Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kaupunginmuseossa ensi vuonna klubbailua, pelkoja ja 1920-lukua

Jaa

Vuonna 2018 Helsingin kaupunginmuseon uudet näyttelyt vievät kaupungin klubikulttuurin klassikoiden pariin ja pahimpien pelkojemme syövereihin. Hakasalmen huvilassa taas vieraillaan 1920-luvun Helsingissä, jota leimasivat kiihkeä tarmo ja unelmointi.

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Marja Väänänen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Marja Väänänen

Helsingin kaupunginmuseon ja Hakasalmen huvilan uudet näyttelyt kiinnittyvät tulevanakin vuonna vahvasti kaupunkilaiseen arkeen ennen ja nyt. Senaatintorin kulmalla sijaitseva kaupunginmuseo on puolentoista vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista museokohteista ja saanut paljon kiitosta rennosta linjastaan. Lisäksi museo on tänä vuonna voittanut Suomen Vuoden museon arvonimen, Museums + Heritage Awards -kisan kansainvälisen sarjan pääpalkinnon sekä liudan muita tunnustuksia. Viimeisin kunniamaininta on Quality Innovation Award -kisan julkisen sektorin palveluinnovaatioiden sarjan voitto, joka julkistettiin torstaina 30.11.2017.

Helsingin kaupunginmuseon uudet näyttelyt:

Helsinki Clubbing – 30 vuotta savua ja stroboa

Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16
9.3.–23.9.2018

Helsinki Clubbing -näyttely on kunnianosoitus helsinkiläiselle klubikulttuurille. Se esittelee Helsingin klubien klassikoita 80-luvun lopulta tähän päivään ja toimii myös tapahtumien, kuten bileiden ja workshopien, näyttämönä. Tekijöinä on laaja joukko alan pioneereja: DJ:tä, VJ:tä, promoottoreita, vaatesuunnittelijoita, graafisia suunnittelijoita ja verkkoammattilaisia. Projektin puuhamiehinä ovat yli 20 vuotta Helsingissä tapahtumia järjestäneet DJ Orkidea ja Misc Management. Varaudu tanssimaan!

Lisätiedot: Jari Harju, Helsingin kaupunginmuseo, 040 3347 017, jari.harju@hel.fi

Pelko

Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16
Avautuu marraskuussa 2018

Kaikki pelkäävät jotain – korkeita paikkoja, väkivaltaa tai yksinäisyyttä. Pelko on hengissä selviytymisen edellytys, fysiologinen tila, mutta se myös rajoittaa ihmisten elämää ja luo yleistä turvattomuuden tunnetta. Pelkoja myös lietsotaan tarkoituksellisesti. Marraskuussa museon neljännen kerroksen valtaa pelkoja ja pelkäämistä käsittelevä kokonaisuus, jossa vierailijat voivat kohdata omat pelkonsa ja tuntea, mitä pelko tarkoittaa muille. 

Lisätiedot: Sauli Seppälä, Helsingin kaupunginmuseo, 040 3347 001, sauli.seppala@hel.fi

Hakasalmen huvilan uudet näyttelyt:

Vihan kevät – Helsinki 1918

Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
Ensi-ilta 1.2., Esitykset 4.2.–21.3.2018, liput Tiketin kautta.
Installaatio on esillä 2.2.–25.3.2018

Hakasalmen huvila muuttuu ainutlaatuiseksi poikkitaiteelliseksi näyttämöksi, kun kirjailija Sirpa Kähkösen käsikirjoittama Vihan kevät – Helsinki 1918 saa siellä kantaesityksensä 1.2.2018. Näytelmän ohjaa Taru Mäkelä. Teos koostuu itsenäisistä episodeista, joita yleisö seuraa huoneesta toiseen siirtyen. Juoneen kuuluu myös aikakauden musiikki marsseineen, työväenlauluineen ja kupletteineen. Tunnelmaa luovana, kokeellisena lavasteena toimii Japo Knuutilan ja Jan Kailan luoma installaatiokokonaisuus, jossa voi vierailla myös muulloin kuin esitysten aikana. Näytelmän taiteellisena tuottajana toimii Reetta Ristimäki. Näyttelijät Minja Koski, Pyry Nikkilä, Tatu Siivonen ja Reetta Ristimäki nähdään kaikki useammassa roolissa. Musiikkidramaturgiasta vastaa Jukka Nylund, joka on myös säveltänyt uusia lauluja Kähkösen teksteihin.

Lisätiedot: Vihan kevään tiedote
Minna Sarantola-Weiss, Helsingin kaupunginmuseo, 050 3743 100, minna.sarantola-weiss@hel.fi

Suruton kaupunki – kohtauksia 1920-luvun Helsingistä

Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
Avautuu syyskuussa 2018

Hakasalmen huvilassa avautuu syyskuussa 2018 uusi näyttely Suruton kaupunki – kohtauksia 1920-luvun Helsingistä. Näyttely kuvaa räikeää ja ylitsepursuavaa 1920-luvun Helsinkiä, jota leimasivat kiihkeä tarmo ja unelmointi. Värikäs, tunnelmallinen ja yllättävä näyttely kutsuu eläytymään aikakauden vastakohtaisiin ihanteisiin ja intohimoihin aikalaisten rinnalla. Tarjolla on pirtua ja piikkareita, siveyttä ja silkkisukkia, raittiutta ja retkahduksia.

Lisätiedot: Jere Jäppinen, Helsingin kaupunginmuseo,050 3255 440, jere.jappinen@hel.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

museonjohtaja Tiina Merisalo, 050 376 1934 tai tiina.merisalo@hel.fi

tiedottaja Reeta Holma, 050 545 5533, reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Marja Väänänen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Marja Väänänen
Lataa
Vihan kevät – Helsinki 1918 tuo Hakasalmen huvilan saleihin sisällissodan kaupunkilaisarjen. Kuva: Maija Astikainen
Vihan kevät – Helsinki 1918 tuo Hakasalmen huvilan saleihin sisällissodan kaupunkilaisarjen. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen
Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Jasmin Anochkinin bambi edustaa kaupungin eläimistöä kaupunginmuseon aulassa. Kuva: Maija Astikainen
Jasmin Anochkinin bambi edustaa kaupungin eläimistöä kaupunginmuseon aulassa. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuorten tuottamassa Signaali Goes Live -tapahtumassa keskustellaan somesta – keskustakirjasto Oodissa järjestettävä tapahtuma lähetetään livenä YouTubessa18.1.2019 09:18Tiedote

Signaali Goes Live on toimitus- ja tuotantoyhteisö Signaalimedian nuorten suunnittelema ja tuottama tapahtumasarja. Ensimmäinen neljästä tapahtumasta järjestetään lauantaina 26.1.2019 keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuman teemana on sosiaalinen media ja sen moninaiset ilmiöt. Tapahtumassa vierailevat mm. tubettaja PakolaiShow ja somevaikuttaja Sami Kieksi ja se huipentuu helsinkiläisyhtye Vanillan livekeikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme