Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen perinneympäristöjen tiedot ajan tasalle

Jaa
Keski-Suomen ELY-keskus on kartoittanut maakunnan perinneympäristöjä viitenä viime kesänä. Ympäristöministeriön rahoittamat kartoitukset täydentävät ja päivittävät aiemmin kerättyä tietoa. Edellinen yhtä kattava kartoitus toteutettiin 1990-luvun puolivälissä. Seuraavaksi painopiste siirtyy umpeenkasvaneiden kohteiden kunnostamiseen.
Perinneympäristöille on ominaista ruohojen ja heinien runsaus sekä monimuotoinen puusto, kuten tällä maakunnallisesti arvokkaalla hakamaalla Jämsässä.
Perinneympäristöille on ominaista ruohojen ja heinien runsaus sekä monimuotoinen puusto, kuten tällä maakunnallisesti arvokkaalla hakamaalla Jämsässä.

Kesien 2017–21 aikana kartoitettiin yhteensä 227 kohdetta. Perinneympäristöksi katsottua maa-alaa löytyi näiltä yhteensä noin 1 200 hehtaaria. Kartoituksia tehtiin 22 kunnan alueella. Eniten kohteita valikoitui mukaan Jyväskylästä, Jämsästä, Hankasalmelta, Keuruulta ja Pihtiputaalta. Kuhmoisten kartoitukset siirtyivät Pirkanmaan ELY-keskuksen vastuulle vuoden 2021 alussa.

Perinneympäristöjen arvoluokituksessa on kolme päätasoa: kohde voidaan arvottaa valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai paikallisesti arvokkaaksi.

– Viime vuosien laajojen kartoitusten jälkeen Keski-Suomesta tunnetaan neljä valtakunnallisesti arvokasta ja 35 maakunnallisesti arvokasta kohdetta. Paikallisesti arvokkaita kohteita tunnetaan noin 300, mutta niistä vain noin joka toisesta on ajantasaiset kartoitustiedot. Viidenkään kesän aikana ei ehditty läheskään kaikille tiedossa oleville kohteille, kuvailee luonnonsuojeluasiantuntija Jukka Mattlar Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

ELY-keskukset vastaavat perinneympäristöjen kartoituksista yksityismailla ja Metsähallitus valtion mailla. Myös Metsähallitus on kartoittanut Keski-Suomessa vuosina 2020–21 noin 40 kohdetta.

Valtaosa kohteista kartoitettiin ensimmäistä kertaa

Vuosina 2017–21 kartoitetuista 227 kohteesta 126 on uusia eli niillä ei ollut koskaan ennen tehty valtion perinneympäristökartoitusta. Loput 101 kohdetta oli kartoitettu vähintään kerran aiemmin. Näistä 42 kohteen arvon katsottiin säilyneen ennallaan, 29 kohteen arvon katsottiin nousseen ja 30 kohteen arvon katsottiin laskeneen.

– Luvut voivat näyttää siltä, että perinneympäristöjen kokonaistilanne on vakaa. Kartoituksia on kuitenkin kohdennettu sellaisille kohteille, joiden on tiedetty olevan hoidossa tai vielä kunnostettavissa. Käymättä on jäänyt etenkin sellaisia kohteita, joiden on päätelty olevan heikossa kunnossa. Lisäksi kartoitetusta pinta-alasta alle 30 % on edustavuudeltaan hyvää tai erinomaista perinneympäristöä, Mattlar selventää.

Kohteiden kunto ja hoitotilanne vaihtelevat suuresti. Lukuisia  pieniä kohteita on jäänyt vaille hoitoa, kun pientiloilla on luovuttu karjasta tai kokonaan maataloudesta. Toisaalta jatkavien kotieläintilojen avulla on saatu myös palautettua tällaisia kohteita hoitoon. Perinneympäristöjen ja muiden luonnonlaitumien hoitoa tuetaan maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoito -ympäristösopimusten kautta, joita on Keski-Suomessa voimassa noin 190 kpl.

Kartoituksissa arvioidaan muun muassa kasvilajistoa, puustoa ja maisemaa. Kartoituksista kertyvää tietoa hyödynnetään moniin eri tarkoituksiin: perinneympäristöjen kunnostusten kohdentamiseen ja suunnitteluun, ympäristösopimusten myöntämisharkintaan ja tukitason määrittelyyn, kaavoitukseen ja muuhun kiinteistörajat ylittävään maankäytön suunnitteluun, luontotyyppien ja eliölajien uhanalaisuuden arviointiin.

Helmi-ohjelmassa kunnostetaan hoidotta jääneitä kohteita

Perinneympäristöt ovat yksi teema vuoteen 2030 asti jatkuvassa valtionhallinnon Helmi-elinympäristöohjelmassa . Tavoitteena on kunnostaa ja palauttaa hoitoon kohteita, joilla hoito on syystä tai toisesta loppunut. Toimenpiteet edellyttävät maanomistajien suostumusta, joten ulkopuolelle jäävät sellaiset kohteet, joilla yhden tai useamman maanomistajan tavoitteet maankäytön suhteen eivät sovi yhteen perinneympäristön säilyttämisen kanssa.

Keskeinen Helmi-ohjelman toimeenpanon työkalu on vuonna 2021 käynnistynyt perinnebiotoopin kunnostuksen ja hoidon tuki, jota ELY-keskukset voivat myöntää arvokkaille kohteille. Tukea ei makseta pinta-alaan perustuvana rahallisena korvauksena, vaan ELY-keskus hankkii kohteelle tarpeen mukaan luonnonhoidollisia palveluja kuten laidunaitojen pystytyksen, raivauksia tai niittoa. Palveluntuottaja voi olla esimerkiksi maanomistaja itse tai ELY-keskuksen valitsema yritys. Keski-Suomessa kunnostuksia on toteutettu myös oppilaitosyhteistyönä.

ELY-keskus ottaa mielellään vastaan vinkkejä kunnostukseen soveltuvista perinneympäristökohteista. Myös uusista laidunnuskohteista kiinnostuneilta kotieläintiloilta toivotaan yhteydenottoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija
Jukka Mattlar, puh. 0295 024 552, jukka.mattlar@ely-keskus.fi


Ylitarkastaja
Liisa Horppila-Jämsä, puh. 0295 024 740, liisa.horppila-jamsa@ely-keskus.fi

Kuvat

Perinneympäristöille on ominaista ruohojen ja heinien runsaus sekä monimuotoinen puusto, kuten tällä maakunnallisesti arvokkaalla hakamaalla Jämsässä.
Perinneympäristöille on ominaista ruohojen ja heinien runsaus sekä monimuotoinen puusto, kuten tällä maakunnallisesti arvokkaalla hakamaalla Jämsässä.
Lataa
Keski-Suomen ELY-keskuksen vuosina 2017–21 kartoittamat perinneympäristökohteet
Keski-Suomen ELY-keskuksen vuosina 2017–21 kartoittamat perinneympäristökohteet
Lataa
Tietolaatikko
Tietolaatikko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Keski-Suomen ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma on julkaistu – vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän5.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä kaikkiaan 50,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Rahoituksen kasvua vuodelle 2024 selittää päällysteiden korjauksiin eduskunnan myöntämä 250 miljoonan euron lisärahoitus, josta Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus on 14,3 miljoonaa euroa. Lisärahoituksella pystytään korjaamaan maanteiden sekä kävely- ja pyöräilyväylien päällysteitä viime vuosia enemmän ja poistamaan osittain korjausvelkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye