Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki suunnittelee Stansvikin kartanomiljöön kunnostuksia

Jaa

Helsingin kaupunki laatii Stansvikin kartanopuiston hoito- ja kehittämissuunnitelmaa. Toimenpiteillä tähdätään alueen kasvillisuuden kehittämiseen ja historiallisen kartanomiljöön osittaiseen ennallistamiseen. Suunnitelmaluonnokset ovat nyt kommentoitavina Kerro kantasi -palvelussa 30.5.2022 asti. Aiheesta keskustellaan verkkoasukastilaisuudessa keskiviikkona 18.5.2022.

Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara

Stansvikin virkistysalueet Kruunuvuorenrannassa sijoittuvat Stansvikin kartanon ympäristöön. Kyseessä on valtakunnallisellakin tasolla merkittävä kartanomiljöö, jonka vanhimmat rakennukset ja puutarhat ovat peräisin 1800-luvulta. Alueen hoito- ja kehittämissuunnittelun lähtökohtana on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön osittainen ennallistaminen, monipuolisen luonnon säilyttäminen ja luonnon kulumisen ehkäiseminen.

Kartanoa ympäröivä alue säilyy viheralueena: metsinä, puistona, puutarhana, kesämaja-alueena ja muina virkistyspalveluina, kuten viljelypalstoina. Tahvonlahdenniemi rauhoitetaan luonnonsuojelualueeksi. Alueelle ei ole suunnitteilla asuntorakentamista toisin kuin viereiselle Stansvikinkallion asemakaava-alueelle, jonka kaava on parhaillaan uudelleenarvioitavana.  

Hoito- ja kehittämissuunnitelma täydentää jo aiemmin hyväksyttyä puistosuunnitelmaa ja sen mukaisia reitistötöitä. Kaupunki on suunnitellut Stansvikin kartanopuistoon ja virkistysalueelle uusia kävely- ja pyöräilyreittejä sekä pysäköintijärjestelyjä, jotta alueella liikkuminen sujuu tulevaisuudessakin kestävällä tavalla. Niiden rakentamisen aikataulusta ei ole tällä hetkellä varmuutta, koska asiasta tehdyn valituksen käsittely on kesken.

Hoito- ja kehittämissuunnitelmassa määritellään, mitä luonnonhoitotöitä maastossa tarkalleen ottaen tehdään aiemmin hyväksytyn puistosuunnitelman pohjalta. Myöhemmin kartanon pihapiirille laaditaan perusparannuksen toteutussuunnitelmat.

Suunnitelmassa määritellään tarkat toimenpiteet koko virkistysalueelle. Kartanon kaikkein keskeisimmillä puistoalueilla ja puoliavoimilla niityillä poistetaan puita, jotta kulttuurihistoriallisesti arvokkaita maisemia ja perinnebiotooppeja voidaan säilyttää. Kallioiset metsäalueet, ruovikot ja rannat jätetään pääosin vähäiselle hoidolle.

Stansvikin luonto on monipuolista, ja alueella elää harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Hoito- ja kehittämissuunnitelman tärkeimpiä tavoitteita on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Suurin osa Stansvikin virkistys- ja kartanoalueen metsistä ja muista luonnonmukaisista alueista säilyy nykyisellään.

Näkemyksensä suunnitelmiin voi esittää Kerro kantasi -kyselyssä tai osallistumalla verkkoasukastilaisuuteen

Stansvikin hoito- ja kehittämissuunnitelman luonnokset esitellään verkkoasukastilaisuudessa keskiviikkona 18.5.2022 kello 17-18.30. Tilaisuudessa kuullaan myös aiemmin tehdystä, vastaavanlaisesta toteutuksesta Tullisaaren kartanopuistossa. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä suunnittelijoille. Tilaisuuden ohjelma ja liittymislinkki on katsottavissa osoitteessa hel.fi/asukastilaisuudet.

Oman näkemyksensä suunnitelmista voi esittää Kerro kantasi -palvelussa 10.5.– 30.5.2022.    

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Knuuti
projektinjohtaja, maisema-arkkitehti
puisto- ja viheraluesuunnittelu -yksikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 31023213
sari.knuuti@hel.fi

Kuvat

Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki kunnostaa lintuvesiä Ruovikosta lentoon -hankkeessa23.5.2022 09:03:38 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungilla on käynnistynyt Ruovikosta lentoon -Helmi-hanke, jossa keskitytään lintuvesien ja rantojen elinympäristöjen tilan parantamiseen. Hankkeen aikana tehdään käytännön hoitotoimia, jotka edesauttavat linnustoa ja muuta luonnon monimuotoisuutta. Samalla saadaan arvokasta tietoa järviruo’on talvileikkuusta ja ruokomassan hyödyntämisestä sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistyötä. Hanketta rahoitetaan valtakunnallisesta Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme