Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Alkuvuoden ripeä kasvu taittui

Jaa

Kemianteollisuuden kasvu taittui alkuvuonna, vaikka edellisvuoteen verrattuna luvut näyttävät vielä nousua. Tämä näkyy varsinkin viennissä, jossa kasvua on yhä vuodentakaiseen, muttei juurikaan alkuvuoden lukemiin. Kemianteollisuuden vaikutus Suomen työllisyystilanteeseen on merkittävä. Ala työllistää suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta lähes 100 000 suomalaista, ja työllisyys on säilynyt vakaana.

Kemianteollisuuden kasvu tasaantui vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä. Viennin arvo nousi huhti−kesäkuussa vain 2 % tammi−maaliskuusta 2017, vaikka heikko lähtötaso näyttää vielä edellisvuoteen verrattuna hienoja kasvulukuja. Kemianteollisuuden liikevaihto kasvoi huhti−kesäkuussa 11 % ja vienti 8 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Viennin osalta kemianteollisuus näyttää tänä vuonna nousevan kahden edellisvuoden notkahduksesta, mutta vuoden 2014 tasolle on vielä pitkä matka.

Yksi kemianteollisuuden työpaikka luo 1,8 työpaikkaa muille aloille Suomeen. Kemianteollisuus on muusta teollisuudesta poiketen säilyttänyt koko 2000-luvun investointitasonsa ja henkilöstömääränsä Suomessa. Kemianteollisuus investoi noin miljardin vuodessa Suomeen, ja kuluvalle vuodelle ennakoidaan investointien selvää kasvua.

"Heikosta lähtötasosta johtuen kemianteollisuus tulee näyttämään vielä loppuvuonna edellisvuotta parempia lukuja, mutta alkuvuoden perusteella tahti tulee hidastumaan. Tällä hetkellä näkyvissä ei ole kasvua, jonka varaan laskea", sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

"Tästä huolimatta kemianteollisuus uskoo Suomeen kilpailukykyisenä toimintaympäristönä, mikä näkyy investointitason nousuna", Timo Leppä jatkaa.

Viennin tahdin hiipuminen on kello, jonka pitäisi herättää. Hetkellisestä paremmasta suhdanteesta huolimatta sekä julkinen talous että kotitaloudet velkaantuvat nopeassa tahdissa, ja julkisen talouden ennustetaan jäävän rakenteellisesti alijäämäiseksi.

"Suomen kansantalouden kannalta tuottavuuden kasvu ja työllisyysasteen nostaminen ovat olennaisia tavoitteita. Nyt näyttää siltä, että positiivisen käänteen ylläpitäminen ja aiempien kilpailukykymenetysten umpeen kurominen on yhä vaikeampaa", sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kemianteollisuus ry
Timo Leppä, toimitusjohtaja, timo.leppa@kemianteollisuus.fi, puh. 050 301 6800
Susanna Aaltonen, johtaja, Vaikuttaminen, susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 HELSINKI

09 172 841http://www.kemianteollisuus.fi

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Matti Lehmuksesta Kemianteollisuuden uusi puheenjohtaja20.11.2018 15:23Tiedote

Kemianteollisuus ry:n syyskokous valitsi tiistaina 20.11.2018 uuden puheenjohtajan ja hallituksen vuodelle 2019. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Neste Oyj:n liiketoiminta-alueen johtaja Matti Lehmus. Kemianteollisuus ry:n nykyinen puheenjohtaja ja Kemira Oyj:n toimitusjohtaja Jari Rosendal siirtyy varapuheenjohtajaksi. Lisäksi varapuheenjohtajina jatkavat Pipelife Finland Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää ja Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Vientiteollisuus: Poliittiset lakot pysäyttävät laajasti tuotantoa – tilanne kohtuuton28.9.2018 17:15Tiedote

Kemian-, Metsä- ja Teknologiateollisuus: Poliittiset työtaistelut maan hallitusta vastaan ovat muuttumassa yhä kovemmiksi. SAK:laiset Teollisuusliitto ja Sähköalojen Ammattiliitto sekä STTK:lainen Ammattiliitto Pro ilmoittivat perjantaina lakoista, jotka pysäyttävät tuotannon ja toiminnan erittäin laajasti vientiteollisuuden yrityksissä. Liittojen kattava ylityökielto on vaikeuttanut yritysten toimintaa jo kaksi viikkoa, ja nyt tuotantoa pysäytetään vuorokaudeksi lukuisissa yrityksissä. Tilanne on yrityksille kohtuuton.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme