Helsingin yliopisto

Kaupungistuminen ja energiantuotannon tekninen kehitys helpottavat Itämeren ympäristötavoitteisiin pääsyä

Jaa

Itämeren suojelu ei ole täysin omissa käsissämme, sillä ilmastonmuutos ja yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat siihen vahvasti. Elintarviketuotannon ja meriympäristöihin liittyvien tavoitteiden yhteensovittaminen aiheuttaa tulevaisuudessa suuria haasteita.

Itämeri on häiriöherkkä ekosysteemi. Muuttuva ilmasto, meren saastuminen ja sen luonnonvarojen hyödyntäminen vaikuttavat Itämeren meriekosysteemin toimintaan ja rakenteeseen.

Ilmaston lämpenemisen ennakoidaan heikentävän maatalouden edellytyksiä monilla maapallon alueilla, jotka ovat tällä hetkellä elintarviketuotannossa vahvoja. Tämä voi johtaa kalastuksen ja maatalouden laajentamiseen Itämeren alueella.

–  Nykyisten ja tulevien päättäjien tärkein huolenaihe onkin, miten sovittaa elintarviketuotantoon ja meriympäristöihin liittyvät tavoitteet yhteen. Itämeren suojelu ei ole täysin omissa käsissämme, vaan ilmastonmuutos ja maailmanlaajuiset yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat haasteiden suuruuteen, sanoo professori Kari Hyytiäinen Helsingin yliopistosta.

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan kasvattavan ravinteiden huuhtoutumista valuma-alueilta.

– Tämän takia rehevöitymisen torjunta ja HELCOM:in Itämeren toimintasuunnitelman kuvaamien yhteisten ympäristötavoitteiden saavuttaminen vaikeutuvat.

Globaalimuutokset väkiluvussa ja kulutustottumuksissamme ovat tärkeitä meriekosysteemin tilaa ohjaavia tekijöitä. Ne voivat jopa olla ilmastonmuutosta merkittävämpiä.

– Esimerkiksi muutos kohti terveellisempää ruokavaliota vähentäisi merkittävästi ravinnekuormitusta ja helpottaisi pitkällä aikavälillä meren hyvän tilan tavoittamista, Kari Hyytiäinen toteaa.

 ____________________

BONUS BALTICAPP -tutkimushanke (2015–2018) on osa BONUS-tutkimusohjelmaa (Art. 185). Hankkeen lopputiivistelmä on luettavissa täällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Kari Hyytiäinen
kari.hyytiainen@helsinki.fi
puh. +358 50 416 0702

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. +358 50 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme