Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kesäkeitaat kuvaavat tulevaa muutosta Malmin torilla – Helsingin placemaking-toiminta tukee kaupunkisuunnittelua

Jaa
Ylä-Malmin torille tulee tänä kesänä jälleen lisää vehreyttä ja torielämää. Viime kesän keitaista kerättyjen kokemusten perusteella toiminta torilla laajenee tänä kesänä kolmelle oleskelualueelle eri puolille toria. Keitaat mallintavat torin tulevaa perusparannusta ja toimivat avauksena Helsingin placemaking-toiminnalle.
Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko

Malmin torille nousevat vehreät oleskelupaikat torilla kutsuvat viipymään ja leikkimään. Lisäksi ne toimivat pienimuotoisten tapahtumien ja työpajojen pitopaikkoina.

Ensimmäinen kaupunkivihreä oleskelualue rakennettiin torille Malmin raitin päätyyn jo toukokuun puolivälissä. Malmilaisen päiväkoti Puimurin lapset istuttivat syötäviä yrttejä ja pölyttäjäystävällisiä kukkia laatikoihin.

Nyt torille on myös rakentumassa Helsinki-päivään 12.6. mennessä leikkiin keskittyvä kokonaisuus sekä lähemmäksi Kaupparaittia tuleva kahvittelupaikka, jossa voi esimerkiksi nauttia kesäpäivinä torikahvilan antimista ja muista paikallisista herkuista.

Yhdessä asukkaiden kanssa

Tämän kesän keidaskokeilu on osa Helsingin kaupungin avausta placemaking-toimintaan. Placemaking tarkoittaa kaupunkitilojen kehittämistä yhdessä asukkaiden ja muiden käyttäjien kanssa.

Ylä-Malmin torille on lähivuosien aikana suunnitteilla iso uudistus. Kesän kokeilun aikana kerätään asukkaiden ja alueen toimijoiden näkemyksiä ja toiveita ja tutkitaan torin käyttöä alueen suunnittelun tueksi.

”Placemaking rakentaa siltaa kaupunkilaisten arjen ja muuttuvan kaupungin pitkäjänteisemmän suunnittelun välille. Keskeistä on oppia kokeiluista ja kehittää viihtyisää kaupunkitilaa yhdessä asukkaiden ja muiden kumppanien kanssa”, toteaa Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Kokeilut suunnittelun tukena

Malmin torin esimerkissä placemaking-kokeilulla voidaan kevyesti testata torin alustavissa suunnitelmissa esitettyjä ideoita ja kerätä torin käyttäjien kokemuksia, joita voidaan hyödyntää lähivuosina ajankohtaiseksi tulevan torin peruskorjauksen varsinaisen suunnittelun tukena.

Erilaisia placemaking-menetelmiin perustuvia kokeiluja on tarkoitus tulevina vuosina tehdä useissa kohteissa, jotta nähdään, minkälaiset menetelmät ja ratkaisut koetaan erityisen toimiviksi ja myönteisiksi. Malmin torin lisäksi myös Ala-Malmin puistossa tehdään kokeilu kesän aikana.

Muille kaupunkiuudistusalueille kokeiluja on suunnitteilla Malmin lisäksi ainakin Kannelmäkeen ja Mellunkylään. Myös Helsingin keskustassa on tarkoitus tehdä placemaking-kokeiluja.

Menetelmä auttaa ymmärtämään uudistuvien alueiden mahdollisuuksia erityisesti asukkaiden ja muiden paikallisten toimijoiden näkökulmasta.

Tapahtumia kesän aikana

Malmin torin keitailla järjestetään kesän aikana useita työpajoja ja tapahtumia. Helsinki-päivänä sunnuntaina 12.6. keitaat toteuttanut Parkly ja Helsingin kaupunki kutsuvat kaupunkilaisia torille kokeilemaan keitaita. Tarjolla on katuliitutaiteilua ja kasvien taimia Malmi-ajatuksia vastaan.

Lisäksi loppukesästä järjestetään toripäivä lauantaina 20.8. jolloin keitailla on tavattavissa Malmin kehityksestä vastaavia Helsingin kaupungin suunnittelijoita. Paikalla on myös Helsingin kaupunginteatterin Pääroolissa Malmi -hankkeen runokioski ja elektronisten biittien työpaja nuorille.

Kesän aikana järjestetään myös lasten ja nuorten työpajoja, taidekokemuksia ja muita tempauksia. Syyskuun puolella 3.9. luvassa on vielä sään salliessa keidaskokeilun päättäjäistapahtuma.

Ala-Malmin puistossa, Malmi-talon takana, järjestetään 11.–21.8. tapahtumapuisto, jonka ohjelmassa on muun muassa musiikki- ja teatteriesityksiä.

Malmi on yksi neljästä kaupunkiuudistuksen pilottialueesta Mellunkylän, Malminkartano-Kannelmäen sekä Meri-Rastilan lisäksi. Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

Lisätietoa kaupunkiuudistuksesta: https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kaupunkiuudistus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Ahokas
Projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37434
salla.ahokas@hel.fi

Kaupunkiuudistuksen viestintä
Liisa Leeve
viestintäasiantuntija
09 310 20433
liisa.leeve@hel.fi

Kuvat

Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Oleskelumoduuleita Ylä-Malmin torilla kesällä 2021. Tämän kesän kokeiluun kokonaisuuksia on laajennettu kolmeen pisteeseen torilla. Kuva: Lauri Rotko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ulkomaalaisomisteisten yritysten merkitys kasvussa Helsingin seudulla – muodostavat yli neljäsosan alueen kokonaisliikevaihdosta27.3.2023 11:01:33 EEST | Tiedote

Ulkomaalaisomisteisten yritysten taloudellinen painoarvo on huomattava, vaikka niiden määrä koko yrityskentästä on vain muutamia prosentteja. Vuonna 2021 neljäsosa Helsingin seudun yrityssektorin työvoimasta työskenteli ulkomaalaisomisteisissa yrityksissä. Koko Suomen ulkomaalaisomisteisista yrityksistä noin 41 prosenttia toimii Helsingissä ja noin 71 prosenttia Helsingin seudulla. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian tutkimusjulkaisusta Ulkomaalaisomisteiset yritykset Helsingin seudulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme