Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesän uimakausi alkaa - kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista

Jaa

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan - tyypillisesti kunnan - täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Uimarannan omistajan tai haltijan (käytännössä yleensä kunnan) täytyy julkaista ja pitää ajan tasalla verkkosivuillaan mm. seuraavat tiedot yleisistä uimarannoista:

  • viimeisimmät uimaveden laadun tutkimustulokset
  • kolmen edeltävän vuoden ajalta uimaveden laatuluokitus, joka määritetään neljän viimeisimmän uimakauden tulosten perusteella
  • uimavesiprofiili, joka on kuvaus uimarannan ja uimaveden ominaisuuksista ja riskinarvioinnista.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on toimitettava aluehallintovirastolle uimarantaluettelo verkkosivuosoitteineen, jolta kyseiset tiedot löytyvät. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen täytyy valvoa yleiseksi uimarannaksi luetteloitua rantaa mm. vedenlaatua säännöllisesti seuraamalla ja tarkastamalla uimaranta. Yleisöllä onkin mahdollisuus tehdä ehdotuksia lisäyksiksi uimarantaluetteloon, jotta runsaasti käytetyt rannat olisivat säännöllisen valvonnan piirissä.

Muutoksia uimarantaluetteloon voi ehdottaa ottamalla yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen. Tarvittaessa tarkempia kuntakohtaisia ohjeita ehdotusten tekemiseen saa kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella on nyt 105 yleistä uimarantaa: Pyhtäälle avattiin tänä vuonna uusi Huutjärven pohjoinen uimaranta. Muuten yleiset uimarannat pysyivät samoina kuin edellisenä vuonna.  Muutaman uimarannan uimavesiluokka muuttui edelliseen uimakauteen verrattuna. Lisäksi joidenkin uimarantojen uimarantatiedoista kertovat verkkosivuosoitteet muuttuivat. Uimarantaluettelo laaditaan joka vuosi ennen uimakauden alkua. Lainsäädännössä määritelty uimakausi on 15.6.–31.8. 

Uimakauden ajan yleisen uimarannan ylläpitäjän on tiedotettava mm. uimavesiprofiilista, voimassa olevasta uimavesiluokituksesta ja ajantasaisesta vedenlaadusta myös uimarannan ilmoitustaululla. Vesinäytteitä täytyy ottaa uimakauden aikana vähintään kolme kertaa tasaisin väliajoin ja lisäksi yksi näyte ennen uimakautta.

Uimarantojen tiedot löytyvät kootusti verkosta koko EU:n laajuudelta

Aluehallintovirasto ohjaa kuntia uimarantaluettelon laadinnassa ja uimarantojen valvonnassa. Virasto toimittaa tarkistetun uimarantaluettelon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka tekee luettelosta valtakunnallisen yhteenvedon.

Valtakunnallinen uimarantaluettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan Euroopan komissiolle. Euroopan ympäristövirasto EAA julkaisee suurimpien eli yleisten uimarantojen tiedot koko EU:n laajuudelta verkkosivuillaan. Sivuilla on mm. uusin vuosittain laadittava raportti uimaveden laadusta rannoilla. Tiedoista voi olla hyötyä esimerkiksi matkailijoille.

 

Lisätietoa:

Medialle:

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Sini Mustakallio, p. 0295 016 171, etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme