Käytännönläheinen työopas metsänhoitotöihin

Metsäalalla ulkomaalaiset kausityöntekijät työskentelevät pääsääntöisesti metsänviljely- ja raivaussahatöissä. Kausityöntekijöissä on paljon vaihtuvuutta, ja yleensä suomalainen metsänhoito ei ole uusille työntekijöille ennestään tuttua. Vasta julkaistussa oppaassa painotetaan työohjeiden ohella metsänhoitotöiden työturvallisuutta. Esimerkiksi oikeanlainen suojavaatetus ja riittävät turvavälit raivaussahatöissä ovat tärkeitä turvallisen työskentelyn varmistamiseksi. Lisäksi työntekijän on työssään otettava huomioon mm. työjäljen laadun seuranta sekä luonnonhoidon ratkaisut, kuten riistatiheikköjen säästäminen.
Yritysten toivotaan hyödyntävän opasta työntekijöiden perehdytykseen työkauden alkaessa sekä työskentelyn tukimateriaalina turvallisten työtapojen ja laadukkaan työjäljen varmistamiseksi.
"Uuden työntekijän perehdytys työsuhteen alussa on tärkeää, jotta ulkomaalaistaustainen työntekijä ymmärtää alusta alkaen suomalaisen metsänhoidon periaatteet ja turvallisen työskentelyn edellytykset. Jos virheelliset työtavat ehtivät vakiintumaan, niiden korjaaminen on myöhemmin hankalaa. Työnantajan on huomioitava, että työkulttuuri on ulkomailta tulevan työntekijän kotimaassa usein hyvin erilainen kuin Suomessa", muistuttaa Ari Nieminen Tapiosta.
Oppaaseen on koottu myös työnteko-oikeuteen ja työsuhteen solmimiseen liittyviä ohjeita. Ulkomaisen työntekijän on varmistettava ennen Suomeen tuloa, mihin hänen työnteko-oikeutensa perustuu ja hankittava tarvittaessa työntekoon oikeuttava oleskelulupa. Lisäksi oppaaseen on koottu työntekijää varten opastus työsopimuksen tekemisestä, työehtosopimuksesta sekä työnteon keskeisiä ehtoja koskevasta selvityksestä.
"Ulkomailta Suomeen etenkin kausityöhön saapuvat työntekijät tuntevat harvoin suomalaisen työelämän pelisääntöjä. Riski joutua hyväksikäytetyksi tiedon puutteen vuoksi on kohonnut. Työehdot ovat yhtäläiset kaikille Suomessa työskenteleville ja reilun pelin hengessä niiden on oltava sekä työnantajien että työntekijöiden tiedossa", toteaa Riikka Vasama Teollisuusliitosta.
Hankkeen ja siinä tuotetun kaikille avoimen ja maksuttoman oppaan ovat rahoittaneet Metsämiesten Säätiö, Metsähallitus Metsätalous Oy, Tornator Oyj ja Yksityismetsätalouden Työnantajat ry. Oppaan teossa olivat yhteistyössä lisäksi Teollisuusliitto, Metsäkoulutus ry, METO – Metsäalan Yrittäjät ry, Metsäteollisuus ry ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu.
Lisätiedot
Tarja Anttila, asiantuntija, Tapio, tarja.anttila@tapio.fi, p. +358 29 432 6014
Ari Nieminen, asiantuntija, Tapio, ari.nieminen@tapio.fi, p. +358 29 432 6047
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
Vastuullinen metsälannoitus on ilmastoteko21.3.2023 09:30:00 EET | Tiedote
Metsälannoitus lisää puiden kasvua ja elinvoimaa, ja on siten tehokas keino kasvattaa talousmetsien hiilinieluja. Lannoitukselle otollisia kohteita olisi selvästi nykyistä enemmän. Tuplaamalla nykyiset lannoituspinta-alat saataisiin aikaan jopa miljoonan kuutiometrin vuotuinen lisäkasvu.
TaimiSankari – Tapion kehittämä uudenlainen taimi kehitettiin taistelemaan juurikääpää vastaan15.3.2023 07:48:31 EET | Tiedote
Kuusenjuurikäävän aiheuttama tyvilaho on pahin kuusten vioittaja Suomessa. Tapio on kehittänyt uudenlaisen kuusentaimen, joka hidastaa juurikäävän leviämistä puussa – TaimiSankarin.
Nya rekommendationer för skogsvård hjälper skogsägarna att göra mer klimatsmarta beslut1.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Klimatsmart skogsvård handlar att nyttja skogen för att bromsa upp klimatförändringen och att anpassa skogsbruket till ett klimat i förändring. De nya rekommendationerna för skogsvård hjälper skogsägarna och dem som erbjuder skogstjänster att fatta beslut som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap. Rekommendationerna har publicerats på både svenska och finska.
Matalampien ojien avulla ilmasto- ja vesistöhyötyjä28.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
TurVI-hankkeessa on seurattu eri syvyyteen kunnostettujen metsäojien vaikutuksia suometsän kasvihuonekaasupäästöihin ja vesistökuormitukseen. Matalampien ojien alueella kuormitus ja päästöt jäivät vähäisemmiksi. Samanaikaisesti pohjaveden pinta pysyi puuston kasvun kannalta suotuisana. Lisäksi hankkeessa seurattiin erilaisten vesiensuojelurakenteiden vaikutusta vedenlaatuun.
Metsäntuntijat-podcast: Miten EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikka vaikuttaa metsien käyttöön Suomessa?23.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Ennallistamisasetus, Fit for 55, uusiutuvan energian direktiivi, LULUCF, biodiversiteettistrategia – mitä ne ovat ja miten niitä viedään käytäntöön? Johtava EU-metsäasiantuntija Jaana Kaipainen Suomen metsäkeskuksesta ja johtava asiantuntija Kati Kontinen Tapiosta selvittävät EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyviä koukeroita, ja käyvät läpi Suomen metsien käyttöön vaikuttavia strategioita, direktiivejä ja asetuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme