Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kesän viimeiset uimavesinäytteet otettu

Jaa

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla Hietarannan, Lauttasaaren ja Munkkiniemen uimarannoilta. Näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä, mutta sinilevää havaittiin pieniä määriä kaikilla kolmella rannalla. Uimarantojen veden lämpötilat vaihtelivat 18–19 asteen välillä.

Hietaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Hietaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Virallinen uimakausi päättyy 31.8. eli ensi viikon torstaina. Näin ollen tällä viikolla otetut näytteet olivat tämän kesän viimeiset. Kesän aikana uimavesissä todettiin yksittäisiä suolistoperäisten bakteerien ylityksiä, mutta pääsääntöisesti veden hygieeninen laatu Helsingin uimarannoilla oli hyvää.

Syksy saapuu merialueille, sinilevien määrä vähäinen

Meriveden lämpötila on vaihdellut tällä viikolla rannikon 14–15 asteesta avomeren 17 asteeseen.

Tällä viikolla merivesinäytteitä haettiin läntisiltä merialueilta Espoon edustalta, Helsingin edustalta sekä itäisiltä merialueilta. Lisäksi näytteitä otettiin Suomenojan edustalta sekä Töölönlahdelta.

Sinilevien määrä oli hyvin vähäinen kaikissa vesinäytteissä, mutta suojaisilla merenlahdilla on havaittu silmämääräisesti sinilevien pintakukintoja. Näytteissä havaittiin pieniä määriä Dolichospermum- ja Aphanizomenon-sukujen sinileviä.

Lisäksi näytteissä oli yksittäisiä Nodularia-suvun sinileviä, jotka ovat Itämeren oloissa myrkyllisiä ja tuottavat maksalle haitallista nodulariinia. Dolichospermum- ja Aphanizomenon-sukujen ei tiedetä olevan Itämeressä myrkyllisiä. Näytteissä runsaimpina levälajeina olivat yksisoluiset siimalliset nielulevät.

Sinilevien kukintahuippu taittuu syksyä kohden laskuun ja sinilevien määrä vedessä vähenee. Vesien viiletessä ja valon määrän vähentyessä sinilevät valmistautuvat talvehtimaan.

Osalla sinilevälajeista on talvehtimista varten erilaistuneita kestosoluja, jotka vajoavat pohjalle odottamaan seuraavan kevään lisääntyvää valonmäärää ja lämpeneviä vesiä. Osa sinilevistä talvehtii pieninä rihmoina vapaassa vedessä tai hyödyntää molempia strategioita varmistaakseen talvehtimisen onnistumisen.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:

- Satu Wahlman, terveysinsinööri, puh. 050 4025992, satu.wahlman@hel.fi
- Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puh. 040 3341614, lotta.kivikoski@hel.fi

Merialue:

- Emil Vahtera, tutkija, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
- Anni Korhonen, tutkimusavustaja, puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Hietaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Hietaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme