Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunkipyörät tulivat Espooseen jäädäkseen - laaja järjestelmä käyttöön ensi keväänä

Jaa

Espoon kaupunki jatkaa oman kaupunkipyöräjärjestelmänsä hankinnan valmistelua. Tekninen lautakunta päätti asiasta 18.10.2017. Espooseen hankittava kaupunkipyöräjärjestelmä kattaa keväästä 2018 lähtien 700 pyörää ja 70 pyöräasemaa. Kaupunkipyörien soveltuvuutta Espooseen on toukokuusta lähtien kokeiltu Matinkylän ja Olarin alueilla 100 pyörän ja 10 pyöräaseman voimin. Tekninen lautakunta kehotti tutkimaan mahdollisuutta laajentaa kaupunkipyöräjärjestelmää mahdollisimman nopeasti myös Leppävaaran alueelle.

Kokeilu kannusti laajentamaan

Kokeilusta saadut tulokset vastasivat odotuksia. Pienen ja irrallisen kaupunkipyöräverkoston käyttäjämäärä jäi odotetusti pieneksi, mutta palvelun rajallisuudesta huolimatta kaupunkipyörille oli selkeää kysyntää kauden alusta alkaen. Kaupunkipyörillä on tehty noin 760 matkaa viikossa.

– Metroliikenteen puuttumisen vuoksi kaupunkipyöräverkosto ei palvellut joukkoliikenteen liityntäliikenteessä. Sen sijaan kaupunkipyöriä on käytetty Espoossa paljon vapaa-aikana. Kaupunkipyöräpalvelu on parantanut muun muassa rantaraitin saavutettavuutta, ja Nokkalan pyöräasema onkin ollut suosituimpien asemien joukossa, kertoo liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg.

Kokeilun perusteella voidaankin olettaa, että Espoossa kaupunkipyöräjärjestelmällä on mahdollista saavuttaa vähintään tyydyttävä käyttötaso. Se edellyttää järjestelmän kasvattamista 700 pyörän ja 70 aseman laajuiseksi, asemien tiheämpää sijoittelua ja pyöräjärjestelmän toimimista metron liityntäliikennemuotona.

Kokeilussa mukana olleet pyörät ja asemat ovat lainassa Helsingin kaupungin liikennelaitokselta. Ne palautetaan Helsinkiin kuluvan pyöräilykauden päätyttyä 31.10.

Kaupunkipyörällä metroon

Espoon kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön länsimetron varrelle sijoittuvalla verkostolla palvelemaan metron liityntäliikenteessä. Myös järjestelmän kasvattamiseen on varauduttu. Hankinta sisältää korkeintaan 350 kaupunkipyörän, 35 pyöräaseman ja 700 pyörätelineen mahdollisen laajennuksen, joka voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi Leppävaarassa aikaisintaan pyöräilykaudelle 2019.

Espoon kaupunkipyöräjärjestelmän toimittajien kilpailutus on toistaiseksi kesken. Arvioitavana on tarjous kahdelta eri toimittajalta. Sopimus tehdään kahdeksan vuoden ajaksi eli pyöräilykausiksi 2018–2025. Sopimus päättyy samaan aikaan HKL:n kaupunkipyöräsopimuksen kanssa, mikä mahdollistaa tulevaisuudessa yhteisen kilpailutusprossin ja kaupunkipyöräjärjestelmien yhteensopivuuden varmistamisen. Pyöräilykaudeksi on määritetty 2.5.–31.10., mikä on sama kuin Helsingissä.

Raportti: Kaupunkipyöräkokeilu Espoossa ja laajan kaupunkipyöräjärjestelmän käyttäjäpotentiaali

Espoon kaupunkipyöräjärjestelmän alustava verkostosuunnitelma

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Teknisen lautakunnan pj. Simo Grönroos, puh. 050 321 1755

Liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg, Espoon kaupunki, kaupunkitekniikan keskus, puh. 040 526 8331, johanna.nyberg@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Rut Bryks och Tapio Wirkkalas samlingar visas för första gången på EMMA17.11.2017 09:07Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseum och Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelsen i samarbete med Esbo stad öppnar idag Rut Bryks och Tapio Wirkkalas unika personliga samlingar och arkiv på EMMA. I annexet som döpts till Aukio och reserverats för design visas arkivens och samlingarnas mångsidiga innehåll i ett särskilt visningslager. Samtidigt öppnar Aukios första tillfälliga utställning, STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective med formgivaren Harri Koskinen som kurator. Utställningen pågår ända till den 22 april 2018.

Rut Bryk’s and Tapio Wirkkala’s collections are presented for the first time at EMMA17.11.2017 09:05Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art and Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation are opening a Rut Bryk’s and Tapio Wirkkala’s unique collection today. EMMA’s design-focused annex named Aukio will present the diverse nature of archives and collections in the form of a visible storage. Aukio will also see the opening of its first changing exhibition, STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, which is curated by Harri Koskinen and open until 22 April 2018.

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmat ensimmäistä kertaa esillä EMMAssa17.11.2017 09:00Tiedote

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa avaavat tänään ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa. Samanaikaisesti aukeaa Aukio-tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, joka on esillä 22.4.2018 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme