Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Kekriä juhlitaan loka-marraskuun vaihteessa!

Jaa
Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla. Kekriä vietettiin loka-marraskuun vaihteessa, kun kuluneen kasvukauden sato oli korjattu ja säilötty. Kekrissä tiivistyvät luonnollinen vuodenkierto, ruoan merkitys ja yhteisöllisyys yli sukupolvien. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on edistänyt jo vuosien ajan kekrin viettoa ja tänä vuonna monimuotoista ohjelmaa on tarjolla erityisen runsaasti.

KEKRI ON AHMATTIEN AIKAA

Mikkelin päivänä alkaa kekrin aika ja se jatkuu pyhäinpäivään saakka. Mari Rantasila lukee Ahmattien yö -kirjaa luetaan helsinkiläisillä kouluilla lokakuussa. Opettajat ja kasvattajat löytävät kekritietoa sivulta kekri.fi. Lasten kekripajoja Annantalossa Helsingissä ja Naantalin pääkirjastossa. Kekriruoan ideoita kekri-fi -sivuilla.

MARI RANTASILA JA AHMATTIEN YÖ

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää helsinkiläisissä kouluissa Ahmattien yö -lukuhetkiä lokakuun viikoilla 41 ja 42. Lukijana on näyttelijä Mari Rantasila. Ahmattien yö on Kreetta Onkelin kirjoittama ja Jussi Kaakisen kuvittama maailman ensimmäinen kekriseikkailu lapsille. Hulvaton mummo lähtee lastenlasten kanssa mökille, ja he pääsevät auton sammuttua aikamoiseen kekriyön seikkailuun.

KEKRI.FI OPETTAJILLE JA KASVATTAJILLE

Talonpoikaiskulttuurisäätiön verkko-oppimateriaali kekri.fi tuo kekrin tähän päivään. Materiaali tarjoaa päiväkotien, peruskoulun ja lukion opettajille toiminnallisia ratkaisuja kekristä opettamiseen ja sen juhlimiseen selkeiden tuntisuunnitelmien ja konkreettisten ohjeiden muodossa.

Materiaalin monialaiset, eri oppiaineita integroivat alakoulun ja yläkoulun kekriprojektit tukevat tänä syksynä voimaan astuvan OPS:n tavoitteita ja laaja-alaisia osaamisalueita. Erilaiset opetusvinkit ja itsenäiset tehtävät eri ikäisille sopivat esimerkiksi historian, katsomusaineiden, äidinkielen tai suomen kielen tunneille. Kotitalouteen löytyy keittiömestari Heikki Ahopellon kanssa suunniteltu tunti ohjeineen ja resepteineen.

KEKRIPIPARIPAJOJA

Annantalossa Helsingissä on 16.10. klo 13 -16 Talonpoikaiskulttuurisäätiön maksuton kekripiparipaja lapsille. Ohjelmassa on myös Mari Rantasilan lukuhetki Ahmattien yöstä. Pipareita koristellaan ja kekristä keskustellaan koululaisten kanssa myös Naantalin pääkirjastossa 4.-5.10.2016.

KEKRI ON HALLOWEENIN SERKKU

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla. Kekriä vietettiin loka-marraskuun vaihteessa, kun kuluneen kasvukauden sato oli korjattu ja säilötty. Juhlaan kuului hyvällä ruoalla herkuttelu ja tulevan satovuoden enteiden lukeminen. Viime vuosina kekri on herännyt henkiin esimerkiksi useitten eri puolilla Suomea järjestettävien paikallisjuhlien muodossa. Satovuosi on ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta yhteiselle juhlapäivälle.

Kekrissä tiivistyvät luonnollinen vuodenkierto, ruoan merkitys ja yhteisöllisyys yli sukupolvien. Kekrillä ja Yhdysvalloista meillekin rantautuneella halloweenillä on samat yhteiseurooppalaiset juuret. Sadonkorjuun ja vuodenvaihteen juhlaa on vietetty jo vasarakirveskulttuurin aikaan.

SUOMALAISESSA SYKSYSSÄ ON KEKRIN MENTÄVÄ AUKKO

Kekrin kautta voidaan opetella montaa asiaa elinkeinon murroskausista auringon ja kuun liikkeisiin sekä vanhoista uskomuksista ruuanlaittoon. Kekriä juhlien taas voi valmistautua syksyn pimeneviin iltoihin. Juhannuksen ja joulun välissä on tilausta yhteiselle juhlalle ja hengähdyshetkelle - miksei vaikkapa syyslomalle lähdön alla?

Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma velvoittaa koulut huolehtimaan siitä, että jokainen oppilas osallistuu vuosittain yhteen monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. Kekri.fi -sivuston opettajalle suunnatusta osiosta löytyy suunnitelmat oppiainerajat ylittävistä projekteista ala- ja yläkoululle. Kekriprojekti sopii hyvin ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan käsittelyyn.

Lisätietoja kekri-oppimateriaaleista:

Maija Mäki
Talonpoikaiskulttuurisäätiö
maija.maki@tpksi.fi

Kekri-asiantuntijoita:
FT Kati Mikkola, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kati.mikkola@finlit.fi / 040 534 6761
Arkistotutkija Juha Nirkko, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, juha.nirkko@finlit.fi / 040 534 3853
Ympäristökirjailija Juha Kuisma, juha.kuisma@elisanet.fi / 040 554 2675

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiamies Maija Mäki, maija.maki@tpks.fi, puh. 050-3797471

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Talonpoikaiskulttuurisäätiö
PL 510
00101 Helsinki

http://www.talonpoikaiskulttuurisaatio.fi

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton säätiö, jonka tehtävänä on tutkia ja tehdä tunnetuksi vanhaa ja uutta talonpoikaiskulttuuria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Raitiovaunuajelu Böndespora käynnistää Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden14.5.2018 11:35:54 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö täyttää 80 vuotta ja vuosi on täynnä ohjelmaa! Juhlavuosi avataan Böndespora -ratikka-ajelulla Helsingissä 21.toukokuuta. Samana päivänä käynnistyy myös PIENIÄ PONNISTUKSIA - SUURIA SAAVUTUKSIA kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä. Säätiön Youtube-kanavalla taas julkaistaan joka kuukausia videoita uuden talonpoikaiskulttuurin kasvoista.

Parasta syyssadon antimista - Kekri-reseptikilpailu ruokabloggareille8.9.2017 14:27:20 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää 11.9 - 5.11.2017 ruokabloggareille avoimen kekri-reseptikilpailun, jossa etsitään maittavimpia tarjoiluja syksyn kekrikemuihin. Kekri on vanha suomalainen syys- ja sadonkorjuujuhla, jonka ytimen muodostavat luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka sekä yhteisöllisyys. Kekrin parhaissa herkuissa maistuvat kotimaiset, satokauden mukaiset raaka-aineet, joista nautitaan yhdessä hyvässä seurassa. Kilpailuun voi laatia aterian, jonkun sen osan tai vaikkapa valikoiman naposteltavia illanistujaisiin. Resepti voi ammentaa perinteistä, mutta se voi olla myös kokeileva ja persoonallinen. Tärkeintä on, että lopputuloksessa maistuu kotimainen syksy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye