Keski-Suomen ELY-keskus

Kävely- ja pyöräilyväylien talvikunnossapitoa tarkkaillaan tehostetusti pyöräilyn pääreiteillä

Jaa

Jyvässeudulla kohdistetaan tulevana talvena erityistä huomiota kävely- ja pyöräilyväylien pääreitteihin, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin liikkujia myös lumen ja jään aikaan. Keski-Suomen ELY-keskus ja Jyväskylän kaupunki ovat yhteistyössä sopineet kävely- ja pyöräilyväylien hoidon tasosta. Sovitun mukaisesti urakoitsijat suorittavat laadunvalvontaa itsekin polkupyörän selästä käsin.

Uutta kävely- ja pyöräilyväylää Jyväskyläntien varrella Laukaassa. Kuva: ELY-keskus
Uutta kävely- ja pyöräilyväylää Jyväskyläntien varrella Laukaassa. Kuva: ELY-keskus

Tehostettu laadunvalvonta koskee pääreittejä, joita ELY-keskuksen vastuulla on reilut 50 km. Nämä laatukäytäviksi kutsutut reitit kulkevat Jyväskylän keskustasta Tikkakoskelle, Leppävedelle, Kanavuoreen ja Kinkomaalle. Jyväskylän kaupunkialueella on sekä ELY-keskuksen että Jyväskylän kaupungin ylläpitämiä kävely- ja pyöräväyliä. Yhteistyön tavoitteena on, että laatu pysyy mahdollisimman yhdenmukaisena koko reitillä myös maantie- ja katurajan yli riippumatta siitä, hoitaako osuutta ELY-keskus vai kaupunki. Lisäksi tehostetun laadunvalvonnan tarkoituksena on varmistaa ja seurata, että toteutunut laatu vastaa laatuvaatimuksiin ja poikkeamiin reagoidaan.

Laatua tarkkaillaan ELY-keskuksen väylillä pyörän selästä

Talvikunnossapidon toteuttavat urakoitsijat hyppäävät kirjaimellisesti pyörän selkään ja testaavat talvipyöräilyn olosuhteita ELY-keskuksen ylläpitämillä väylillä pyöräilyn pääreiteillä. Tavoitteena on kannustaa ihmisiä pyörällä liikkumiseen talvellakin.

ELY-keskuksen urakoitsijana toimiva Terranor Oy tulee toteuttamaan loka-huhtikuun aikana yhteensä 15 laadunvalvontakierrosta polkupyörällä. Talven mittaan pyörällä suoritettavia laatukierroksia tehdään muun muassa kelien vaihtumistilanteissa, jolloin tarkastellaan esimerkiksi liukkautta, lumen määrää väylällä sekä polanteita. Yksittäisen tällaisen laadunvalvontakierroksen tulee kattaa vähintään 50 % laatukäytäväverkosta. Päälle tehdään vielä autolla suoritettavaa normaalia laadunvalvontaa.

– Jokainen Terranorin laadunvalvontakierros raportoidaan erikseen tilaajalle eli ELY-keskukselle. Tarkastuskierroksella tulee ottaa laatumittausten lisäksi kattavasti kuvia laadun toteamiseksi. Laatumittaukset ja valokuvat esitetään lisäksi tienkäyttäjille urakan some-kanavalla ja eiköhän niitä nähdä myös meidän sosiaalisen median kanavissa. Tavoitteena on vuoropuhelu väylän käyttäjien ja kunnossapitäjien välillä, mainitsee maanteiden hoidon projektipäällikkö Timo Hyvönen ELY-keskuksesta.

Tehostettua valvontaa tullaan jatkamaan myös talvikauden jälkeen, joskin harvemmalla syklillä. Keväällä se kohdistuu muun muassa hiekanpoiston ajoittamiseen ja laatuun.

Suoraa palautetta valtion maanteiden kunnosta ja hoidosta voi antaa osoitteessa www.palautevayla.fi. Näin annetut palautteet menevät viipymättä niin urakoitsijan kuin ELY-keskuksen tietoon.

Talvipyöräilykausi on polkaistu käyntiin tällä viikolla

Pyöräliiton koordinoimaa Pyöräilytalvi kampanjaa vietetään 14.–18.11. Pyöräilytalvi on vuosittain marraskuussa järjestettävä valtakunnallinen liikkumisen ohjauksen kampanja, jonka tarkoituksena on tuoda pyöräliikenne esiin myös vuoden pimeimpään aikaan. Kampanjan aikana Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry järjestää viisi talvipyöräilyteemaista katutapahtumaa. Tapahtumat sisältyvät JYPSin Pyörällä pääsee -hankkeeseen, joka on saanut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta liikkumisen ohjauksen valtionavustusta. Tapahtumia sponsoroivat Jyväskylän kaupunki, Pyöräliitto ja Jyväskylän yliopisto.

Tapahtumien lisätiedot: https://www.jyps.fi/c99-keskustelu-ja-tiedotus/c20-tiedotteet/pyorailytalvi-2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELY-keskuksen osalta:

Maanteiden hoidon projektipäällikkö
Timo Hyvönen
p. 0295 024 682
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Uutta kävely- ja pyöräilyväylää Jyväskyläntien varrella Laukaassa. Kuva: ELY-keskus
Uutta kävely- ja pyöräilyväylää Jyväskyläntien varrella Laukaassa. Kuva: ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Vanhojen ojitushankkeiden digitointi käynnissä Keski-Suomen ELY-keskuksessa26.1.2023 14:04:09 EET | Tiedote

Keski-Suomessa on toteutettu aikaisempina vuosikymmeninä runsaasti maankuivatushankkeita, joiden yhteydessä on muodostunut ojitusyhteisöjä. Ojitusyhteisöjen ojitushankkeissa asiakirjoja ovat mm. yhteisöön liittyvien kiinteistöjen yhtiösopimukset sekä hyötyaluekartat kaivettuine ojineen. Maankuivatushankkeiden digitointi aloitettiin Keski-Suomen ELY-keskuksessa vuoden 2022 keväällä ja työ jatkuu edelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme