Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kauramaito juomavaihtoehdoksi kahteen päiväkotiin ja kolmeen kouluun – kokeilu käynnistyy kuun vaihteessa

Jaa

Kaupunkilaisten OmaStadi-ehdotus kasvipohjaisten juomien tarjoamisesta päiväkodeissa ja kouluissa toteutuu. Kauramaitoa tarjoillaan juomavaihtoehtona kahdessa päiväkodissa, kahdessa koulussa ja yhdessä lukiossa 31. elokuuta alkaen.

Ehdotus Kasvipohjaiset juomat päiväkoteihin ja kouluihin sai Helsingin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-äänestyksessä kaupunkilaisilta 4 054 ääntä ja eteni toteutukseen.


Kohteet valittiin arpomalla 

”Kasvijuomakokeilu toteutetaan viidessä eri toimipisteessämme siten, että mukaan tulee eri ikäisiä lapsia ja nuoria”, kertovat ruokapalveluasiantuntijat Katja Peränen ja Sirpa Jalovaara. He vastaavat hankkeen toteutuksesta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.  

Kohteet valittiin arpomalla. Ne ovat: päiväkoti Inkivääri, Botby förskola, Botby grundskola, Pakilan yläaste ja Sibeliuslukio.

”Valituissa kohteissa tarjoillaan kotimaista kauramaitoa. Kaurajuomaa on tarjolla kohteissa niin kauan kuin rahoitusta riittää, arviolta vuoden ajan. Hankkeeseen on varattu yhteensä 100 000 euroa kaupungin erillisrahastosta”, Peränen ja Jalovaara sanovat.  


Vapaavalintainen vaihtoehto

Kaurajuomaa on tarjolla valituissa kohteissa päivittäin 31.8.2020 alkaen.

Päiväkodin ja esikoulun lapsille kaurajuomaa tarjotaan aamupalalla, lounaalla ja välipalalla. Päiväkodissa huoltaja voi ilmoittaa lapsen ruokajuoman valinnasta kasvatushenkilökunnalle. Kouluissa ja oppilaitoksissa kaurajuomaa tarjotaan lounaalla. Juoma on vapaasti valittavissa muiden ruokajuomien tapaan.   
  
”Kasvijuomien lisäämisestä päiväkotien ja koulujen juomavalikoimaan on tullut viime vuosien aikana useita aloitteita. Saamme tämän OmaStadi-hankkeen aikana kerättyä tärkeää tietoa kauramaidon kulutuksesta, menekistä ja hävikistä”, toteaa Katja Peränen.  

Kasvipohjaiset juomat päiväkoteihin ja kouluihin on yksi viidestä OmaStadi-hankkeesta, joiden toteutuksesta kasvatuksen ja koulutuksen toimiala vastaa OmaStadi-äänestystulosten mukaisesti.


Mikä OmaStadi?  

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. OmaStadissa helsinkiläiset ideoivat ja äänestävät toteutettavat hankkeet. Suunnitelmien etenemistä voi seurata OmaStadi-sivustolla. Syksyllä avataan uusi OmaStadi-ideointikierros.  

omastadi.hel.fi 


Lisätietoja


Kasvipohjaiset juomat päiväkoteihin ja kouluihin -hankkeesta:

Ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara 
sirpa.jalovaara@hel.fi, 09 310 43246 

Ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen 
katja.peranen@hel.fi, 09 310 22596 

Kasvatuksen ja koulutuksen OmaStadi-hankkeista:

Vuorovaikutusasiantuntija Virve Vakiala
virve.vakiala@hel.fi, 09 310 86722

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.9.202018.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 22. syyskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankinta ajalle 1.1.2021 - 31.12.2023 sekä tilahankkeita. Lautakunnalle esitetään päätettäväksi ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankintaa kolmelta eri yritykseltä. Hankintahinta ilman arvonlisäveroa on noin 4,8 miljoonaa euroa. Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Palveluntuottajien edellytetään tuottavan sekä ruoka-, siivous- että käyttäjäpalvelut kestävien periaatteiden mukaisesti. Siivouspalvelujen tarjoajalla tulee olla ympäristöä säästävät siivousmenetelmät. Vähimmäisvaatimusten lisäksi ruokapalveluissa laadun yhtenä arviointikriteerinä on käytetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteuttamista. Tilahankkeista lautakunnalle e

Kundnöjdheten i Helsingfors stads grundskolor är på en god nivå – skolornas styrkor är bland annat lärarna och stödet för lärandet18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsingfors kartlade i början av år 2020 hur nöjda klienterna inom den grundläggande utbildningen är. Enligt svaren är eleverna och vårdnadshavarna nöjda med skolan och undervisningen. En tredjedel av eleverna och en fjärdedel av vårdnadshavarna gav skolorna högsta betyg i helhetsbedömningen. Grundskolornas styrkor är stödet för lärandet, tryggheten, samarbetet mellan hem och skola samt lärarna och lärarrollen.

Helsingin peruskoulujen asiakastyytyväisyys hyvällä tasolla – vahvuuksina muun muassa opettajat ja oppimisen tuki18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsinki selvitti perusopetuksen asiakkaiden tyytyväisyyttä alkuvuodesta. Vastausten perusteella oppilaat ja huoltajat ovat tyytyväisiä kouluun ja opetukseen. Kolmasosa oppilaista ja neljäsosa huoltajista antoi kokonaistyytyväisyydessä parhaan arvosanan. Helsingin peruskoulujen vahvuuksia ovat oppimisen tuki, turvallisuus, kodin ja koulun yhteistyö sekä opettajat ja opettajuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme