Hyvinvointiala HALI ry

Kela-korvaukset saavat jatkua – isot leikkaukset uhkaavat yhä 2023

Jaa

Parlamentaarinen työryhmä teki tärkeän linjauksen, että Kela-korvaukseen ja -kuntoutukseen ei pidä tehdä radikaaleja muutoksia, kun sote-uudistus on kesken. Hallitus on kuitenkin jo päättänyt isoista Kela-korvausten leikkauksista, ja ne pitää HALIn mielestä pikaisesti perua. Ensihoidon Kela-korvatuista matkoista saatiin työryhmältä huolestuttava päätös.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama monikanavarahoituksen purkamista valmisteleva parlamentaarinen työryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Työryhmän käsittelyssä on ollut muun muassa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten, Kela-kuntoutuksen ja ensihoidon Kela-korvattujen matkojen tulevaisuus.  

− Työryhmä kuuli asiantuntijoiden ja sidosryhmien viestin ja teki selväksi, että Kela-korvauksiin ja Kela-kuntoutukseen ei pidä tehdä muutoksia nyt, kun sote-uudistuon kesken. Tämä on erittäin viisas linjaus työryhmältäKela-korvaukset turvaavat omalta tärkeältä osaltaan ihmisten nopeaa hoitoon pääsyä, toteaa Hyvinvointiala HALIn johtaja Hanna-Maija Kause. 

Työryhmän raportti ei hänen mukaansa kuitenkaan poista uhkaa Kela-korvausten yltä. Hallitus päätti kevään 2020 kehysriihessä leikata Kela-korvauksista 64 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lukien. Tämä tarkoittaisi käytännössä korvausten puolittumista. 

− Tätä päätöstä ei pidä viedä eteenpäin vuoden 2023 budjettiin. Terveydenhuollosta ei pidä leikata keskellä pandemian aiheuttamaa hoitovelkaa. Hallituksen on kerrottava ennen aluevaaleja, aikooko se leikata korvauksia vuonna 2023 vai ei, Kause sanoo. 

Sen sijaan, että Kela-korvauksiin tehdään leikkauksia, niitä olisi Kausen mukaan nostettava ja kehitettävä, jotta hoitovelkaa saadaan kurottua kiinni. HALI on esittänyt, että Kela-korvauksia hyödynnettäisiin entistä enemmän esimerkiksi mielenterveyspalveluissa ja suun terveydenhuollossa. 

Ensihoidosta huolestuttava päätös 

Työryhmän linjaus ensihoidon Kela-kuljetuksista on Kausen mukaan huolestuttava palvelujen saatavuuden ja kustannusten hallinnan kannaltaRaportin mukaan ensihoidon matkojen rahoitusvastuu voitaisiin siirtää hyvinvointialueille jo järjestämisvastuun siirtämisen mukana.  

− Pieneltä kuulostava muutos olisi uhka niin ensihoidon saatavuudelle kuin ensihoitoyritysten elinkeinolle ja työpaikoilleMuutokselle onkin ehdottomasti taattava riittävät siirtymäajat, ja ensihoidon tilanteesta on tehtävä kattava selvitys, Kause päättää. 

Hanna-Maija Kause kirjoittaa monikanavarahoituksesta laajemmin blogissaan. 

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949, a.fi

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

050 414 6444, joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Jarno Talvitie (kuntoutus)

asiantuntija, elinkeinoasiat

050 5695 755, i

 

 Hyvinvointiala HALI ry.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn viesti kehysriiheen: 10 keinoa, joilla hoitajapulaan saadaan helpotusta heti31.3.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Työntekijäjärjestöt näkevät roiman palkankorotuksen lähes ainoana ratkaisuna työvoimapulaan. Yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ei jaa tätä näkemystä. Keinoja hoitajapulan helpottamiseksi on runsaasti, ja ne eivät edes vaadi uutta lainsäädäntöä. Ratkaisuilla on kiire, koska vuoden päästä voimaan tuleva hoitajamitoituksen nosto pahentaa tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme