Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kesä oli viileä ja tuulinen, sinileviä esiintyi ajoittain runsaasti

Jaa

Pääkaupunkiseudun edustan merialueiden veden lämpötila oli tänä vuonna alkukesästä pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi, mutta valtaosin normaalin vaihtelun rajoissa. Kesä oli viileä ja voimakkaat tuulet sekoittivat usein vettä. Elokuun alussa tuulet painoivat pintavettä rannikolta poispäin, jolloin tilalle nousi syvemmältä ravinteikasta ja kylmää vettä. Ilmiötä kutsutaan kumpuamiseksi.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Pira Cousin
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Pira Cousin

Tänä vuonna pintaveden suolaisuus on ollut pitkän ajan havaintoihin nähden korkea. Itämeren suolapitoisuus määräytyy Pohjanmereltä Tanskan salmien kautta tulevien jaksottaisten suolapulssien mukaan. Suolainen ja viileä vesi on raskaampaa kuin makea, ja suolavesipulssit tuovat happea varsinaisen Itämeren syvänteisiin. Suolainen vesi syrjäyttää pohjanläheistä vettä, joka nousee pintaan esimerkiksi Suomenlahdella ja kasvattaa ravinteiden, etenkin fosforin, pitoisuuksia.

Viileä sää hillitsi sinileväkukintoja

Viime vuosina Itämerelle on saapunut useampi suuri suolapulssi, joiden vaikutukset ovat näkyneet myös Suomenlahdella ja pääkaupunkiseudun merialueella. Vuonna 2016 mitattiin alusvedestä ennätyskorkeat suolapitoisuudet, ja vuonna 2017 fosforin pitoisuudet ja suolaisuus ovat olleet pitkän ajan keskiarvoja korkeampia. Taustaolosuhteet olivat vuonna 2017 suotuisat laajojen sinileväkukintojen synnylle, mutta viileä ja tuulinen sää hillitsi kukintoja.

Sinileviä on useita eri lajeja, joista osa muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Varsinkin suojaisilla lahdilla ja rannoilla vedessä näkyi kesän aikana monin paikoin sinertävän kellertäviä sinilevien pintakukintoja. Runsaimpia sinilevälajeja olivat Dolichospermum- ja Aphanizomenon- sukujen sinilevät. Murtovedessä esiintyvien kantojen on pääosin todettu olevan sellaisia, jotka eivät tuota myrkkyä. Lisäksi kesän vesinäytteissä havaittiin ajoittain runsaita, mutta harmittomia esiintymiä pieniä yksisoluisia flagellaatteja ja viherleviä.

Veden kerrostuneisuus on syksyn tultua heikentynyt ja veden sekoittuminen pohjaan asti alkaa lähipäivinä, mikä voi johtaa paikoittain levien syyskukinnan muodostumiseen, kun pintakerrokseen sekoittuu pohjan läheisestä vedestä runsaammin ravinteita, etenkin typpeä. Valon määrän vähentyessä levien määrä pienenee, ja vedet kirkastuvat huomattavasti ennen talven tuloa.

Tietoa levätilanteesta ja merisäästä

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- tutkija Emil Vahtera, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi

- tutkimusavustaja Anni Korhonen, puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Pira Cousin
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Pira Cousin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme