Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunkiympäristön investoinneissa korjausrakentaminen on keskeisellä sijalla

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kokouksessaan 29.elokuuta kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksen vuodelle 2018 ja taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2018 - 2020 sekä lähetti ehdotuksen kaupunginhallitukselle.

Kaupunkiympäristön toimialan vuoden 2018 talousarvioehdotuksen käyttötalouden tulojen loppusumma on 874,6 miljoonaa ja menojen 402 miljoonaa euroa. Investointeja vuoden 2018 talousarvioehdotuksessa kohdistuu talonrakennukseen 214,4 miljoonaan euroa, katuihin ja liikenneväyliin 136,4 miljoonaa euroa sekä puistoihin ja liikunta-alueisiin 15,4 miljoonaa euroa.

Kaupunkiympäristö toimialan vakituisen henkilöstön määrä on yhteensä 1 420 henkilöä asuntotuotantotoimiston, kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston, rakennusviraston, rakennusvalvontaviraston, tukkutorin ja ympäristökeskuksen yhdistyessä 1.6.2017. Kaupunkiympäristön toimialaan kuuluvat lisäksi erillisinä kokonaisuuksinaan Helsingin pelastuslaitos ja HKL. Pelastuslaitoksen toimintaa ohjaa pelastuslautakunta ja HKL:n toimintaa HKL:n johtokunta.

Helsinki varautuu kasvuun

Helsinki on vahvasti kasvava kaupunki ja tämä on otettu monin tavoin huomioon sekä toimialan toiminnan tavoitteissa, toimialan käyttötaloudessa sekä kaupunkiympäristön toimialan investoinneissa. Kasvava kaupunki tarvitsee riittävät edellytykset asuntotuotannolle, sen edellyttämää infrastruktuuria, palvelutiloja ja puistoja.

Helsinki kaavoittaa vuonna 2018 MAL-sopimuksen ja AM-ohjelman mukaisesti asemakaavoja asuntotuotantoon vähintään 600 000 kerrosneliömetriä pääosin raideliikenteen palvelualueelle. Kerrosalasta on täydennysrakentamista vähintään 240 000 kerrosneliömetriä. Asuntotuotantoon luovutetaan rakennusoikeutta vähintään 380 000 kerrosneliömetriä. Kaupunkiympäristön toimiala on varautunut siihen, että asuntotuotannolle asetetut tavoitteet tulevat lähivuosina kasvamaan.

Isot investoinnit korjausrakentamiseen

Talonrakennusinvestointeihin ehdotetaan vuodelle 2018 kaikkiaan 214,4 miljoonaa euroa. Tästä uudisrakentamisen osuus on 98,7 miljoonaa euroa ja korjaushankkeita ja niiden suunnittelua 113,8 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungintalokorttelien kehittämiseen varataan 1,9 miljoonaa.

Rakentamisohjelmaehdotus vuosille 2018 - 2027 perustuu vuoden 2017 talousarvion 10-vuotiseen talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan. Se on päivitetty vastaamaan tämän hetken tietoa.

Merkittäviä uudisrakentamiskohteita tulevina vuosina ovat esimerkiksi keskustakirjasto Oodi, ammatillisen opetuksen lisätilat Roihupellossa, Jätkäsaaren peruskoulu, Jakomäen sydän ja siihen kuuluvat peruskoulu, nuorisotilat ja päiväkoti, Kalasataman korttelitalo sekä Keski-Pasilan peruskoulu.

Helsinki investoi lähivuosina merkittävästi korjausrakentamiseen. Lähtökohtana on toimitilojen, ennen kaikkea koulujen ja päiväkotien terveellisyyden ja turvallisuuden varmistaminen. Vuonna 2018 käytetään kaikkiaan 150 miljoonaa euroa korjausvelan hillitsemiseen. Korjausrakentamisen osuus tästä on 114 miljoonaa ja vanhoja huonokuntoisia tiloja korvaavan uudisrakentamisen osuus 36 miljoonaa euroa. Tulevien kymmenen vuoden ohjelmassa korjausvelan kasvun rajoittamiseen on suunniteltu käytettäväksi keskimäärin 150 miljoonaa euroa korjausrakentamiseen ja keskimäärin 30 miljoonaa euroa korvaavaan uudisrakentamiseen.

Merkittäviä korjausrakentamiskohteita tulevina vuosina ovat esimerkiksi Töölön kisahalli, Finlandiatalo, Aleksis Kiven koulu, Alppilan lukio, Maunulan ala-aste, Tahvonlahden ala-aste ja Botby Grundskolan.

Joukkoliikenteen kehittämisessä painopiste uusissa runkolinjoissa ja pikaratikoissa

Joukkoliikenteen kehittämisen määrärahalla varaudutaan jatkamaan runkolinja 500:n toteutusta välillä Munkkivuori-Herttoniemi vuonna 2018 ja runkolinja 570 välillä Mellunmäki-Tikkurila vuosina 2018-2019. Vuonna 2020 joukkoliikenteen kehittämisen määräraha on pääosin osoitettu Kruunusiltojen ja Raide-Jokerin rakentamiseen. Ne tulevat olemaan Helsingin ensimmäisiä pikaraitiolinjoja. Pyöräilyn edistämiseksi jatketaan kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkon toteuttamista ja baanaverkon laajentamista.

Puistoinvestointien rahoitusraami on tiukka

Puistojen ja liikunta-alueiden investointiehdotus vuodelle 2018 on 15,4 miljoonaa euroa ja taloussuunnitelma seuraaville vuosille 13,9 ja 14,9 miljoonaa euroa. Investointikohteita ovat esimerkiksi Jätkäsaaren Hyväntoivonpuisto, Töölönlahden eteläosan väliaikainen puisto ja Konepajanpuisto.

Puistojen ja liikunta-alueiden osalta rahoitusraami on hyvin tiukka verrattuna ennakoituihin tarpeisiin. Sen vuoksi useita hankkeita on siirretty taloussuunnitelmakauden ulkopuolelle. Tärkeänä tavoitteena on kyetä ylläpitämään puistot ja liikunta-alueet siinä kunnossa, että niiden ylläpitokustannukset eivät kasva tulevina vuosina kohtuuttoman suuriksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

apulaispormestari
Anni Sinnemäki
p. 09 310 36010

toimialajohtaja
Mikko Aho
p. 09 310 31064

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme