Jyväskylän yliopisto

Keski-Suomen tiedeseminaarissa aiheena globalisaation tulevaisuus

Jaa

Keski-Suomen tiedeseminaari 23.11.2022 klo 14.00-15.30: Globalisaation tulevaisuus. Agora, Martti Ahtisaari -sali (Mattilanniemi 2, Jyväskylä).

Globalisaatio, yhteiskuntien lähentymiskehitys, on kohdannut vastaliikkeitä. Miten tilannetta voidaan tulkita ja ennustaa osana historiallista jatkumoa? Yhdentyvätkö vai erilaistuvatko yhteiskunnat? Mitä ovat näkymät kansainvälisen teollisuuden ja kaupankäynnin kannalta? Millaisia ovat tieteen ja turvallisuuden skenaariot?

Jyväskylän yliopistosäätiö kutsuu vuosittain vuoropuheluun kolme tärkeää osapuolta: maakunnan kunnalliset päättäjät, elinkeinoelämän edustajat sekä tiedeyhteisö. Vuoropuhelun perustana on aina tutkimusperusteinen tieto. Ajatuspajan tyyppisen kutsuseminaarin teema nousee alueelliseen tai valtakunnalliseen päätöksentekoon liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Tilaisuus järjestetään yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa ja sitä juontaa Yleisradion toimittaja Petri Raivio.

OHJELMA

14.00            Tervetulosanat

Jyväskylän yliopistosäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski

14.10           Johdantopuheenvuorot

Yhteiskuntien lähentymiskehitys: askeleita eteen ja taakse
Historian professori Jari Ojala, JYU

Globalisaatiokehitys eurooppalaisen ja suomalaisen teollisuuden näkökulmasta
Pääekonomisti, johtaja/uudistuva teollisuus, Petteri Rautaporras, Teknologiateollisuus ry.

Globaali tiederiippuvuus      
Rehtori Keijo Hämäläinen, JYU

Globalisaatio ja kansalliset turvallisuushaasteet
Työelämäprofessori (turvallisuus ja strategia) Martti J. Kari, JYU 

14.50           Yhteinen keskustelu

15.20           Yliopiston puolestapuhuja -palkinto ja päätössanat                         

Yliopistosäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski ja rehtori Keijo Hämäläinen

Kutsuvierastilaisuutta on mahdollisuus seurata myös kaikille avoimen verkkolähetyksen kautta osoitteessa jyu.fi/tiedeseminaari

Lisätietoja: Jyväskylän yliopistosäätiön asiamies Anu Mustonen, puh 050 564 9022, anu.mustonen@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 10.12.2022: Treenin ja palautumisen mittaamisesta saa hyötyä harjoitteluun – oman kehon kuuntelua unohtamatta7.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Harjoitus- ja palautumistiedon mittaaminen voi hyödyttää myös kuntoliikkujia, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa. Haasteena ovat tilanteet, joissa koettu palautumistila ja sykemittarin tulos eivät kohtaa. Yksittäisen mittarin sijaan palautumista kannattaakin tarkastella laajempana kokonaisuutena.

Väitös 12.12.2022: Tehokkaampia keinoja kemiallisten yhdisteiden termodynaamisten ominaisuuksia arviointiin (Vuori)5.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Kemiallisissa reaktioissa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi, jolloin energiaa joko vapautuu tai sitoutuu. Energianmuutoksien tutkimiseen tarvitaan tarkkaa tietoa aineiden termodynaamisista ominaisuuksista. FM Hannu Vuori laski väitöstutkimuksessaan näitä ominaisuuksia yli 300 fosforin, piin ja boorin yhdisteelle. Tuloksia voidaan hyödyntää monilla teknologian aloilla, kuten puolijohdeteollisuudessa, energian varastoinnissa ja vetyteknologiassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme