Suomen 4H-liitto

Kesätekemistä ja ruokailoa lapsille 48 Ruokakoulussa

Jaa
Lasten Ruokakouluja toteuttavat suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea, ja niihin osallistuu lähes 800 lasta. Ruokakoulut ovat tärkeä osa yhdistysten lapsille järjestämää kesätoimintaa, jolle on paljon kysyntää koulujen loma-aikana. 4H-yhdistykset toteuttavat ruokakouluja neljän päivän mittaisina päiväleireinä koulujen kesälomakaudella eri puolilla Suomea. Ruokakoulun ohjaamisessa on mukana noin 180 nuorta apuohjaajaa.
Ruokakoulujen ohjaajat ovat jo valmiina ruokakoulukesään. Luokanopettajaksi valmistunut Lauriina Heikkilä toimii tällä hetkellä Ampun 4H-yhdistyksen Ruokapakki-hankkeessa ja odottaa innolla Orimattilan Ruokakoulua ja lasten kohtaamista.
Ruokakoulujen ohjaajat ovat jo valmiina ruokakoulukesään. Luokanopettajaksi valmistunut Lauriina Heikkilä toimii tällä hetkellä Ampun 4H-yhdistyksen Ruokapakki-hankkeessa ja odottaa innolla Orimattilan Ruokakoulua ja lasten kohtaamista.

Ruokakoulussa kokataan ja ulkoillaan

Koululaisten kesäloma on käynnistymässä ja se on pidempi kuin useimpien vanhempien. Mikä avuksi, jos lasta jännittää jäädä yksin kotiin ja aikuista huolestuttaa, muistaako lapsi esimerkiksi syödä säännöllisesti ja ulkoilla riittävästi?

”Aikuisten on tärkeää kannustaa lapsia ulkoilemaan myös joutilaina lomapäivinä, esimerkiksi pelaamaan liikunnallisia pihapelejä kavereiden kanssa. Yksi hyvä keino helpottaa sekä lasten että aikuisten huolta lasten loma-ajan ruokailusta ja ajanvietosta, on ilmoittautua kesäisille päiväleireille. Ruokakoulu-päiväleiri tarjoaa tänäkin vuonna sadoille lapsille liikunnan riemua ja terveellistä ruokaa”, kertoo kehityspäällikkö Virpi Skippari Suomen 4H-liitosta.

Osaan Ruokakouluista voi vielä ilmoittautua.

Mistä se ruoka oikein tulee?

Leireille osallistuvat 8-12-vuotiaat lapset niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Ruokakouluissa opitaan ruoanvalmistustaitoja, edistetään paikallisen ruoan tuntemusta, vieraillaan maatilalla ja syödään yhdessä.

”On tärkeää näyttää lapsille, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Pidämme tärkeänä, että lapset näkevät ja oppivat ymmärtämään ruokaan liittyviä asioita ja ilmiöitä mahdollisimman laajasti. Tämä muodostaa perustan sille, että lapsi pystyy omassa arjessaan ja myöhemmin elämässään tekemään kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja”, sanoo nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko Suomen 4H-liitosta.

Yhteistyökumppanina maatilavierailujen järjestämisessä on Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ry.

Osassa Ruokakouluista vierailee uusi Maitolähettiläs Sini Kokkola. Maitolähettiläs pitää lapsille maitoon ja terveelliseen ruokavalioon liittyvät tietoiskut.

4H:n Ruokakouluja järjestetään kesän aikana eri puolilla Suomea.

Suomenkielisiä Ruokakouluja järjestetään muun muassa seuraavilla paikkakunnilla: Hankasalmi, Hausjärvi, Härkätie, Juuka, Kaakonkulma, Kontiolahti, Korpilahti, Kuusamo, Lappeenranta, Loimaa, Loppi, Masku-Rusko-Vahto, Muhos, Nurmes, Paimio-Sauvo, Pihtipudas, Pirkkala-Lempäälä, Porvoo, Tervola, Turku, Tuulos, Tyrnävä ja Vihanti, Murole, Tuusula, Nilsiä ja Orimattila.

Kaikkien Ruokakoulujen tarkat ajankohdat ja yhteyshenkilöt ovat sivuilla: https://www.ruokakoulu.fi/fi/ilmoittaudu/

Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan

Toimittajat ja valokuvaajat ovat tervetulleita vierailemaan eri puolilla Suomea järjestettäviin ruokakouluihin. Voitte haastatella lapsia, ohjaajaa tai apuohjaajina toimivia nuoria. Vierailuajankohdan voitte sopia ottamalla yhteyttä suoraan Ruokakoulun vastuuhenkilöön.

Ruokakoulu - Matskolan -toimintaa koordinoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands svenska 4H:n kanssa. www.ruokakoulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
p. +358 44 783 0302
virpi.skippari(a)4h.fi


Marjaana Liukko
nuorisotyön johtaja
Suomen 4H-liitto
p. +358 44 783 0301
marjaana.liukko(a)4h.fi

Kuvat

Ruokakoulujen ohjaajat ovat jo valmiina ruokakoulukesään. Luokanopettajaksi valmistunut Lauriina Heikkilä toimii tällä hetkellä Ampun 4H-yhdistyksen Ruokapakki-hankkeessa ja odottaa innolla Orimattilan Ruokakoulua ja lasten kohtaamista.
Ruokakoulujen ohjaajat ovat jo valmiina ruokakoulukesään. Luokanopettajaksi valmistunut Lauriina Heikkilä toimii tällä hetkellä Ampun 4H-yhdistyksen Ruokapakki-hankkeessa ja odottaa innolla Orimattilan Ruokakoulua ja lasten kohtaamista.
Lataa
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, kokemuksia, elämyksiä sekä liikuntatuokioita.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, kokemuksia, elämyksiä sekä liikuntatuokioita.
Lataa
Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.
Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye