Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kaupunkiruokaa-näyttely tuo vehreät keitaat Helsingin kaupunginmuseolle

Jaa

Kaupungit kasvavat ja kaupungistuminen globaalina megatrendinä jatkuu. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ruoantuotantoa. Kaupunginmuseon neljänteen kerrokseen sijoittuva näyttely esittelee Helsinkiä ruoantuotannon paikkana historiassa ja tulevaisuudessa sekä esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa? Samalla kaupunkilaisille avataan näyttelyn osana kiehtova ja osallistava kaupunkipuutarha Kasvattamo – keskelle kantakaupunkia. Ajankohtaiseen teemaan pureutuva näyttely tarjoilee yleisölle kiinnostavan ja yllätyksellisen kattauksen tulevaisuuden kaupunkiruoan äärellä. Näyttely on esillä Helsingin kaupunginmuseossa 1.6.–27.9.2020.

Kaupunkiruokaa, Kasvattamo, 2020 / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunkiruokaa, Kasvattamo, 2020 / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n toteuttama näyttely on vuoropuhelu, jossa eri alojen asiantuntijat ja toimijat vastaavat nuorilta kerättyihin kysymyksiin. Vuoropuhelua ovat käymässä muun muassa huippukokki, futuristi, WWF:n ruoka-asiantuntija, puutarhapedagogi, kaupunkimehiläistarhaaja ja töölöläinen perunanviljelijä. Valmiiden vastausten sijaan sisältö kokoaa yhteen pohdintoja, visioita, ratkaisuja ja esimerkkejä, joiden avulla ruoka voisi riittää kaikille, ympäristön kuormitusta vähentäen. Näyttely myös havainnollistaa ruoantuotannon uusia keinoja, kuten kaupunkitilaan soveltuvia vesi- ja ilmaviljelyratkaisuja sekä tulevaisuuden ruokateollisuutta konkreettisin tavoin: nähtävillä on esimerkiksi vedessä kasvavia versoja ja tietoa soluviljellyistä marjasoluista.

Kaupunkiviljely ei ole ilmiönä uusi, mutta se on jälleen ajankohtainen. Tiedonnälkä ruoan alkuperästä ja omien valintojen vaikutuksesta on nostanut kaupunkiviljelyn merkityksen uuteen arvoon Helsingissä; ruoan kasvattaminen lähellä kotia muokkaa myös urbaania ympäristöä vihreämmäksi. Pääkaupunkiseudun tiivistyvässä kaupunkikuvassakin viljely voi kasvaa vertikaalisesti eli ylöspäin.

Kaupunginmuseon neljännen kerroksen konseptiin kuuluu museokäsityksen laajentaminen vahvoja tunteita herättävillä sisällöillä. ”On hauskaa, että saimme näyttelyyn myös eläviä kasveja, kuten ilmaperunat ja mikroversot. Näin kävijät saavat ihan konkreettisesti nähdä kaupunkiruoan uusia teknologioita”, kertoo näyttelyn tuottaja Johanna Björkman. 

Museon sisäpihalle avautuva Kasvattamo on innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus, jonka vaiheita yleisö pääsee seuraamaan viljelykauden aikana. Syyskuussa Kasvattamoon on suunnitteilla sadonkorjuujuhla. Näyttely levittäytyy myös museon ulkopuolelle: nuorten kaupunkilaisten kanssa elokuussa toteutettavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle Malmilla ja Itäkeskuksessa.

Kaupunkiruokaa-näyttely on osa ympäristöjärjestö Dodo ry:n 25-vuotisjuhlavuotta. “Dodo haluaa kaupunkiviljelytoiminnallaan tuoda globaalien ilmiöiden, kuten ruokaturvan sekä veden ja ravinteiden käytön haasteet lähelle ihmisiä niin, että he pääsevät myös kokemaan kasvun ihmeen ja yhdessä tekemisen ilon”, kertoo Dodon viestintäpäällikkö Elisa Niemi.

Kaupunkiruokaa 
1.6.–27.9.2020 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. krs.   
Aleksanterinkatu 16  
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17  
Aina vapaa pääsy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunginmuseo, tutkija ja näyttelyn tuottaja Johanna Björkman, johanna.bjorkman@hel.fi, 040 334 7014

Dodo ry, viestintäpäällikkö Elisa Niemi, elisa.niemi@dodo.org, 040 7233 868

Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennen näyttelyn avautumista to–pe 28.–29.5.2020.

Tutustumiskierrosten sopiminen:
viestintäsuunnittelija Katja Pyykkö, katja.pyykko@hel.fi, 040 572 2905

Kuvat

Kaupunkiruokaa, Kasvattamo, 2020 / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunkiruokaa, Kasvattamo, 2020 / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunkiruokaa, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme