If Vakuutus

Kesätyötekijä tarvitsee ohjausta – tapaturmien määrä kasvussa koronan jälkeen

Jaa

Nyt kesän alussa moni nuori aloittaa työuransa ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Nuorten työtapaturmista monet ovat sellaisia, jotka voidaan ehkäistä kunnon perehdytyksellä ja opastuksella.

Kahvilan kesätyöntekijä valmistaa erikoiskahvia.
Kahvilan kesätyöntekijä valmistaa erikoiskahvia.

Kesätyöllisyyden on ennakoitu palaavan tänä vuonna koronaa edeltävälle tasolle. Se on hyvä uutinen sekä nuorille työnhakijoille että työnantajille. Työnantajille se tarkoittaa myös sitä, että yrityksissä on tänä kesänä ennätysmäärä nuoria työntekijöitä, jotka ovat mahdollisesti ensimmäisessä työpaikassaan tai ovat koronan takia jääneet aiempina kesinä ilman töitä.

Koronan vaikutus kesätyöllisyyteen näkyy myös Ifin työtapaturmatilastoissa. Nuorten tapaturmia sattui kesäkuukausina (kesä-elo) 2020 aiempaa vuotta peräti neljänneksen vähemmän (-26 prosenttia). Viime vuonna (2021) tapaturmien määrä kääntyi jälleen kasvuun – tapaturmia sattui kahdeksan prosenttia vuoden 2020 kesää enemmän. Koronaa edeltävinä vuosina vaihtelu on ollut huomattavasti kahta viimeistä vuotta vähäisempää.

- Valitettavasti nuorten työtapaturmien väheneminen näyttää johtuneen vain koronan aiheuttamasta kesätyöpaikkojen vähyydestä. Tänä vuonna paikkoja on tarjolla enemmän ja todennäköisesti tapaturmienkin määrät kasvavat, kertoo Ifin yritysten henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mari Alho.

Esimerkiksi laitteiden käytöstä tai häiriötilanteista johtuvat tapaturmamäärät nousivat vuoden 2021 kesänä jo vuoden 2019 ohi. Tällaiset tapaturmat johtuvat usein ohjauksen puutteesta.

- Kun tapaturmia tutkitaan, niin vuodesta toiseen sieltä nousee samanlaiset asiat. Perusasioissa olisi ollut petrattavaa eli perehdytys tai valvonta ovat mahdollisesti olleet puutteellisia, kommentoi Ifin työturvallisuusasiantuntija Arto Toivonen.

Perehdytä, neuvo ja rohkaise

Kesätyöntekijä tarvitsee opastusta. Hyvä tapa perehdyttää on nimetä nuorelle työntekijälle oma tutor eli joku, joka neuvoo ja jolta pyytää apua. Työympäristöön tutustuminen ja riskien kartoittaminen on tärkeä osa perehdytystä.

Kesätyöntekijää kannattaa erikseen rohkaista ilmoittamaan esimiehelleen rohkeasti, jos hän huomaa työturvallisuuteen liittyviä puutteita.

- Nuori työntekijä tuo työpaikalle myös uudet silmät ja näkökulman, mutta rohkeus puuttua asioihin voi uupua, muistuttaa Toivonen.

Käy uuden työntekijän kanssa läpi ennen työn aloittamista:

  • Työ- ja tuotantomenetelmät
  • Koneet, laitteet ja työvälineet sekä niiden oikea käyttö
  • Työn riskit ja haitat, niiden välttäminen sekä turvalliset työtavat
  • Suojalaitteet, ensiapuvälineet ja niiden käyttö
  • Toiminta säätö-, puhdistus-, huolto- ja korjaustöiden aikana
  • Toiminta häiriö-, vahinko- ja onnettomuustilanteissa
  • Mahdolliset palovaarat ja niiden välttäminen
  • Rakennuksen paloturvallisuusjärjestelyt ja toiminta tulipalon syttyessä
  • Perehdytyksestä huolimatta kaikki ei aina mene suunnitellusti, joten opasta myös miten ongelmatilanteissa toimitaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kahvilan kesätyöntekijä valmistaa erikoiskahvia.
Kahvilan kesätyöntekijä valmistaa erikoiskahvia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti12.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.

If tutki: Heinäkuinen lauantai on matkapuhelimelle kohtalokas – pidä huolta puhelimesta kesäfestareilla4.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa matkapuhelimia särkyy ja varastetaan selvästi muita kuukausia enemmän. Parin viime vuoden aikana varkausvahinkoja on tapahtunut alle puolet aiempiin vuosiin verrattuna, mutta alkuvuonna varkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Isojen festivaalien ja muiden yleisötapahtumien palatessa rytinällä kesäkalentereihin on syytä olla puhelimen kanssa tarkkana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme