Kepa ry

Kehitysjärjestöt jakoivat 0,7 prosentin ruisleipäsiivuja töihin palaaville kansanedustajille

Jaa

Syysistuntokauden ensimmäisenä päivänä kehitysjärjestöt muistuttivat kansanedustajia siitä, että Suomella on varaa tukea kehitysmaita. Ohuenohuet leipäviipaleet kuvasivat 0,7 prosentin osuutta, joka Suomen pitäisi kansainvälisen sitoumuksensa mukaisesti ohjata bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. “Kehitysyhteistyömäärärahoja täytyy ruveta nostamaan, koska juurisyihin pitää ruveta todella puuttumaan”, sanoi ruisleipäsiivun vastaanottanut Sirkka-Liisa Anttila.

Kuvaaja: Hanna Vaittinen/Kepa
Kuvaaja: Hanna Vaittinen/Kepa

Kehitysjärjestöt evästivät kansanedustajat tulevaan syksyyn ja valtion talousarviosta käytävään keskusteluun jakamalla heille ruisleipäviipaleita, jotka ovat 0,7 prosenttia leivän kokonaiskoosta.

Valtion talousarvioesityksessä Suomen kehitysyhteistyön osuus jää tulevana vuonna 0,41 prosenttiin bruttokansantulosta. Jotta sitoumus muuttuisi konkretiaksi, tulee aikataulu ja suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi laatia pikimmiten. 

Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Kepan järjestämä tempaus jatkaa viime vuonna aloitettua teemaa, jolloin kansanedustajat saivat ruisleipiä, joista oli leikattu 0,7% pois. Tänä vuonna ruisleipäsiivu muistuttaa siitä miten pieni osa riittäisi kattamaan Suomen YK:lle antaman sitoumuksen. 

Moni istuntosaliin matkalla oleva päättäjä pitää tärkeänä kehitysyhteistyön nostamista puheenaiheeksi syysistuntokaudella.  

”Puhumme tällä hetkellä usein niistä ongelmista, jotka ovat seurausta siitä, että kehityspolitiikka ei ole ollut riittävää. Eikä meillä ole ollut riittävää tukea kaikkein haavoittuvamassa asemassa olevien ihmisten tueksi maissa, joissa demokratia on hauras ja talous on epätasa-arvoisimmin jakautunut”, sanoi Tarja Filatov (sd) ja poseerasi järjestöjen 0,7%-kyltin kanssa.   

Pikkuparlamentin edustalta tavoitettu Sirkka-Liisa Anttila (kesk), oli samoilla linjoilla: ”0,7-tavoite nousee varmaankin puheenaiheeksi. Kehitysyhteistyömäärärahoja täytyy ruveta nostamaan, koska juurisyihin pitää ruveta todella puuttumaan, sellaisiin jotka johtavat vuoden 2015 kaltaiseen tilanteeseen. Järjestöjen rooli on tässä hyvin merkittävä.”  

Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää kaikkein köyhimmille ja heikoimmille ihmisille, joita muut rahavirrat eivät tavoita. 
 
”Pidämme tärkeänä, että Suomi osallistuu myös kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun. Jokaisen maan tulisi auttaa kaikkein heikommassa asemassa olevia ihmisiä”, sanoo Katri Suomi Kirkon Ulkomaanavusta.  

”Suomen on ehdottomasti saavutettava 0,7% tavoite. Suomella on tällä hetkellä siihen varaa, mutta lisäksi myös sen takia, että Suomen kehitysyhteistyöbudjetista naisiin ja tasa-arvotyöhön kohdistuvaan työhön on entistä vähemmän resursseja”, vetoaa Väestöliiton Riikka Kaukoranta.  

”Näen merkkejä positiivisesta kehityksestä: usean puolueen viimeaikaisissa ohjelmissa ja muissa ulostuloissa on kehitysrahoituksen nostoon suhtauduttu myönteisesti. Nyt on aika muuttaa sanat teoiksi ja muistaa maailman köyhimpiä ensi vuoden budjetissa”, sanoo Kepan kehitysrahoituksesta vastaava asiantuntija Anna-Stiina Lundqvist.  

 
Tempaus järjestettiin eduskuntatalon ja Pikkuparlamentin edustalla tiistaina 4.9. klo 11-14 ja siihen osallistuivat Kepa, Kirkon Ulkomaanapu, Lähetysseura, Fida, Partiolaiset, Väestöliitto, Plan Suomi ja Suomen ylioppilaskuntien liitto.   

Lisätietoja: 

Jonas Biström  
kampanjasuunnittelija 
jonas.bistrom@kepa.fi 
+358 50 317 6716  

Anna-Stiina Lundqvist 
Asiantuntija, kehitysrahoitus 
anna-stiina.lundqvist@kepa.fi 
+358 50 317 6724 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Ra
Viestinnän asiantuntija | Communications Specialist

Tel +358 50 317 6704
sanna.ra@kepa.fi

Kuvat

Kuvaaja: Hanna Vaittinen/Kepa
Kuvaaja: Hanna Vaittinen/Kepa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EETTiedote

Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme