Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki suunnittelee Stansvikin kartanomiljöön kunnostuksia

Jaa
Helsingin kaupunki laatii Stansvikin kartanopuiston hoito- ja kehittämissuunnitelmaa. Toimenpiteillä tähdätään alueen kasvillisuuden kehittämiseen ja historiallisen kartanomiljöön osittaiseen ennallistamiseen. Suunnitelmaluonnokset ovat nyt kommentoitavina Kerro kantasi -palvelussa 30.5.2022 asti. Aiheesta keskustellaan verkkoasukastilaisuudessa keskiviikkona 18.5.2022.
Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara

Stansvikin virkistysalueet Kruunuvuorenrannassa sijoittuvat Stansvikin kartanon ympäristöön. Kyseessä on valtakunnallisellakin tasolla merkittävä kartanomiljöö, jonka vanhimmat rakennukset ja puutarhat ovat peräisin 1800-luvulta. Alueen hoito- ja kehittämissuunnittelun lähtökohtana on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön osittainen ennallistaminen, monipuolisen luonnon säilyttäminen ja luonnon kulumisen ehkäiseminen.

Kartanoa ympäröivä alue säilyy viheralueena: metsinä, puistona, puutarhana, kesämaja-alueena ja muina virkistyspalveluina, kuten viljelypalstoina. Tahvonlahdenniemi rauhoitetaan luonnonsuojelualueeksi. Alueelle ei ole suunnitteilla asuntorakentamista toisin kuin viereiselle Stansvikinkallion asemakaava-alueelle, jonka kaava on parhaillaan uudelleenarvioitavana.  

Hoito- ja kehittämissuunnitelma täydentää jo aiemmin hyväksyttyä puistosuunnitelmaa ja sen mukaisia reitistötöitä. Kaupunki on suunnitellut Stansvikin kartanopuistoon ja virkistysalueelle uusia kävely- ja pyöräilyreittejä sekä pysäköintijärjestelyjä, jotta alueella liikkuminen sujuu tulevaisuudessakin kestävällä tavalla. Niiden rakentamisen aikataulusta ei ole tällä hetkellä varmuutta, koska asiasta tehdyn valituksen käsittely on kesken.

Hoito- ja kehittämissuunnitelmassa määritellään, mitä luonnonhoitotöitä maastossa tarkalleen ottaen tehdään aiemmin hyväksytyn puistosuunnitelman pohjalta. Myöhemmin kartanon pihapiirille laaditaan perusparannuksen toteutussuunnitelmat.

Suunnitelmassa määritellään tarkat toimenpiteet koko virkistysalueelle. Kartanon kaikkein keskeisimmillä puistoalueilla ja puoliavoimilla niityillä poistetaan puita, jotta kulttuurihistoriallisesti arvokkaita maisemia ja perinnebiotooppeja voidaan säilyttää. Kallioiset metsäalueet, ruovikot ja rannat jätetään pääosin vähäiselle hoidolle.

Stansvikin luonto on monipuolista, ja alueella elää harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Hoito- ja kehittämissuunnitelman tärkeimpiä tavoitteita on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Suurin osa Stansvikin virkistys- ja kartanoalueen metsistä ja muista luonnonmukaisista alueista säilyy nykyisellään.

Näkemyksensä suunnitelmiin voi esittää Kerro kantasi -kyselyssä tai osallistumalla verkkoasukastilaisuuteen

Stansvikin hoito- ja kehittämissuunnitelman luonnokset esitellään verkkoasukastilaisuudessa keskiviikkona 18.5.2022 kello 17-18.30. Tilaisuudessa kuullaan myös aiemmin tehdystä, vastaavanlaisesta toteutuksesta Tullisaaren kartanopuistossa. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä suunnittelijoille. Tilaisuuden ohjelma ja liittymislinkki on katsottavissa osoitteessa hel.fi/asukastilaisuudet.

Oman näkemyksensä suunnitelmista voi esittää Kerro kantasi -palvelussa 10.5.– 30.5.2022.    

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Knuuti
projektinjohtaja, maisema-arkkitehti
puisto- ja viheraluesuunnittelu -yksikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 31023213
sari.knuuti@hel.fi

Kuvat

Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Stansvikin kartanomiljöö. Kuva: Pepita Palonen, Stara
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme