Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maaseudulle huhti-kesäkuussa 2,2 miljoonaa kehittämiseuroa

Jaa

ELY-keskus myönsi maaseuturahaston yritystukia vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä 700 000 euroa, Yritysten kasvua tukevien investointien kokonaisvaikutukset ovat noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa. Kehittämishankkeisiin myönnettiin reilut 630 000 euroa.

Yritystukien suurimmat investoinnit ovat saarijärveläisen Reptail Oy:n uuden toimitilan rakentaminen ja laukaalaisen Erkki Kalmarin uusi biokaasulaitos. Kotimaisen energian lisääntynyt kysyntä näkyy haketusliiketoiminnan kasvuna ja uusia hakkureita hankitaan Äänekoskelle ja Viitasaarelle.

─ Teollisuudessa uudistutaan ja investoidaan jatkuvasti, vaikka aikaa leimaa monenlainen epävarmuus, sanoo yksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen, Keski-Suomen ELY-keskuksesta. On ilahduttavaa, että maakunnan yritykset katsovat rohkeasti eteenpäin.

Maaseudun kehittämishankkeissa Keski-Suomen Martat vievät maakuntaan ajankohtaista tietoa kotitalouksien varautumisesta. Pohjoisessa Keski-Suomessa käännetään katse osaavan työvoiman saatavuuteen ja ruokaverkosto-hankkeessa oman maakunnan ruoan tuotannon edistämiseen. Northern industies -yritysryhmässä karstulalaiset konepajayritykset yhdistävät voimansa verkostoksi, jolla haetaan markkinoilta kilpailuetua.

Leader-ryhmiltä reilut 860 000 euroa paikalliseen kehittämiseen

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samalla vuosineljänneksellä maaseudun yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä yhteensä reilulla 860 000 eurolla, josta yrityksille myönnettiin noin 154 000 euroa ja yhteisöille noin 712 000 euroa.

Yritystukea saivat karstulalainen Wanhat Wehkeet, joka kehittää perhepuistoa matkailualueelle. Komppa-Seppälän tilalla Korpilahdella tehostetaan kalanjalostustoimintaa. Uuraisilla Moision maatilan yhteydessä toimivien lomamökkien käytettävyyttä ja tasoa parannetaan.  

Yleishyödyllisissä hankkeissa maaseudun liikunta- ja harrastusmahdollisuudet paranevat monin tavoin. Laukaassa maastopyöräreitistöt välillä Peurunka-Kuusa ja Saarijärvellä golfsimulaattorin hankinta tuovat harrastajille uutta. Jyvässeudulle luodaan luonto- ja kalastusaiheen ympärille uutta harrastustoimintaa nuorille ja Laajavuoreen selvitellään toimintaurheilulajien liikunta-aluetta Action Sports Parkia.

Hankasalmella kotiseutuyhdistys järjestää ja digitalisoi vuosien kuluessa kertyneitä kotiseutuaineistoja. Myös Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys digitalisoi materiaalia uutta museota varten. Petäjävedellä vanhan kirkon ja tulevan Maailmanperintökeskuksen saavutettavuutta ja löydettävyyttä parannetaan ajanmukaisilla tieviitoituksilla. Viitasaarella Löytänän kylälle on kesän 2022 aikana rakennettu rantakatsomo uuden kesäteatterin yhteyteen. Lisäksi kolmella Leader-ryhmällä on käynnissä teemahankkeita, joihin on koottu toimijoiden pieniä hankkeita yhteen ja joilla kohennetaan mm. yhteisiä tiloja, luonto- ja liikuntakohteita sekä tehdään pienhankintoja. 

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot  


Tarkemmat tiedot kaikista tuensaajista löytyvät liitteistä. Liitteiden linkit löytyvät tämän tiedotteen alaosasta.

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q2/2022 
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q2/2022 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Yksikön päällikkö, Ulla Mehto-Hämäläinen p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Linja-autoliikenteen aikatauluihin ja reitteihin muutoksia Ilmasotakoulun harjoituksen ajaksi13.9.2022 12:18:08 EEST | Tiedote

Ilmasotakoulu järjestää valtatiellä 4 Joutsan varalaskupaikalla Baana 22 -maantietukikohtaharjoituksen. Harjoituksen vuoksi ELY-keskuksen hankkiman linja-autoliikenteen reitteihin ja aikatauluihin tulee muutoksia ma 26.9. – to 29.9. väliseksi ajaksi. Joutsan varalaskupaikka on suljettuna yleiseltä liikenteeltä syyskuun viimeisellä viikolla sunnuntai-illasta perjantaiaamuun.

Vesistökunnostusasioissa tapahtumarikas syksy6.9.2022 08:22:52 EEST | Tiedote

Vesien kunnostus- ja hoitotoimia, kuormituksen vähentämistä, pohjavesien suojelutoimia ja vesien viivyttämistä valuma-alueella. Tätä kaikkea vesistökunnostustyö pitää sisällään. Keski-Suomessa on kuntia, yhdistyksiä ja muita toimijoita varten vankka asiantuntijaverkosto tarjoamassa neuvontaa, ohjausta ja rahallista tukea kunnostusasioihin. Alkavana syksynä on erityisen paljon tapahtumia, joihin aiheesta kiinnostuneen on hyvä tarttua kiinni.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme