Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Syksyn luvut tuovat epävarmuutta kasvunäkymiin

Jaa

Kemianteollisuuden viennin arvo oli tammi-syyskuussa edelleen edellisvuotta korkeammalla, mutta vuoden 2017 sisällä kuukausitason vientiluvut ovat kääntyneet laskuun syksyä kohden. Talouden yleisvireen mukaisesti yritysten suhdannearviot ovat edelleen vahvoja ja odotukset myönteisiä. Toteutunut kehitys ei kuitenkaan lupaa yhtä hyvää kuin mitä yleiset talouskasvuodotukset antavat odottaa.

Kemianteollisuuden viennin kasvu on taittunut alkuvuodesta laskuun, vaikka nousua on vielä edellisvuoteen verrattuna. Viennin arvo laski heinä-syyskuussa 3 % huhti−kesäkuusta, ja samaa laskevaa tai tasaantuvaa kehitystä on myös hinnoissa, tuotannossa ja arvonlisässä. Edellisvuoteen verrattuna luvut ovat kuitenkin edelleen hyvällä tasolla. Kemianteollisuuden liikevaihto kasvoi heinä−syyskuussa 8 % ja vienti 7 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Laskeviin lukuihin vaikuttavat osaltaan syksyn kaksi suurta prosessikemian seisokkia sekä jo alkuvuonna tapahtunut Porin titaanidioksiditehtaan tulipalo ja tuotannon keskeytyminen. Nämä tapahtumat eivät kuitenkaan täysin selitä viennin laskua vuoden 2017 aikana.

Kemianteollisuuden yritysten suhdannearviot ovat kuitenkin positiivisia ja odotukset myönteisiä. EK:n viimeisimmän Suhdannebarometrin mukaan tuotannon ennakoidaan kasvavan ja henkilöstömäärän pysyvän ennallaan kemianteollisuudessa.

Työmarkkinakierroksen yleisen linjan pitäminen olennaisen tärkeää

"Syksyn luvut vahvistavat jo kesän lopussa nähdyn kasvun hiipumisen. Heikosta vertailuvuodesta johtuen kemianteollisuuden luvut ovat edellisvuotta paremmat, mutta viennin nousu on palautunut takaisin alkuvuoden tasolle. Tämänhetkisten lukujen valossa kemianteollisuuden kasvu on hiipumassa huolimatta siitä, että odotukset tulevaisuuden suhteen ovat sangen valoisia", sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

Viennin tahdin hidastuminen on signaali, jonka pitäisi muistuttaa taloustilanteen todellisuudesta. Vuoden 2017 aikana tapahtuneesta talouskasvusta huolimatta Suomen julkinen talous on edelleen alijäämäinen.

"Suomen kannalta tuottavuuden kasvu ja työllisyysasteen nostaminen ovat edelleen mitä ajankohtaisempia asioita. Kilpailukyvyn ja talouden kehityksen kannalta on oleellista, että työmarkkinakierroksen avauksessa muodostunut yleinen linja pitää läpi koko sopimuskierroksen", Kemianteollisuus ry:n työelämäasioista vastaava johtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Yksi kemianteollisuuden työpaikka luo 1,8 työpaikkaa muille aloille Suomeen. Ala työllistää suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta lähes 100 000 suomalaista, ja työllisyys on säilynyt vakaana. Kemianteollisuus on muusta teollisuudesta poiketen säilyttänyt koko 2000-luvun investointitasonsa ja henkilöstömääränsä Suomessa.

 

Katso lisää:

Ala numeroin - toimialagraafit

http://www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/ala-numeroin-graafit/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kemianteollisuus ry
Timo Leppä, toimitusjohtaja, timo.leppa@kemianteollisuus.fi, puh. 050 301 6800
Susanna Aaltonen, johtaja, Vaikuttaminen, susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221
Jyrki Hollmén, johtaja, Työelämä, jyrki.hollmen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 746 3687

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 HELSINKI

09 172 841http://www.kemianteollisuus.fi

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista.

Kemianteollisuuteen lasketaan Suomessa kemian prosessiteollisuus, öljytuotteet sekä muut kemian tuotteet kuten lääkkeet, kosmetiikka, pesuaineet, maalit, muovi- ja kumituotteet.

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelman vuoden 2017 tulokset: Työturvallisuudessa tärkeä välietappi26.4.2018 11:48Tiedote

Kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelman vuoden 2017 tulokset kertovat hyvästä kehityksestä erityisesti työturvallisuudessa. Ensimmäistä kertaa ohjelman toteutuksen aikana päästiin viiteen työtapaturmaan miljoonaa työtuntia kohti, ja monissa kemianteollisuuden yrityksissä ei sattunut ainuttakaan poissaoloon johtanutta työtapaturmaa vuonna 2017. Myös resurssitehokkuudessa mentiin eteenpäin.

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto antibioottiresistenssin ja Parkinsonin taudin taklaajille17.4.2018 17:19Tiedote

Kemianteollisuuden vuoden 2018 Innovaatiopalkinnon voittajat ovat Forchemin ja Hankkijan mäntyöljystä jalostettava rehuaine Progres® ja Herantis Pharman ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin työryhmän CDNF-proteiinihoito Parkinsonin tautiin. Palkinnon jakoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Kemianteollisuus ry:n Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä 17.4.2018.

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon finalistit valittu10.4.2018 10:16Tiedote

Kemianteollisuuden jakaman Innovaatiopalkinnon finalistit on valittu. Neljä finalistin innovaatioihin kuuluvat uusi proteiinihoito Parkinsonin tautiin, ruoan tuottaminen sähköstä ja hiilidioksidista, luonnonmukainen tuote rehuantibioottien korvaamiseen sekä pikatesti neuroborrelioosin toteamiseen. Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon voittaja julkaistaan ja palkinto jaetaan Kemianteollisuus ry:n Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä 17.4.2018.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme