Keski-Suomen ELY-keskus

Kesäliikenteen kulkija ei voi heittäytyä vapaalle

Jaa

Kesäisin liikenteessä sattuu muuta vuotta enemmän onnettomuuksia. Onnettomuuksia tapahtuu erityisesti viikonloppuisin, iltapäivien ruuhkatunteina sekä öisin. Liikenneturvallisuutta edistetään Keski-Suomessa niin kunnissa kuin maakunnallisellakin tasolla.

Kesän valoisuus ja kuivat keliolosuhteet suosivat liikenteessä liikkujia. Silti kesäkuukausina liikenteessä sattuu muuta vuotta enemmän onnettomuuksia. 

– Tilastojen valossa henkilövahinko-onnettomuuksien määrä on Keski-Suomessa kesäisin lähes kaksinkertainen verrattuna maalis-huhtikuuhun, jolloin onnettomuuksia on sattunut vähiten, sanoo Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen.

Kesäisin korostuvat jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden onnettomuudet. Esimerkiksi yksittäisonnettomuuksia ja liittymäalueiden onnettomuuksia sattuu enemmän kuin muina vuodenaikoina. Myös pysäköintialueilla sekä pyöräteillä ja jalkakäytävillä tapahtuu onnettomuuksia muita kuukausia enemmän. Kesäajan onnettomuudet tapahtuvat yleensä valoisaan aikaan, hyvässä säässä ja kuivalla tiellä.

Erityisesti nuorille ja iäkkäille sattuu kesäaikaan muuta vuotta enemmän onnettomuuksia. Onnettomuuksia tapahtuu erityisesti viikonloppuisin, ja vuorokaudenajoista korostuvat iltapäivän ruuhkatunnit sekä öiden tunnit.

– Iltapäivän ruuhkatuntien onnettomuuksia voi osittain selittää vilkas vapaa-ajan liikenne, Pesonen jatkaa.

Kesäkuukausina alkoholilla on onnettomuuksissa enemmän osuutta kuin muina vuodenaikoina.

Tämän tiedotteen mukana olevassa liitteessä on avattu tarkemmin Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella tapahtuneita kesäajan liikenneonnettomuuksia.

Liikenneturvallisuuden parantaminen vaatii yhteistyötä

Kunnissa tehtävä liikenneturvallisuustyö vaikuttaa koko maan liikenneturvallisuuskehitykseen. Keski-Suomen kunnat edistävät liikenneturvallisuutta monin tavoin, kuten liikennekasvatuksen, palveluverkon suunnittelun, liikenneympäristön parantamisen ja kaavoituksen keinoin.

Kuntien liikenneturvallisuustyötä suunnitellaan ja koordinoidaan kuntien omissa liikenneturvallisuusryhmissä. Ryhmissä ideoidaan ja sovitaan konkreettisia toimenpiteitä kuntalaisten liikkumisen turvallisuuden edistämiseksi.

Kunnan eri toimialojen edustajien lisäksi ryhmissä on mukana Liikenneturvan, pelastuslaitoksen, poliisin ja ELY-keskuksen edustajia. Liikenneturvallisuuskonsultit Linea Konsultit Oy:stä tukevat Keski-Suomen kunnissa tehtävää liikenneturvallisuustyötä. Kunnat saavat apua liikenneturvallisuustyön suunnitteluun, aktivointiin, seurantaan sekä liikenneturvallisuustiedottamiseen. ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto tukevat alueen kuntia liikenneturvallisuustyössä kattamalla konsulttityön kustannukset.

Keski-Suomen maakunnallinen liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmä vastaa valtakunnallisten liikenneturvallisuustavoitteiden jalkauttamisesta aluetasolle, kannustaa ja tukee kunnissa tehtävää työtä sekä koordinoi yhteistä tiedottamista ja tapahtumia. Ryhmää vetää ELY-keskus, ja ryhmässä ovat mukana Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen Autokouluyhdistyksen, Liikenneturvan, Linja-autoliiton, maakuntaliiton, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n, pelastuslaitoksen sekä poliisin edustajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusinsinööri
Anne-Maria Pesonen
p. 0295 024 709

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskuksen päällystystyöt Jyväskylässä5.7.2021 08:38:02 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskuksen päällystystyöt jatkuvat heinäkuussa Jyväskylässä. Nelostiellä Vaajakoski-Kanavuori välillä päällystetään 2,4 kilometriä ja valtatiellä 18 Kukkumäessä 1,9 kilometriä. Päällystykset tehdään yötöinä klo 19.00–06.00 liikennehaittojen minimoimiseksi. Aikatauluihin voi tulla muutoksia esimerkiksi vesisateiden takia. Tiellä liikkujien on syytä varautua liikenteen hidastumiseen ja pysäytyksiin tietyömaan läheisyydessä.

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostushankkeisiin14.6.2021 09:51:09 EEST | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt avustusta ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksesta vuonna 2021 yhteensä noin 182 000 €. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 600 ja 45 000 euron välillä. Hankkeiden kustannusarviot ovat yhteensä noin 325 800 €. Avustettavia hankkeita oli yhteensä kahdeksantoista, joista seitsemässä hankkeessa rahoitettiin hankkeiden suunnittelua tai esiselvitystä ja yhdessätoista hankkeiden toteutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme