Valvira

Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeus ensisijaista − rajoittamistoimenpiteitä vain silloin kun on välttämätöntä

Jaa
Kehitysvammaisten rajoittamistoimenpiteiden täytyy perustua kehitysvammaisten erityishuollosta annettuun lakiin. Lain mukaan ensisijaista on kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden tukeminen. Ylen MOT-ohjelman 8.11.2021 ikävä Onnikoti Omenapuun tapaus on ohjelman tietojen perusteella lainvastainen, epäinhimillinen ja ihmisarvoa alentava. Valvira ryhtyi toimenpiteisiin ja siirsi asian toimivaltaiselle Etelä-Suomen aluehallintovirastolle välittömästi, kun varmistui, missä yksikössä ohjelmassa kerrotut lainvastaiset teot olivat tapahtuneet.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.

Laissa on tarkoin määritelty, missä, milloin ja mitä rajoitustoimenpiteitä voidaan käyttää. Rajoitustoimenpiteiden on oltava oikeasuhteisia tilanteeseen nähden. Rajoitustoimenpiteet täytyy toteuttaa ihmisarvoa kunnioittaen ja vain siinä laajuudessa kuin se on välttämätöntä asiakkaan tai toisten henkilöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi. Rajoittamiseen käytettävien välineiden täytyy olla terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain mukaisia, CE-hyväksyttyjä laitteita. Lisäksi laissa on tarkoin määritelty päätöksentekoon, kirjaamiseen ja jälkiselvittelyyn liittyvät vastuut.

Rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää asiantuntijatiimiä

Rajoitustoimenpiteiden käyttö ja käytön tarpeen arviointi edellyttää asiantuntijatiimiä. Asiantuntijatiimin tehtävä on muun muassa arvioida rajoitustoimenpiteiden tarvetta, seurata niiden käyttöä ja tukea yksikön henkilöstöä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden löytämisessä ja käyttämisessä. Asiantuntijatiimillä on keskeinen rooli kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden toteutumisen tukemisessa ja rajoitustoimenpiteiden käytössä silloin, kun se on välttämätöntä.

Valvira on syksyllä 2021 ohjeistanut kuntia ja palveluntuottajia kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisen asiantuntijatiimin järjestämisestä ja tiimin toiminnasta.

Asiakasturvallisuus taataan sekä omavalvonnalla että viranomaisvalvonnalla

Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeus ja rajoitustoimenpiteet ovat olleet useina vuosina osa valvontaviranomaisten suunnitelmallista valvontaa. Rajoitustoimenpiteiden käytöstä on vuosien ajan kerätty suunnitelmallisesti tietoa, jonka pohjalta valvontaa on toteutettu. Kuntia, palveluntuottajia ja työntekijöitä on ohjattu lain toimeenpanossa ja lain mukaisessa toiminnassa. Eri aluehallintovirastojen alueilla pidetyillä ohjaustilaisuuksilla on tavoitettu suuri määrä toimijoita.

Valvontakokonaisuus muodostuu palveluntuottajan omavalvonnasta ja järjestämisvastuussa olevan kunnan tekemästä valvonnasta, joita valvontaviranomaiset edistävät ja varmistavat. Valvontaviranomaiset puuttuvat tilanteeseen silloin, kun omavalvonta ei riitä.

On tärkeää, että asiakas- ja potilasturvallisuuden vaaratilanteet tulevat valvontaviranomaisten tietoon. Palvelujen käyttäjillä, heidän läheisillään ja medialla onkin tärkeä rooli asiakas- ja potilasturvallisuusriskien esille nostamisessa.

Aluehallintoviraston tiedote 8.11.2021: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt tarkastuskäynnin valvonnan kohteena olevaan kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemusruuhkan purku jatkuu29.2.2024 15:25:43 EET | Tiedote

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia uuteen Soteri-rekisteriin tulee edelleen runsaasti ja niiden käsittely kestää pitkään. Hakemuksia on saatu ratkaistua yhteensä yli 600, mutta jonossa olevien määrä on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa noin 2950 hakemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt kaksi kuukautta.

Yksityisten sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia on jonossa noin 2000 – käsittely pahasti ruuhkautunut31.1.2024 08:39:40 EET | Tiedote

Yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat joutuvat nyt odottamaan tavallista pidempään ennen kuin pääsevät aloittamaan toimintansa. Lain mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään, uuteen Soteri-rekisteriin. Tällä hetkellä rekisteröintihakemusten käsittely on valitettavasti pahasti ruuhkautunut Valvirassa ja aluehallintovirastoissa. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi enimmillään kestää jopa useita kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye