Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kebabravintoloiden lisukeriisin laadussa ongelmia

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvitti vuosina 2016–2017 kebabin ja sen lisukkeiden laatua. Yhteensä tutkittiin 123 näytettä, joista mikrobiologiselta laadultaan hyviä oli 66 prosenttia, välttäviä 13 prosenttia ja huonoja viidennes. Huonot tulokset johtuivat suuresta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä, enterobakteereista sekä ruokamyrkytyksiä aiheuttavasta Bacillus cereus -bakteereista.

Kebabannos. Kuva: Matti Miinalainen.
Kebabannos. Kuva: Matti Miinalainen.

Kebablihojen huonot tulokset tulivat ravintolan valmistamasta ja jäähdyttämästä kebablihasta sekä myös teollisesti valmistetuista kebablastuista, etenkin, jos niiden säilytyslämpötila oli liian korkea. Kebablihojen näytteistä joka viides oli laadultaan huono. Kuumasta kebabvartaasta otetut näytteet sekä samana päivänä kuumahauteeseen vartaasta leikatut lihat olivat kaikki mikrobiologisesti hyvälaatuisia.

Lisukkeista tutkittiin riisiä, salaattia ja kermaperunoita. Näistä joka kolmas näyte oli laadultaan huono. Suurin osa huonoista tuloksista tuli riisistä. Toimijoita neuvottiin muun muassa säilyttämiseen ja jäähdyttämiseen liittyvissä asioissa. Otetussa uusintanäytteissä elintarvikkeiden laatu oli selvästi parantunut.

Näytteenoton yhteydessä 62 kebabravintolaan tehtiin Oiva-tarkastus. Ravintoloista 42 prosenttia sai arvion ”korjattavaa”, mikä johtaa uusintatarkastukseen. Uusintatarkastuksissa havaittiin, että suurin osa ravintoloista oli korjannut epäkohdat.

Tulosten perusteella vuonna 2019 Helsingissä näytteenottoa kohdennetaan kebabravintoloiden jäähdytettyihin ruokiin. Keitetty riisi on mahdollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, jos sen säilytyslämpötila on väärä tai jäähdytys tehdään liian hitaasti. Turvallisinta on säilyttää riisiä kuumana eikä säästää sitä seuraavaksi päiväksi.

Raportti selvityksestä on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-26-18.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
Riikka Åberg
p. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi

Elintarviketarkastaja
Paula Saarijärvi
p. 09 310 34473
paula.saarijarvi@hel.fi

Kuvat

Kebabannos. Kuva: Matti Miinalainen.
Kebabannos. Kuva: Matti Miinalainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme