Helsingin yliopisto

Kaupunki-iltamissa sukelletaan urbaanin elämän syvyyksiin

Jaa
Syyskuun alussa käynnistyy uusi tapahtumasarja kaupunkikehityksen asiantuntijoille ja muille kaupunkilaisille. Kyseessä on matka urbaanin elämän syövereihin kirjallisuuden ja tutkimuksen kautta.
Väenkokous puistossa 1917? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Väenkokous puistossa 1917? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kaupungissa ihmiset kohtaavat ja nyt on koittanut kaupunki-iltamien aika.

Kaupunki-iltamissa alan kiinnostavimmat asiantuntijat johdattelevat yleisön kaunokirjallisuuden kautta ajankohtaisten teemojen pariin. Iltamissa pysähdytään niin yhteisöllisyyden ja kaupungistumisen kuin kodin, urbaanin ympäristön ja luokkakysymysten äärelle.

Kerran kuussa kokoontuvat iltamat rakentuvat kulloinkin valitun kirjan ja sen muodostaman teeman ympärille. Kirja toimii virikkeenä ja keskustelun avauksina lukuisille teemoille, joita alan parhaat tutkijat ja asiantuntijat syventävät keskustelun merkeissä. Pääteoksen rinnalle on valittu myös muuta aihepiiriä syventävää luettavaa.

Iltamissa on lukupiirien tuntua, kun osallistujat voivat tutustua kulloinkin käsiteltävään aiheeseen teemaan valikoitujen kirjavinkkien kautta. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiään ja huomioitaan.

Kaupunki-iltamien ensimmäinen tapahtuma järjestetään maanantaina 6. syyskuuta. Inspiraation lähteenä toimii Suvi Vaarlan vuonna 2019 julkaisema sukupolviromaani Westend, joka kuvaa silmän tasalta 90-luvun laman vaikutuksia espoolaiseen perheeseen. Lisälukemistoon on valittu Sanna Manderin lastenkirja Avain hukassa.

Syyskuun iltamien teemana on sosiaaliset erot ja yhteiskunnallisen muutoksen vaikutukset kaupunkielämään. Se kysyy osallistujiltaan, miten yksilön kokemukset ja yhteiskunnallinen muutos kohtaavat kaupungeissa.

Toisen kerran iltamat kokoontuvat 4. lokakuuta, jolloin kaupunkielämän syövereihin paneudutaan kirjailija Tomi Kontion ja kuvittaja Elina Warstan kuvakirja Koira nimeltään Kissa kautta. Sen rinnalle lukulistalle on valikoitu muun muassa Jean Rhysin teoksia.

Marraskuussa on vuorossa pohdintaa kaupungistumisen merkityksestä ja luokkatietoisuudesta. Tuolloin aiheeseen tartutaan Susanna Alakosken kirjoittaman Pumpulienkeli-sukukronikan piirtämissä maisemissa. Lisälukemisena aihepiiristä kiinnostuneille on Katariina Järvisen ja Laura Kolben teos Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman ja Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian kanssa.

Tilaisuudet juontaa toimittaja Jari Hanska.

 

Kaupunki-iltamien aikataulu, teemat ja lukuvinkit:

Iltamat järjestetään kunkin kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 18.00–19.30.

6.9. Kaupunkien muuttuvat sosiaaliset maailmat

Teokset: Suvi Vaarla: Westend

Sanna Mander: Avain hukassa

Paikka: Striimataan verkossa

 

4.10. Kaupunkielämä

Teokset: Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa

Natalia Kivikko: Punavuoriefekti

Jean Rhys: Kvartetti

Jean Rhys: Herra Mackenzien jälkeen

Jean Rhys: Huomenta, keskiyö

Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani

Pirkko Saisio: Betoniyö

Paikka: Keskustakirjasto Oodi

 

1.11. Kaupungistuminen ja luokkayhteiskunta

Teokset: Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

Katariina Järvinen & Laura Kolbe: Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väenkokous puistossa 1917? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Väenkokous puistossa 1917? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye