Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Kelan päätös: Toimeentulotuen lapsen perusosaa ei saa puolittaa vuoroasuvalta lapselta

Jaa

Kela on ryhtynyt puolittamaan toimeentulotuen lapsen perusosaa, mikäli vanhemmat ovat sopineet lapsen vuoroasumisesta. Asiakasvalituksen päätöksen mukaan osuutta ei kuitenkaan saa puolittaa lähivanhemmalta, elleivät vanhemmat ole sopineet kustannusten jaosta lapsen tapaamissopimuksessa.

Viime keväänä Kela ryhtyi puolittamaan toimeentulotuen lapsen perusosaa, mikäli vanhemmat olivat sopineet lapsen vuoroasumisesta.  Asiakasvalituksen päätöksen mukaan osuutta ei kuitenkaan saa puolittaa lähivanhemmalta, elleivät vanhemmat ole sopineet kustannusten jaosta lapsen tapaamissopimuksessa. Kela on saattanut puolittaa lapsen osuuden virheellisesti viime kuukausina. Liitto vaatii, että Kelan pitää oma-aloitteisesti korjata nämä päätökset perheiltä.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto: Lähivanhemmalle oikeus saada tapaamiskuljetuskuluihin toimeentulotukea

Pienituloinen etävanhempi on ollut oikeutettu saamaan lapsen kuljetus- ja tapaamiseen liittyvät elinkustannukset  toimeentulotukena. Nykykäytännön mukaan vanhemmat voivat sopia ja tuomioistuin voi määrätä myös lähivanhemman osallistumaan tapaamiskuluihin tapaamissopimuksessa.  Liitto vaatiikin, että myös lähivanhemmalla tulee olla sama oikeus saada myös kuljetuskulut toimeentulotukena, mikäli niistä on kirjallisesti sovittu tai tuomioistuin niin päättänyt.

Liitto arvioi, että korkeintaan noin neljätuhatta lapsiperhettä, joissa lapsi vuoroasuu vanhempiensa luona, saa toimeentulotukea. Harvassa perheessä kuitenkin on sovittu lapsen tapamissopimuksessa tapaamiskulujen jakamisesta, koska nämä pääsääntöisesti on sovittu lapsen elatussopimuksessa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Paciuksenkatu 19 (Allergiatalo)
00270 HELSINKI

http://www.yvpl.fi

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Yhden vanhemman perheiden vaalipanelistit palauttaisivat päivähoito-oikeuden kokopäiväiseksi10.4.2019 14:33:18 EESTTiedote

Ehdokkaat lupasivat parantaa lapsiperheiden palveluja kansanedustajaksi päästyään. Kaikkien puolueiden edustajat palauttavat subjektiivisen päivähoito-oikeuden kokopäiväisyyden. Myös koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuttomuus nousi esiin. Ruotsalaisen kansanpuolueen Sundell pitää tärkeänä mahdollisuutta saada sitä myös loma-aikoina. Kokoomuksen Backlundin mukaan päivähoitoaikoja tulee pidentää aamusta ja illasta, jolloin työn ja perheen yhdistäminen helpottuu kaikille vanhemmille ja saattaa olla erityisen tärkeää yhden vanhemman perheille. Myös toisen asteen maksuttomuus sai kannatusta. Vasemmistoliitto ja Sosiaalidemokraatit toteuttaisivat tämän pidentämällä oppivelvollisuutta. Perussuomalaisten Purra puolestaan ei uskonut, että perheen pienituloisuus on keskeinen syy koulunkäynnin keskeyttämiselle toisella asteella. Vasemmistoliiton Ingervo säätäisi 3-6-vuotiaiden päivähoidon maksuttomaksi samoin kotipalvelun, jota tulee tarjota kaikille lapsiperheille eikä vain lastensuoj

Vanhemmalle oikeus työhön ja toimeentuloon7.12.2018 14:58:15 EETTiedote

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n mukaan hallitusohjelmassa pitää nostaa tavoitteeksi vanhempien oikeus osallistua työelämään, riittävien lapsiperheiden palvelujen järjestäminen ja perheen ja työn yhteensovittamisen helpottaminen. Myös erovanhempien yhteistoiminnan esteet pitää poistaa sekä huomioida erityislasten osallistaminen tapaamiskiistoissa. Lapsivaikutusten arviointi pitää vakiintua ensi hallituskaudella.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Pienituloisille automaattinen vapautus terveyden ja sosiaalihuollon maksuista25.9.2018 16:40:34 EESTUutinen

Selvitysten mukaan asiakasmaksulain 11 § mukaista pienituloisten asiakasmaksujen alentamista ei ole käytännössä tehty lainkaan. Liitto esittää, että maksuvapautus tulee merkitä etukäteen asiakkaan Kela-korttiin, mikäli tulot jäävät alle köyhyysrajan. Liiton mukaan julkisen sektorin pitää luopua yksityisten perintyritysten palveluista tai lisättävä niiden sääntelyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme