Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen alueelliset kehitysnäkymät II/2021: innovatiiviset investoinnit nostavat odotuksia

Jaa

Yritysten näkymät ovat parantuneet nopeasti pahimman koronavaiheen väistyessä. Merkittävät ja uudenlaiset investoinnit tuovat luottamusta maakunnan tulevaisuuteen. Suurimpana haasteena voidaan edelleen pitää työvoiman kohtaanto-ongelmaa, mikä näkyy yhtäältä matalana työllisyysasteena ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvuna sekä toisaalta tiettyjen alojen osaavan työvoiman saatavuusongelmana.

Puu on ollut Keski-Suomen tärkeimpiä peruspilareita, eikä asetelma ole muuttunut mihinkään, mutta tuotteet ja investoinnit ovat. Metsä Group on suunnittelemassa Äänekoskelle 200 miljoonan euron investointia palkkeja ja puulevyjä valmistavaan tehtaaseensa. Spinnovan ja Suzanon puupohjaista kangaskuitua valmistava tehdas on rakentumassa Jyväskylään. Tässä pari esimerkkiä siitä suoranaisesta buumista, mikä alalla vallitsee.

Keski-Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet vahvistaa uudenlaisen puunjalostusteollisuuden edelläkävijän rooliaan, kunhan esimerkiksi puupohjaisen tekstiilikuidun arvoketjuista aina puunhankinnasta lopputuotteisiin saakka pidetään huolta. Miksi tyytyisimme olemaan pelkkä raaka-aineita tuottava maakunta tässäkään asiassa?

– Lisäksi koulutukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tki-yhteistyöhön panostaminen on edelleen ajankohtaista ja äärimmäisen tärkeää, johtava asiantuntija Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta korostaa.  

Myös useat it-alan yritykset ovat tuoneet tai kasvattaneet toimintaansa Jyväskylään. Tärkeimpänä yksittäisenä tekijänä tähän on se, että kaupungissa koulutetaan paljon alan osaajia – eniten Helsingin jälkeen. Uuden piristysruiskeen tuo juuri alkanut Jyväskylän yliopiston DI-koulutus.

Julkinen sektori tasoittaa kuoppia

Vaikka UPM:n Kaipolan tehdas Jämsässä lopetti toimintansa, on isku siitä osoittautunut tilastojen mukaan pahimpia pelkoja lievemmäksi. Keski-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto ovat olleet koko tarmollaan mukana Kaipolan jälkiselvittelyissä niin työllistymis-, koulutus- kuin rahoitusasioissakin.

– Pitkän ajan kokonaisvaikutuksia on kuitenkin tässä vaiheessa vielä liian aikaista lähteä arvioimaan. Joka tapauksessa esimerkiksi Himoksen alueen kehittäminen ja Kaipolan tehdasalueen uusi omistajuus tuo valoa myös eteläiseen Keski-Suomeen, Hamarus muistuttaa.

ELY-keskuksen rooli yritysrahoittajana on kasvanut voimakkaasti vuoden 2021 aikana. Yritysten investointi- ja kehityshankkeiden määrä tuplaantui ja haettavien kehittämisavustusten euromäärä kasvoi lähes kolminkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna. Tuotteiden ja palveluiden kehittämishankkeet ovat olleet merkittävin hanketyyppi. Yritysrahoituksen voimakkaan kasvun taustalla lienee yritysten reagointi poikkeuksellisen nopeisiin toimintaympäristön muutoksiin.

Keski-Suomen ongelmana on matala työllisyysaste ja suuri pitkäaikaistyöttömien osuus. Toisaalta uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla runsaasti ja osalla aloista kärsitään jopa kroonista työvoimapulaa. Nämä ovat asioita, joihin tulee paneutua entistä enemmän.

– Uusien avoimien työpaikkojen syntymisen myötä myös rekrytointikoulutusten määrä on ollut selvässä kasvussa, mikä on hieno juttu. Niiden avulla työnantaja saa suoraan heille räätälöidyllä tavalla koulutettua työvoimaa. Tämä on yksi kustannustehokkaimmista yksittäisistä keinoista paitsi työllisyysasteen nostamiseksi ja työttömyyden alentamiseksi myös työvoiman saatavuusongelmien poistamiseksi, Hamarus vinkkaa. 

Lisätietoja

Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät II/2021-raportti: http://keskisuomi.info/julkaisut/alueelliset-kehitysnakymat/

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportit:
https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat


Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Valtatien 9 osuuden Kanavuori – Lievestuore YVA-ohjelmaa esitellään 14.12.20217.12.2021 12:27:48 EET | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on laatinut ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelman) koskien valtatien 9 parantamista välillä Kanavuori – Lievestuore. Se on suunnitelma ympäristövaikutusten arviointiprosessista, arvioitavista vaihtoehdoista ja arviointimenetelmistä sekä tiedottamisesta. Arviointiohjelma on toimitettu YVA-yhteysviranomaiselle, jona toimii Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat-vastuualue. Yhteysviranomainen laittaa YVA-ohjelman nähtäville ja lausuntokierrokselle joulukuussa 2021, jolloin kaikilla on mahdollisuus jättää YVA-ohjelmasta mielipiteensä.

Sidosryhmätutkimuksesta eväitä Keski-Suomen ELY-keskuksen toiminnan kehittämiseen17.11.2021 13:36:27 EET | Tiedote

Joka toinen vuosi toteutettava ELY-keskusten sidosryhmille (muut viranomaiset, kunnat, yhteistyöoppilaitokset ja -urakoitsijat, kehitysyhtiöt, jne.) suunnattu sidosryhmätutkimus toi esille erinomaisia huomioita, kuten ELY-keskuksen roolin korostamisen ilmastonmuutoksen hillinnässä, palvelurepertuaarin entistä voimakkaamman esilletuonnin ja kentän vahvan halun asiantuntijoiden jalkautumiseen koronakriisin jälkeisessä ajassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme