Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kesän jättipalsamiprojekti on alkanut Närpiössä ja Kristiinankaupungissa - torjuminen ja kartoitus on tärkeää

Jaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus jatkaa haitallisen vieraslajin, jättipalsamin, torjuntaa Närpiössä kesällä 2022. Tänä kesänä aloitamme yhteistyön myös Kristiinankaupungin kanssa. Yhteistyö aloitetaan kartoittamalla jättipalsamin kasvupaikat. Molemmissa kunnissa haluamme pääasiassa kartoittaa ja torjua jättipalsamia vesistöjen ja jokien lähettyvillä, sillä jättipalsami edesauttaa eroosiota vesistöjen lähellä.

Jättipalsami (Impatiens glandulifera) tuotiin Suomeen koristekasviksi 1800-luvun loppuvaiheessa. Se on yksivuotinen kasvi ja se on haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella. Jättipalsamia ei saa kasvattaa, myydä, tuoda maahaan tai päästää Suomen luontoon. Jättipalsami on levinnyt Suomen luontoon puutarhoista, mutta leviämisen pysäyttäminen on vielä mahdollista. Tänä kesänä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksella on projekti, jonka tavoite on tiedottaa jättipalsamin torjunnasta Närpiössä ja Kristiinankaupungissa. Samalla ELY-keskus myös kehottaa ihmisiä tekemään ilmoituksia jättipalsamikasvustoista Närpiön ja Kristiinankaupungin alueella.

Jättipalsamit kasvavat usein vesistöjen lähellä, koska ne viihtyvät kosteassa maassa. Jättipalsamien torjunta vesistöjen lähettyvillä on tärkeää eroosion estämiseksi. Eroosioriski kasvaa esim. kovan sateen sattuessa, jos maaperän pintaa sitovaa kasvillisuutta ei ole riittävästi. Jättipalsamin lyhyet, hennot juuret eivät sido maata samalla tavalla kuin pidemmät ja vahvemmat juuret, joten eroosioriski on suuri. Eroosio huonontaa esimerkiksi veden laatua.

Jättipalsami on erittäin kilpailukykyinen ja se muodostaa usein suuria kasvustoja peittäen alleen luontomme alkuperäiset kasvilajit. Siksi jättipalsami on uhka Suomen luonnon monimuotoisuudelle. Jättipalsamilla on suuret kukat, joten se kilpailee myös pölyttävistä hyönteisistä muiden, alkuperäisten lajien kanssa.

Jättipalsamin torjuminen

Haitallisten vieraslajien kasvustojen seuraaminen ja vieraslajeista tiedottaminen on ELY-keskuksen tehtävä, mutta maanomistaja on vastuussa jättipalsamin torjumisesta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos jokien tai vesistöjen lähettyviltä löytyy jättipalsamikasvustoja Närpiössä tai Kristiinankaupungissa. Ota yhteyttä emma.holmback@ely-keskus.fi tai puh. 050 449 3189. Kesän aikana liikumme maastossa kartoittamassa jättipalsamiesiintymiä Närpiössä ja Kristiinankaupungissa.

Jättipalsamin torjunta ei ole vaikeaa. Jättipalsamin juuret eivät ole isot, joten se on helppo kitkeä vetämällä se maasta ylös. Suojavarusteet eivät ole tarpeellisia. Torjunta kannattaa aloittaa ennen siementen kypsymistä. Jättipalsami leviää vain siementen avulla ja siksi on tärkeä kerätä kukat ja siemenet pois.

Isoille jättipalsamikasvustoille paras torjuntakeino on niittäminen. Niitto täytyy tehdä ennen siementen kypsymistä ja mahdollisimman läheltä maan pintaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Harjoittelija Emma Holmback, puh. 050 449 3189, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Jättipalsamin juuret eivät ole isot, joten se on helppo kitkeä vetämällä se maasta ylös.
Jättipalsamin juuret eivät ole isot, joten se on helppo kitkeä vetämällä se maasta ylös.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur har publicerat planen för väghållningen och trafiken för åren 2023–2027 på webben8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Planen har gjorts upp för NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde och den omfattar landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. NTM-centralen i Södra Österbottens mål är att uppfylla väganvändarnas behov så väl som möjligt inom ramen för tillgängliga resurser.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue on julkaissut "Tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2023–2027" suunnitelman8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Suunnitelma on tehty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueelle ja se käsittää Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tavoite on täyttää käytettävissä olevin resurssein mahdollisimman hyvin tienkäyttäjien tarpeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme