Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Tilinpäätös 2021

Jaa

Espoo keräsi puskuria sote-uudistuksen rahoitusmallin muutoksen tuomiin haasteisiin. Vuoden 2021 talouden toteumaa paransi keväällä käynnistynyt talouskasvu.

Espoon vuosikate ja tulos nousivat toisena koronavuonna ennätyskorkealle. Määrätietoinen Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman toteuttaminen pienensi toimintakulujen kasvua 16,6 milj. eurolla ja koronatuet kasvattivat toimintatuottoja. Toimintakatteen alijäämä heikkeni 1,6 prosentilla. Talouskasvun kiihtyminen paransi kunnallisveron tuottoa, yhteisöverokertymät kasvoivat ja jako-osuuden korotus nosti yhteisöveron kertymän ennätystasolle. Verotulot kasvoivat 6,6 prosenttia ja verorahoitus yhteensä (verot ja valtionosuudet) 2,2 prosenttia edellisestä vuodesta. Voimakas raha- ja finanssipoliittinen elvytys ympäri maailman paransi myös Espoon sijoitussalkkujen arvoa. Espoon kaupungin vuosikate nousi 382,4 milj. euroon ja tulos 192,3 milj. euroon. Tilikauden ylijäämäksi muodostui tilinpäätössiirtojen jälkeen 207 milj. euroa.

Espoo sai tukea suoriin koronakustannuksiin noin 64 milj. euroa ja lisäksi avustuksia oppimisen tukeen tuloutettiin noin 8 milj. euroa. Koronasulut ja -rajoitukset pienensivät kustannuksia muun muassa kulttuuri- ja liikuntatoimessa. Koronan torjuminen ja hoito lisäsivät muiden kustannusten kasvua terveyspalveluissa.

Espoon kaupunki investoi palveluverkkoon nettona 284 milj. euroa, 58 milj. euroa vähemmän kuin 2020. Kaupunki pystyi rahoittamaan investoinnit tulorahoituksella 135 prosenttisesti. Talousarviolainoja ei nostettu ja pitkäaikainen lainakanta pieneni 72 milj. eurolla. Lainakanta rahoituslaitoksilta ilman konsernitilin saldoa ja muita lyhytaikaisia velkaeriä oli 1 039 milj. euroa. Espoon kaupungin talous ja tase vahvistuivat ja puskuri tulevien vuosien haasteisiin kasvoi.

Konsernin tulos vuonna 2021 oli 161 milj. euroa ylijäämäinen. Espoo konserni on vahvasti verorahoitteinen, eli konsernin ylijäämäinen tulos muodostuu pääasiassa kaupungin vuosikatteen voimakkaasta vahvistumisesta.

Espoo-konserni jatkoi investointeja kaupungin kasvuun. Länsimetron toisen vaiheen ja uusien asemanseutujen infran rakentaminen jatkuu vuoteen 2023 asti, Raide-Jokerin rakentaminen on käynnissä ja kaupunkiradan rakentaminen Leppävaaran ja Kauklahden välille on käynnistetty. Koulut kuntoon -ohjelman mukaiset investoinnit opetuksen ja varhaiskasvatuksen terveeseen ja turvalliseen palveluverkkoon jatkuivat.

Koko Espoo-konserni investoi vuonna 2021 nettona 526 milj. eurolla. Konsernin investoinneista pystyttiin rahoittamaan tulorahoituksella 94,2 prosenttia. Konsernin lainakanta kasvoi edelleen 234 milj. eurolla 4 520 milj. euroon ja lainakanta asukasta kohden 15 200 euroon. Oikaistu eli verorahoitteinen lainakanta (pl. Espoon Asunnot Oy:n, HSY ja Länsimetro Oy:n Helsingin osuus) kasvoi 180 milj. eurolla 3 122 milj. euroon. Konsernin kokonaisvastuut sisältäen konsernilainat, vuokra- ja leasingsopimukset sekä takaukset ulkopuolisille yhteisöille olivat vuonna 2021 5,5 miljardia euroa. Taseen loppusumma oli 8,1 miljardia euroa.

Suomen ja Espoon tulevaan talouskehitykseen liittyy suurta epävarmuutta. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen rahoitusmalli heikentää Espoon investointien tulorahoituskykyä. Sote-uudistuksen rahoitusmallin taloudelliset vaikutukset Espoolle arvioidaan valtiovarainministeriön toukokuun 2021 laskelmien perusteella olevan kestämättömiä. Koronavirusepidemia jatkuu edelleen aaltoillen, ja tulevia rajoitustoimenpiteitä tai niiden taloudellisia vaikutuksia on haastavaa ennakoida. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun 24. päivänä on muuttanut olennaisesti kuvaa Suomen ja koko maailman lähivuosien talouskehityksestä. Vaikutukset tulevat näkymään myös Espoossa Ukrainasta tulleiden henkilöiden palvelujen järjestämiskustannuksina, hintojen nousuna sekä julkisen sektorin verokertymien vähenemisenä.

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelma päivitetään kevään 2022 aikana siten, että se parantaa Espoon kykyä selvitä sote- ja pelastustoimen rahoitusmallin tuomista muutoksista. Kasvanut taloudellinen epävarmuus vain lisää tuottavuuden kehittämisen ja tarkan taloudenhoidon merkitystä.

Valtuuston käsiteltävänä tilinpäätös on 16.5.2022.

Tilinpäätös esityslistan liitteenä

Oikaisuvaatimus Bemböle förskolan ja Bemböle skolan toiminnan lakkauttamista koskevaan päätökseen hylättiin

Kaupunginhallitus päätti hylätä 14.3.2022 saapuneen oikaisuvaatimuksen ja vaatimuksen täytäntöönpanon kieltämisestä sekä 11.3.2022 saapuneen vaatimuksen täytäntöönpanon kieltämisestä, jotka on tehty Bemböle förskolan ja Bemböle skolan toiminnan lakkauttamista koskevaan kaupunginhallituksen 7.3.2022 tekemään päätökseen. Kaupunginhallituksen päätös on syntynyt oikeassa järjestyksessä, päätöksentekijä ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lain vastainen.

Muut asiat päätettiin esitysten mukaan.

Esityslistat ja pöytäkirjat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme