Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kesällä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa avautuu Einar Ilmonin näyttely

Jaa
TIEDOTE 17.4.2019. Kesäkuussa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa avautuu kangasalalaisen kuvataiteilija Einar Ilmonin (1880-1946) odotettu näyttely. Taidemuseon kahteen kerrokseen sijoittuvassa näyttelyssä esitellään Ilmonin tyypillisimpiä teemoja; henkilökuvia, omakuvia, maisemia ja uskonnollisia aiheita. Ilmonin teosten rinnalle ripustetaan muutama teos myös hänen opettajaltaan Helene Schjerfbeckiltä. Schjerfbeckiä ja Ilmonia yhdisti paitsi tyylilliset pyrkimykset, maalaustapa ja aihevalinnat, myös sielullinen yhteys ja eristäytynyt elämätapa. Näyttelyssä on esillä noin 55 teosta.
Einar Ilmoni, Tytön pää Eila Tulenheimo, 1923, öljy kankaalle, yksityiskokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.
Einar Ilmoni, Tytön pää Eila Tulenheimo, 1923, öljy kankaalle, yksityiskokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa kesäkuun 8. päivänä avautuva Einar Ilmonin näyttely luo katsauksen hänen tuotantonsa eri teemoihin. Taidemuseon kahteen kerrokseen ripustettava näyttely esittelee Ilmonin teemoista keskeisimmät: kangasalalaisen maiseman, voimakkaat omakuvat, luonteikkaat lapsikuvat sekä uskonnolliset teemat. 

- Olen lähtenyt liikkeelle Ilmonille tyypillisistä teemoista ja yrittänyt löytää nimenomaan teoksia, jotka mahdollisimman kattavasti ja laajasti aukaisisivat hänen ajatusmaailmaansa, kertoo näyttelyn kuraattori, intendentti Soila Kaipiainen Kimmo Pyykkö -taidemuseosta. 

Originellin perheen unohdettu lahjakkuus

- Einar Ilmoni oli lahjakas taiteilija, joka on jäänyt liian vähälle arvostukselle.

- Einar Ilmonin sisäänpäin katseleva luonne on vaikuttanut hänen taiteilijauraansa. Hän eli hyvin eristäytynyttä elämää. Hän koki, että teokset ovat hänen lapsiaan, eikä hän aina pystynyt luopumaan niistä, vaikka ostajia olisi ollut, kertoo Soila Kaipiainen.

Lapsuuden perhe oli Einar Ilmonille tärkeä koko hänen elämänsä ajan. Perheenjäsenet olivat suureksi avuksi myös monissa taiteilijauraan liittyvissä kysymyksissä.

- Koko Ilmonien perhe on melko originelli. Heistä kiertää edelleen värikkäitä tarinoita, Soila Kaipiainen kertoo.

Näyttelyssä muutama teos Helene Schjerfbeckiltä

- Näyttelyyn ripustetaan muutama teos Einar Ilmonin opettajalta Helene Schjerfbeckiltä (1862-1946). Helene Schjerfbeck opetti Einar Ilmonia Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Ilmonin taiteessa voi nähdä useita yhtäläisyyksiä opettajansa teoksiin.

- Heissä on selvää sukulaisuutta, kun tarkastelee teosten teemoja ja maalaustapoja. Molemmat elivät syrjässä taiteen keskuspaikoilta ja katselivat taiteessaan hiljaisesti sisään päin, Soila Kaipiainen pohtii. 

Odotettu ja toivottu näyttely

- Einar Ilmonin näyttelyä on valmisteltu vuoden verran. Näyttelyyn on lainattu teoksia muiden taidemuseoiden kokoelmista, säätiöiltä, Kangasalan kaupungilta ja seurakunnalta sekä yksityishenkilöiltä. Kuraattori Soila Kaipiaisen lisäksi näyttelyn asiantuntijana on toiminut Einar Ilmonin taidetta ja elämää tutkinut taidehistorioitsija, FM Sisko Nieminen.

- Einar Ilmonin näyttelyä on moneen kertaan pyydetty meiltä. Nyt se sitten toteutuu, iloitsee Soila Kaipiainen.

- Einar Ilmonin taidetta on ollut esillä Kangasalla useissa näyttelypaikoissa. Laajemmin Ilmonin teoksia on esitelty Hämeenlinnan taidemuseossa vuonna 1997. 

Taiteilijasta:

Einar Ilmoni syntyi vuonna 1880 Hjalmar ja Fanny Ilmonin keskimmäisenä lapsena Lappeenrannassa. Isä toimi lääkärinä ja äiti oli pianisti. Perheeseen syntyi viisi lasta. Einar Ilmoni opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1896-1902, jolloin hänen opettajanaan toimi muun muassa Helene Schjerfbeck. Opintojensa jälkeen Ilmoni muutti vanhempiensa luo Kangasalle. Hän työskenteli lähellä Kangasalan kirkkoa, Kirkkoharjun rinteillä, josta hän maalasi muun muassa Ukkijärven maisemia ja Vesijärven Riku-kiviä. Sekä kotitalo että ateljee sijaitsivat harjun päällä. Einar Ilmoni kävi kerran Italiassa ja vietti jonkun kesän Suomenlahden saaristossa, mutta muuten hän eli ja työskenteli koko elämänsä Kangasalla. Näyttelyihin hän osallistui harvakseltaan. Einar Ilmoni kuoli vuonna 1946 erakoituneena ja osin unohdettunakin.

Einar Ilmonin näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 8.6.-1.9.2019

Medialle / Kuvat linkistä: https://www.dropbox.com/sh/f1t3cbp95gwv5zk/AAA7fugce7Xh4RZjY89Jebf4a?dl=0 

Teostiedot:

Einar Ilmoni, Omakuva, 1905, öljy kankaalle. Tampereen kaupungin kokoelma. Kuvaaja: Jari Kuusenaho.
Einar Ilmoni, Kangasalan Kirkkoharjulta, öljy kankaalle, Kangasalan kaupungin kokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.
Einar Ilmoni, Tytön pää Eila Tulenheimo, 1923, öljy kankaalle, yksityiskokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.
Einar Ilmoni, Nainen ristin juurella, Huutijärven kappelin alttaritaulu, öljy kankaalle, Kangasalan seurakunta. Kuvaaja: Jussi Koivunen.

Yhteyshenkilöt

Soila Kaipiainen
näyttelyn kuraattori, intendentti
p. 050 502 1036
soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
www.kimmopyykkotaidemuseo.fi


Johanna Kangas
tiedottaja
p. 040 773 0196
johanna.kangas@kangasala-talo.fi

Kuvat

Einar Ilmoni, Tytön pää Eila Tulenheimo, 1923, öljy kankaalle, yksityiskokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.
Einar Ilmoni, Tytön pää Eila Tulenheimo, 1923, öljy kankaalle, yksityiskokoelma. Kuvaaja: Jussi Koivunen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye