Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Kela-siirron kritiikin peukalointi VTV:llä vahvistaa: toimeentulotukea ei tule siirtää kokonaan Kelalle

Jaa

Koko toimeentulotukea ei pidä siirtää Kelan hoidettavaksi, painottaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tänään 9.4. asia sai lisävahvistusta, kun Helsingin Sanomat uutisoi Valtion tarkastusvirasto VTV:n tarkastajien kriittisistä huomioista perustoimeentulotuen siirrosta Kelalle 2017.

Uutisen mukaan VTV:n johtaja Anna-Liisa Pasanen oli kuitenkin siivonnut raportista kritiikit.

Raportista oli poistettu muun muassa kohta, jossa todetaan, että ”Kela-siirron myötä sosiaalityön ja yksilöllisen harkinnan toimeenpanon välinen yhteys heikkeni ja valtaosassa tapauksista katkesi kokonaan.

– Sosiaaliturva ja sosiaalipalvelu muodostavat kokonaisuuden, joiden avulla voidaan vähentää esimerkiksi syrjäytymistä ja köyhyyttä, muistuttaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.  

Heikoimmassa asemassa olevat kärsineet eniten

VTV:n vuonna 2020 julkaistu tarkastusraportti nosti esiin, että Kela-siirto heikensi perustoimeentulotuen yhteyttä sosiaalityöhön ja mutkisti asiakkaiden mahdollisuuksia saada ohjausta palveluihin. Tämä vaikeutti etenkin heikoimmassa asemassa olevien asiakkaiden tilannetta.

– Todellisuudessa raportti olisi kuitenkin ollut vielä kriittisempi, jos sitä ei olisi siivottu, Karsio hämmästelee.  

Alkuperäisestä raportista oli myös poistettu näkökulma, jossa kritisoitiin Kela-siirron valmistelua ja sitä, kuinka Kela ylipäätään sopii perustoimeentulon myöntäjäksi. Poistetun kommentin mukaan päätökset perustuivat olettamuksiin, eivätkä ottaneet huomioon kunnan aikuissosiaalityön asiantuntijuutta.

– Konkreettinen tutustuminen Kelan etuustoimintaan olisi ollut avainasemassa. Kunnan  aikuissosiaalityössä on vankka asiantuntemus, joka nyt sivuutettiin, Karsio sanoo.

Alkuvuonna esiin nousi ajatus koko toimeentulotuen siirrosta Kelaan. Nykyisin Kela huolehtii perustoimeentulotuesta ja kunnat vastaavat ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta.

– Kelalla on vaikeuksia huolehtia nykyisestä tehtävästään perustoimeentulon myöntäjänä, joten kaikkien tukien keskittäminen sille ei ole kestävällä pohjalla. Kela on ensisijaisesti sosiaalivakuutuslaitos. Sen ratkaisut eivät pohjaudu yksilölliseen sosiaalihuollolliseen harkintaan toisin kuin kuntien täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, Karsio muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni KarsioPuheenjohtaja

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja

jenni.karsio@talentia.fi

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Sosiaalihuollon asiakasmitoitus kohtuullistettava sote-uudistuksessa23.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaalihuollon laillistetuille ammattihenkilöille tulee antaa mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä uusilla hyvinvointialueilla. Tämä varmistetaan sopivalla asiakasmitoituksella ja riittävillä resursseilla, painottaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Se on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen lakiesityksestä, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta tulevilla hyvinvointialueilla.

Sosiaalityön päivä: Sosiaalihuollon kriisi vaarantaa yhteiskuntarauhan16.3.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tänään 16.3. jälleen pahenevan koronakriisin keskellä. Vuoden aikana ihmisten hätä on kasvanut niin Suomessa kuin globaalisti. Päättäjien ja median katseet ovat kuitenkin olleet tiukasti terveydenhuollon kantokyvyssä, vaikka sosiaalihuollon kantokyky on ylittynyt jo ennen pandemiaa. Samaan aikaan koronan ehkäisyä on tehty Suomessa puhtaasti terveyskulmasta, vaikka seuraukset näkyvät raskaasti koko yhteiskunnassa ja voimakkaimmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme