Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus kiirehtii kaupunkiradan investointipäätöstä MAL-lausunnossaan  

Jaa

Espoon kasvu edellyttää entistä sujuvampia liikenneyhteyksiä. Yksi keskeisimmistä yhteyksistä on Leppävaarasta Espoon keskukseen suunniteltu kaupunkirata, josta tarvitaan investointipäätös pikaisesti, todetaan Espoon kaupunginhallituksen MAL 2019 -suunnitelmaa koskevassa lausunnossa. 28.1.2019 hyväksytyssä lausunnossa kaupunginhallitus ottaa kantaa maankäytön, asumisen ja liikenteen seudulliseen kehittämiseen.

Helsingin seudun kytkeminen nopeilla raideyhteyksillä muihin Suomen kaupunkiseutuihin on erittäin tärkeää. Espoon maankäytön kasvusuuntana on tulevaisuudessa Lohjalle ulottuva länsirata, joka on osa Tunnin junan kasvu- ja työssäkäyntivyöhykettä.

Kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Espoon keskukseen ja Kauklahteen on länsiradan ensimmäinen toteutusvaihe. Ratasuunnitelma on valmis, ja Espoo pitää valtion rahoituspäätöstä kiireellisenä, koska toteutukseen pitää päästä heti. Espoo edellyttääkin, että Espoo-Salo-oikorata/Länsirata nostetaan jakson 2030 hankkeisiin suunnitelmassa esitetyn myöhemmän toteuttamisajankohdan sijaan.

Lausunnossa muistutetaan, että maankäytön kehittäminen länsiradan kasvusuunnalla on sidottu radan investointipäätökseen, mutta maankäyttöä pitää voida toteuttaa vaiheittain jo ennen radan ja asemien sitovaa toteuttamispäätöstä asemanseutujen ulkopuolella.

MAL-suunnitelmassa tavoitellaan vähäpäästöistä, houkuttelevaa, elinvoimaista ja hyvinvoivaa seutua, jonka kasvu ohjataan nykyisen yhdyskuntarakenteen ja joukkoliikenteen kannalta kilpailukykyisille alueille. Espoo varautuu voimakkaaseen väestönkasvuun investoimalla kaupunkirakenteen ja palvelutilojen kehittämiseen erityisesti metron, Raide-Jokerin ja kaupunkiradan ympärillä.

Liikenneinvestointeihin tulee sisällyttää myös metron kapasiteetin kasvattaminen. Kääntöraiteen toteuttaminen Matinkylään ei ole mahdollista, sillä se haittaa metron käynnissä olevaa rakentamista. Matinkylän kääntöraiteen sijaan kääntöjärjestelyjen parantaminen voisi tulla kysymykseen Kivenlahdessa tai Saunalahdessa.

Samanaikaisesti kaupunkirakenne täydentyy kaikkialla Espoossa. Suunnitelma ei kuitenkaan tue riittävästi kaupunkirakennetta tiivistävää ja poikittaisyhteyksiä tukevaa maankäyttöä. Poikittaista joukkoliikennettä on vahvistettava Kehä III:lla ja Kehä III:n sisäpuolella.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen seudullisessa suunnitelmassa kuvataan, miten Helsingin seutua pitäisi kehittää vuosina 2019–2050. Suunnitelma valmistellaan lausuntokierroksen pohjalta kevään aikana, ja sen pohjalta neuvotellaan MAL-sopimus vuosille 2020–2023 valtion, seudun kuntien ja HSL:n kesken.  

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto myöntää kaupungin omavelkaisen takauksen Kameleonten Ab:lle Leppävaaran urheilupuistoon rakennettavaa yleisurheilupainotteista monitoimihallia varten otettavalle lainalle.

Valtuustokysymys asiakasmaksujen perinnästä ja ulosotosta sekä valtuustoaloite asiakasmaksujen perinnän toteuttamisesta kestävän kehityksen mukaisesti jätettiin pöydälle.

Muut asiat päätettiin esityksen mukaisesti.

Yhteyshenkilöt

Tiina Elo, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
p. 045 261 7447
tiina.elo@vihreat.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo Visual Festival on uusi kolmipäiväinen visuaalisen taiteen tapahtuma upeassa Träskändan puistossa ja kartanossa23.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Espoo Visual Festival järjestetään perjantaista sunnuntaihin 13.-15.9.2019 klo 19-23. Tänä vuonna Träskändan puistossa ja kartanossa järjestettävä tapahtuma esittelee 12 ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä visuaalisen taiteen teosta ja taiteilijaa. Ensimmäisenä vuotena tapahtuman painopiste on valo-, ääni- ja mediataiteessa.

Befolkningen i Esbo ökar i rekordtakt, skatteinkomstutvecklingen är osäker22.8.2019 15:19:15 EESTTiedote

Stadsstyrelsen behandlar stadens andra delårsrapport måndag 26.8. Enligt den ökar befolkningen i Esbo snabbt. Under de senaste 12 månaderna har invånarantalet ökat med 6 000 personer, medan den normala ökningen är cirka 4 000–5 000 nya invånare per år. Från början av 2019 är ökningen redan 3 260 personer. Arbetslöshetsgraden är 8,4 procent, det vill säga 0,3 procentenheter mindre än ett år tidigare.

Espoon väestö kasvaa ennätystahtia, verotulojen kehityksessä epävarmuutta22.8.2019 15:15:39 EESTTiedote

Kaupunginhallitus käsittelee kaupungin 2. osavuosikatsausta maanantaina 26.8. Sen mukaan Espoon väestö kasvaa nopeasti. Viimeisen 12 kuukauden aikana asukasmäärä on kasvanut 6 000 henkilöllä, kun normaali vuosikasvu on noin 4 000 - 5 000 uutta asukasta. Vuoden 2019 alusta lukien kasvua on jo 3 260 henkilöä. Työttömyysaste on 8,4 % eli 0,3 prosenttiyksikköä parempi kuin vuotta aikaisemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme