Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus antoi lausunnon Soidinmäen tuulipuiston Natura-arvioinnista

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus on antanut lausuntonsa liittyen Soidinmäen tuulivoimapuiston yleiskaavan poikkeamislupahakemuksesta laadittuun Natura 2000 -vaikutusarviointiin. Tässä tiedotteessa mainittujen lieventävien toimenpiteiden toteutuessa ELY-keskus katsoo, että tuulivoimahankkeen toteuttamiselle ei ole Natura 2000 -verkoston asettamien rajoitteiden kautta esteitä.

Kyseinen tarkastelu katsottiin olevan luonnonsuojelulain edellyttämä, koska yksi Kulhanvuoren alueen lajeista liikkuu ja ajoittain oleilee pidempäänkin suunnitellun tuulivoimapuiston alueella. Kyseisen ison petolintulajin oleilu hankealueella on voitu varmistaa pesivän yksilön satelliittilähettimestä kertyneen aineiston avulla. Isoilla petolinnuilla on muihin lintuihin verrattuna kohonnut riski törmätä voimaloiden lapoihin, mistä on maailmalta varsin havahduttaviakin esimerkkejä.

Arviointiraportissa olevan mallinnuksen perusteella isojen petolintujen törmäysriski on Soidinmäen tuulipuiston alueella vähäinen, ja myös Keski-Suomen ELY-keskuksen mielestä mallintamalla saatu tulos on varsin selvä. Raportissa nostetaan esiin useita mallintamisen tulokseen liittyviä epävarmuustekijöitä, jotka johtuvat suurimmaksi osaksi alueella olevasta pienpetometsästykseen liittyvästä ruokinnasta, joka houkuttelee alueelle sekä pesiviä että muuttomatkalla olevia suurikokoisia petolintuja.

ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että hankkeeseen tulee liittää lieventäviä toimenpiteitä, joita suositeltiin myös arviointiraportissa. Käytännössä lieventävät toimenpiteet tarkoittavat tässä tapauksessa korvaavan ruokintapaikan perustamista isojen petolintujen houkuttelemiseksi ruokailemaan etäämmälle tuulivoimapuistosta. Lisäksi nykyinen ruokintapaikka joko tulisi lakkauttaa tai ainakin sijoittaa siten, että isot petolinnut eivät sille hakeudu – esimerkiksi tiheään metsään. ELY-keskus on edellyttänyt lausunnossaan, että hakija täydentää poikkeamislupahakemustaan suunnitelmalla, kuinka kyseinen lieventävä toimenpide toteutetaan ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tomi Hakkari
Biologi
p. 0295 024 731
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Työttömyys marraskuussa 13,2 prosenttia22.12.2020 08:00:35 EETTiedote

Keski-Suomessa oli marraskuun lopussa yhteensä 16 547 työtöntä työnhakijaa. Se on 3 241 (24,4 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 352 henkilöä enemmän kuin kuukausi sitten. Työttömistä työnhakijoista oli marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 1 849, mikä on 940 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 900, mikä on 152 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Keski-Suomen ELY-keskus etsii urakoitsijoita perinnebiotooppien kunnostuksiin – myös kunnostuskohteista otetaan vastaan vinkkejä14.12.2020 13:22:59 EETTiedote

Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020 myös Keski-Suomessa. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman yhtenä teemana ovat perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Nyt etsitään lisää vastuutahoja ja kunnostuskohteita.

Retkeily luonnonsuojelualueilla kasvussa – kulkijan tulee kuitenkin huomioida määräykset24.11.2020 10:29:14 EETTiedote

Luonnossa ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen on lisääntynyt viime vuosina ja nyt jylläävä koronapandemia on vahvistanut tätä kehitystä entisestään. Kasvanut kiinnostus luontoa ja luonnonsuojelualueita kohtaan on positiivista, sillä luontokokemukset laajentavat ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun merkityksestä. On kuitenkin valitettavaa, että lisääntyneen luonnossa liikkumisen seurauksena myös epäasiallinen käytös on lisääntynyt.

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää11.11.2020 13:18:47 EETTiedote

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Vaikuta vesienhoitoon ja anna palautetta5.11.2020 15:42:19 EETTiedote

Nyt on aika antaa palautetta Keski-Suomea koskevista vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista ja vesienhoidon toimenpideohjelmasta vuosille 2022 - 2027. Keski-Suomen aluetta koskevat Kymijoen-Suomenlahden ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmat sekä Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma on tarkistettu vuosille 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tilaa parantavien toimien tulee olla käynnissä vuoteen 2027 mennessä. Toimenpiteet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi on suunniteltu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme