Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kesäkeitaat kuvaavat tulevaa muutosta Malmin torilla – Helsingin placemaking-toiminta tukee kaupunkisuunnittelua

Jaa

Ylä-Malmin torille tulee tänä kesänä jälleen lisää vehreyttä ja torielämää. Viime kesän keitaista kerättyjen kokemusten perusteella toiminta torilla laajenee tänä kesänä kolmelle oleskelualueelle eri puolille toria. Keitaat mallintavat torin tulevaa perusparannusta ja toimivat avauksena Helsingin placemaking-toiminnalle.

Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko

Malmin torille nousevat vehreät oleskelupaikat torilla kutsuvat viipymään ja leikkimään. Lisäksi ne toimivat pienimuotoisten tapahtumien ja työpajojen pitopaikkoina.

Ensimmäinen kaupunkivihreä oleskelualue rakennettiin torille Malmin raitin päätyyn jo toukokuun puolivälissä. Malmilaisen päiväkoti Puimurin lapset istuttivat syötäviä yrttejä ja pölyttäjäystävällisiä kukkia laatikoihin.

Nyt torille on myös rakentumassa Helsinki-päivään 12.6. mennessä leikkiin keskittyvä kokonaisuus sekä lähemmäksi Kaupparaittia tuleva kahvittelupaikka, jossa voi esimerkiksi nauttia kesäpäivinä torikahvilan antimista ja muista paikallisista herkuista.

Yhdessä asukkaiden kanssa

Tämän kesän keidaskokeilu on osa Helsingin kaupungin avausta placemaking-toimintaan. Placemaking tarkoittaa kaupunkitilojen kehittämistä yhdessä asukkaiden ja muiden käyttäjien kanssa.

Ylä-Malmin torille on lähivuosien aikana suunnitteilla iso uudistus. Kesän kokeilun aikana kerätään asukkaiden ja alueen toimijoiden näkemyksiä ja toiveita ja tutkitaan torin käyttöä alueen suunnittelun tueksi.

”Placemaking rakentaa siltaa kaupunkilaisten arjen ja muuttuvan kaupungin pitkäjänteisemmän suunnittelun välille. Keskeistä on oppia kokeiluista ja kehittää viihtyisää kaupunkitilaa yhdessä asukkaiden ja muiden kumppanien kanssa”, toteaa Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Kokeilut suunnittelun tukena

Malmin torin esimerkissä placemaking-kokeilulla voidaan kevyesti testata torin alustavissa suunnitelmissa esitettyjä ideoita ja kerätä torin käyttäjien kokemuksia, joita voidaan hyödyntää lähivuosina ajankohtaiseksi tulevan torin peruskorjauksen varsinaisen suunnittelun tukena.

Erilaisia placemaking-menetelmiin perustuvia kokeiluja on tarkoitus tulevina vuosina tehdä useissa kohteissa, jotta nähdään, minkälaiset menetelmät ja ratkaisut koetaan erityisen toimiviksi ja myönteisiksi. Malmin torin lisäksi myös Ala-Malmin puistossa tehdään kokeilu kesän aikana.

Muille kaupunkiuudistusalueille kokeiluja on suunnitteilla Malmin lisäksi ainakin Kannelmäkeen ja Mellunkylään. Myös Helsingin keskustassa on tarkoitus tehdä placemaking-kokeiluja.

Menetelmä auttaa ymmärtämään uudistuvien alueiden mahdollisuuksia erityisesti asukkaiden ja muiden paikallisten toimijoiden näkökulmasta.

Tapahtumia kesän aikana

Malmin torin keitailla järjestetään kesän aikana useita työpajoja ja tapahtumia. Helsinki-päivänä sunnuntaina 12.6. keitaat toteuttanut Parkly ja Helsingin kaupunki kutsuvat kaupunkilaisia torille kokeilemaan keitaita. Tarjolla on katuliitutaiteilua ja kasvien taimia Malmi-ajatuksia vastaan.

Lisäksi loppukesästä järjestetään toripäivä lauantaina 20.8. jolloin keitailla on tavattavissa Malmin kehityksestä vastaavia Helsingin kaupungin suunnittelijoita. Paikalla on myös Helsingin kaupunginteatterin Pääroolissa Malmi -hankkeen runokioski ja elektronisten biittien työpaja nuorille.

Kesän aikana järjestetään myös lasten ja nuorten työpajoja, taidekokemuksia ja muita tempauksia. Syyskuun puolella 3.9. luvassa on vielä sään salliessa keidaskokeilun päättäjäistapahtuma.

Ala-Malmin puistossa, Malmi-talon takana, järjestetään 11.–21.8. tapahtumapuisto, jonka ohjelmassa on muun muassa musiikki- ja teatteriesityksiä.

Malmi on yksi neljästä kaupunkiuudistuksen pilottialueesta Mellunkylän, Malminkartano-Kannelmäen sekä Meri-Rastilan lisäksi. Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

Lisätietoa kaupunkiuudistuksesta: https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kaupunkiuudistus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Ahokas
Projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37434
salla.ahokas@hel.fi

Kaupunkiuudistuksen viestintä
Liisa Leeve
viestintäasiantuntija
09 310 20433
liisa.leeve@hel.fi

Kuvat

Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme