Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kaupunginkirjaston verkkopalvelujen suosio jatkoi kasvuaan

Jaa

Varausten määrät nousivat viime vuonna Vaasan kaupunginkirjastossa. Myös e-kirjojen ja -lehtien suosio jatkui.

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen

Viime vuoden lainatuimmat aikuisten romaanit Vaasan kirjastoissa olivat Enni Mustosen Ruokarouvan tytär 245 lainauskerralla ja Camilla Läckbergin Noita 244 lainauskerralla. Ruotsinkielisten romaanien kärjessä oli Kjell Westön Den svavelgula himlen 114 lainauskerralla.

Lasten ja nuorten lainaustilastojen kärkeä pitivät kirjasarjat Tatu ja Patu sekä Neropatin päiväkirja. Lainatuin kirja oli Tatun ja Patun avaruusseikkailu, jota lainattiin 381 kertaa.

Kannettavia tietokoneita lainattiin 598 kertaa. Tapahtumia kirjastoissa järjestettiin 853, ja niissä oli kävijöitä reilut 24 000.

Nuorten ja lasten aineistojen lainaukset kasvoivat

Lainoja Vaasan kirjastoissa tehtiin viime vuonna kaiken kaikkiaan noin 1 126 000.

– Kirjaston laina- ja kävijämäärät pysyivät lähes ennallaan. Ilahduttavasti lasten ja nuorten aineiston lainaukset kasvoivat viime vuodesta 13 %, kertoo palvelupäällikkö Marja Mikola.

Mikolan mukaan laskusuunnassa oleviin lainausmääriin vaikutti osaltaan se, että esimerkiksi kirjoja pystyttiin hankkimaan vähemmän kuin ennen. Määrärahoja hankintaan on pienennetty vuosittain ja viime vuonna ne olivat vuoden 2016 tasolla.

– Koska hankittavat kappalemäärät pienenevät, kannattaa asiakkaiden olla aktiivisia ja varata haluamiaan aineistoja, muistuttaa Mikola.

Varauksia tehtiinkin viime vuonna 17 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2017 kirjastolakiuudistus muutti varaukset maksuttomiksi, mikä näkyi viime vuodenkin varausmäärissä.

Verkkokirjastokäyntien määrä kasvaa edelleen

Osoitteessa kirjasto.vaasa.fi asioitiin viime vuonna noin 384 000 kertaa eli 22 000 kertaa useammin kuin vuonna 2017.

Sähköisten palvelujen suosio näkyy myös e-aineiston kysynnän kasvuna ja viime vuonna lainamäärät lähes tuplaantuivat edelliseen vuoteen verrattuna. Kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä on tarjolla ePressin kautta ja Pressreader-palvelussa voi ulkomaisia sanoma- ja aikakauslehtiä lukea myös etänä. E-kirjoja Vaasan kaupunginkirjasto tarjoaa yhteistyössä Pohjanmaan alueen kirjastojen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa: palvelupäällikkö Marja Mikola, Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut, marja.mikola@vaasa.fi, puh. 06 325 3521.

Kuvat

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme