimaa todetaan mm., että ohjelmaluonnoksen mukaan yleissivistys ehkäisee tietämättömyydestä johtuvia ennakkoluuloja maahanmuuttajia ja vähemmistöjä kohtaan. Tämä on totta, mutta asennetutkimusten mukaan keskeisin ko. ennakkoluuloja vähentävä yksittäinen tekijä on se, että tuntee itse maahanmuuttajia. Tämä alleviivaa esim. työelämän ja harrastustoiminnan inklusiivisuuden merkitystä ja tätä kautta tapahtuvia kohtaamisia ennakkoluulojen ja väestöryhmien välisen vastakkainasettelun ehkäisemisessä. Ohjelmaluonnoksessa esiin nostettu koulutuksen yhdenvertaisuus ja sitä kautta mahdolliseksi tuleva koulutuksen tukema sosiaalinen liikkuvuus on työllisyyden ohella keskeisin kotouttamispolitiikan haaste.

Lisäksi Espoo toteaa, että Uudenmaan yhteistä edunvalvontaa tulee tehostaa ja sen tulisi näkyä myös Uusimaa-ohjelmassa.

Espoon lausunto kokonaisuudessaan on luettavissa esityslistan/pöytäkirjan liitteenä.

Asia 17 Valtuustokysymys päiväkotien ja leikkipuistojen esteettömyydestä Espoossa jätettiin pöydälle.

Esityslistat ja pöytäkirjat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Mikä on kirjastojen rooli kansalaisaktiivisuuden herättäjinä? Ilmastolukutaitoa-tapahtuma Sellon kirjastossa26.11.2021 16:16:15 EET | Tiedote

Keväällä toteutettu valtakunnallinen Ilmastolukupiirikampanja saavutti suuren suosion, lukupiirejä oli lähes sata ympäri Suomea. Ilmastolukupiirihaasteen toteutti Greenpeace, yhteistyössä Helmet-kirjastojen, kirjastojen valtakunnallisen Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen, Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran, Marttaliiton sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme