ELY-keskukset

Kelirikkokausi jatkuu (Keski-Suomi, Itä-Suomi)

Jaa
Suotuisat säät ovat pitäneet kevään kelirikkoa maantiestöllä ennustettua helpompana, mutta samalla sen kesto on pitkittynyt Keski- ja Itä-Suomessa. Liikenneympäristön hoitoon sisältyvät työt ovat päässeet käyntiin kevään edistyessä.
Painorajoitukset maakunnittain
Painorajoitukset maakunnittain

Ensimmäiset painorajoitukset (12 tn) kevään kelirikon vuoksi jouduttiin asettamaan maaliskuun puolenvälin jälkeen Pohjois-Karjalan eteläosiin, ja laajemmin rajoituksia jouduttiin asettamaan huhtikuun alusta. Laajempi painorajoitusten tarve alkoi tänä keväänä noin kolme viikkoa aiemmin kuin edellisinä vuosina.

– Yöpakkaset ja viilennyt sää ovat pitäneet kelirikkoa maltillisempana kuin ennustettiin. Toisaalta kelirikkokaudesta ja painorajoituksien kestosta saattaa muodostua edellisvuosia pidempi, sanoo kunnossapitoyksikön päällikkö Vesa Partanen.

Painorajoitukset kartalla: https://julkinen.vayla.fi/kelirikko/  

Sorateiden hoito keväällä

Sorateillä tasaustyö ajoitetaan tien pinnan sulamisvaiheeseen, jolloin pinta pehmenee ja pahimmilla kohdilla syntyy pintakelirikkoa. Kevyellä lanauksella pyritään kuohkeuttamaan tien pintaa ja kasvattamaan kulutuskerrosmateriaalin vettä haihduttava pinta-alaa. Näin menetellen tien pinnan kuivuminen nopeutuu.

– Tien pinnan kantavuuden ollessa sulamiskaudella vähäinen, on lana useammalle akselille jakautuvan akselipainonsa ja hyvän sekoituskykynsä takia tiehöylää parempi vaihtoehto tien tasaukseen, kertoo Partanen.

Pahimman kelirikkovaiheen mentyä ohi soratien pinta kunnostetaan muokkauksella. Työn ajoituksessa otetaan huomioon kulutuskerroksen kosteus. Työssä hyödynnetään kevään sateet ja pilviset sääolosuhteet. Muokkauksessa tien sivukaltevuus muotoillaan pintakuivatuksen kannalta riittäväksi ja muokkauksella pyritään niin syvään, että tiehen syntyneet kuopat leikkautuisivat pohjan tasoon. Valitettavasti monin paikoin sorateiden kulutuskerrokset ovat päässeet niin ohuiksi, että muokkausta ei pystytä tekemään tarpeeksi syvälle. Kevätmuokkaukset tehdään tiehöylällä tai raskaalla lanalla.

– Alueella muokkaustyöt on jo kuivarunkoisilla sorateillä tehty ja sitä mukaa käynnissä kevään edistymisen mukaan, jatkaa Partanen.

Liikenneympäristön hoito

Kevään edistymisen mukaan käynnissä on myös hiekoitushiekan ja irtoainesten poisto päällystetyiltä pinnoilta. Taajamissa sekä kevyen liikenteen väylillä puhdistustoimet tehdään heti sulan kauden vakiinnuttua huhtikuussa. Puhdistus uusitaan tarpeen mukaan. Valta- ja kantatiet sekä levähdys- ja pysäköimisalueet puhdistetaan myös huhtikuun aikana. Muut päällystetyt tiet puhdistetaan toukokuun puoleen väliin mennessä.

– Taajama-alueella harjaus tehdään kostuttavalla ja keräävällä laitteella. Muualla sivuun harjaus on sallittua, mutta kuivaharjaus on kaikissa kohteissa kielletty, kertoo Partanen.

Tienvarsien roskien keruu ajoittuu niin ikään kevääseen. Kaikki havaittavat roskat kerätään keväällä lumien sulettua. Työt aloitetaan ensin taajamista, kevyen liikenteen väyliltä sekä valta- ja kantateiltä ja lopuksi muilta teiltä. Valmista on viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Erityisesti levähdys- ja pysäköimisalueiden, taajamien, kevyen liikenteen väylien ja pysäkkien ympäristöt pidetään siistinä. Kevätsiivouksen jälkeen yksittäiset rumentavat roskat kerätään säännöllisesti teiden varsilta.

Kevääseen ajoittuu myös paljon muita liikenneympäristön hoitoon liittyviä töitä, kuten esimerkiksi liikennemerkkien ja liikenteen ohjauslaitteiden kunnostusta, kuivatusjärjestelmän kaivojen, putkistojen ja pumppaamoiden puhdistusta sekä siltojen kevätpesuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö
Vesa Partanen
p. 0295 026 750


Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kuvat

Painorajoitukset maakunnittain
Painorajoitukset maakunnittain
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen muutos- ja parannushanke käynnistyy Ruokolahdessa ja Lappeenrannassa22.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus teettää maanteillä 14866 (Kutveleentie) ja 14826 (Utrasaarentie) sijaitsevien Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen lauttarantojen muutos- ja parannustöitä. Rakennustöitä tehdään Lamposaaren lauttapaikalla touko-elokuun välisenä aikana ja Kyläniemen lauttapaikalla heinä-joulukuun välisenä aikana. Hankkeessa peruskorjataan Lamposaaren lauttarantojen rakenteet. Kyläniemen lauttapaikalle rakennetaan uusi varalauttapaikka, uusitaan nykyiset huonokuntoiset lauttarannat ja toteutetaan lossiväylän parannus- ja kunnossapitoruoppaus sekä parannetaan lauttapaikkojen liikenneturvallisuutta. Rakennustöillä ei ole vaikutusta Kyläniemen ja Lamposaaren lossien aikataulun mukaiseen liikennöintiin. Töiden aikana Fintraffic Oy:n tieliikennekeskus tiedottaa mahdollisista liikenteen häiriöistä 24 h/vrk.

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye