Suomen metsäkeskus

Keski-Suomessa puhutaan metsästä

Jaa

Metsäalan huomio kohdistuu nyt Keski-Suomeen teollisuuden nostaessa puun käyttöä ennätyskorkealle tasolle. Tähän mennessä puun käyttö alueen metsäteollisuudessa on ollut noin 6 miljoonaa kuutiometriä . Puhutaan metsästä Keski-Suomi 2017 -tapahtumassa keskustellaan Keski-Suomen metsien ja metsäalan tulevaisuudesta 3.11. Jyväskylässä.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan käynnistymisen jälkeen puun käyttö on nousemassa yli kymmeneen miljoonaan kuutiometriin.

Tämän lisäksi hakkuualoilta korjataan kasvava määrä sahateollisuuden raaka-aineeksi sopivaa tukkipuuta ja energiantuotannon energiapuuta. Puun hankinta kohdistuu voimakkaimmin tuotantolaitosten lähialueille, pääasiassa Keski-Suomen maakuntaan. Osa puusta tuodaan muista maakunnista ja ulkomailta.

Puhutaan metsästä Keski-Suomi kokoaa metsäalan sidosryhmineen keskustelemaan

Puhutaan metsästä Keski-Suomi 2017 -tapahtuma järjestetään 3.11. Jyväskylässä. Tapahtumassa keskustellaan Keski-Suomen metsien tulevaisuudesta ja metsätalouden kestävyydestä. Keskustelua alustamassa on muun muassa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sekä maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Juha S. Niemelä.  

Lisääntyvä toimeliaisuus metsätaloudessa ja -teollisuudessa nähdään kaivattuna piristäjänä talouden kehitykselle. Hakkuiden lisäys on nostanut myös huolen, että metsäluonnon monimuotoisuus ja ekologinen kestävyys kääntyvät laskuun. Lisäksi metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa käydään kiistaa Euroopan unionissa. Haaste on sen mukainen, vaikka merkittäviä parannuksia metsätalouden kestävyydessä onkin saavutettu viime vuosikymmeninä.

Voimmeko hyödyntää raaka-ainevarojamme hyvinvoinnin luomiseen vai onko parempi antaa luonnolle enemmän tilaa ihmisen kajoamatta? Onko metsätaloutta kehitettävissä niin, että hakkuita voidaan lisätä ekologisen kestävyyden vaarantumatta, tai peräti luonnon monimuotoisuuden paranemista edistäen? Miltä metsätaloutemme näyttää kansainvälisissä arvioissa?

Metsätalouden sidosryhmien asiantuntijat käyttävät puheenvuoroja ja vastaavat yleisön kysymyksiin Keski-Suomen metsätalouden kestävyydestä. Keskustelun antia hyödynnetään suunniteltaessa Keski-Suomen alueellista metsäohjelmaa tuleville vuosille.

LIITE: Puhutaan metsästä -tapahtuman kutsu ja ohjelma

Tilaisuuden järjestelyistä vastaavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama Sykettä Keski-Suomen metsiin -hanke, Suomen metsäkeskus ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Marja Liukkaala-Koto
Sykettä Keski-Suomen metsiin -hanke, Suomen metsäkeskus
puh. 0400 345 563
marja.liukkaala-koto@metsakeskus.fi

asiantuntija Markku Paananen
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
puh. 0400 121 989
markku.paananen@jamk.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskushttps://www.metsakeskus.fi

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

Korjuukelpoisuuskartat helpottavat puunkorjuun suunnittelua13.11.2017 10:00Tiedote

Suomen metsäkeskuksen uudet korjuukelpoisuuskartat helpottavat ympärivuotista puunkorjuuta ja sen suunnittelua. Metsäkoneyrittäjät voivat tarkastaa kartoilta, missä maasto kantaa korjuukalustoa. Myös maasto- ja puustovauriot vähenevät, kun korjuutöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa. Korjuukelpoisuuskarttoja on kehitetty yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa. Kartat on tuottanut Arbonaut Oy.

Drivningsduglighetskartor underlättar planeringen av virkesdrivningen13.11.2017 10:00Tiedote

Finlands skogscentrals nya drivningsduglighetskartor underlättar virkesdrivningen året om och planeringen av den. Skogsmaskinföretagare kan på kartorna kontrollera var terrängen är stark nog för att bära drivningsmaskinerna. Också terräng- och beståndsskadorna minskar när drivningsarbetet görs på objekt som till föret är lämpliga för det. Drivningsduglighetskartorna har utvecklats tillsammans med skogsbranschens aktörer i spetsprojektet Fram för trä och nya skogsprodukter. Kartorna har producerats av Arbonaut Oy.

Skogsägarens naturvårdsmål kartläggs med nytt verktyg7.11.2017 10:00Tiedote

De flesta skogsägare vill värna om naturvärdena i sin skog, men behöver information och skogsexperters syn på naturvårdsmetoder som stöd för sina beslut. I projektet Monimetsä finansierat av Jord- och skogsbruksministeriet prövar man en verksamhetsmodell där skogsproffsen kartlägger skogsägarnas naturönskemål och åskådliggör naturvårdsmetoderna i ekonomiskogarna med en ny checklista och ett nytt rådgivningsverktyg.

Metsänomistajien luonnonhoitotavoitteet esiin uudella työkalulla7.11.2017 10:00Tiedote

Suuri osa metsänomistajista haluaa vaalia luontoarvoja omissa metsissään, mutta tarvitsee päätöstensä tueksi tietoa ja ammattilaisten näkemystä sopivista luonnonhoidon menetelmistä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa kokeillaan toimintamallia, jossa metsäammattilaiset selvittävät metsänomistajien luontotoiveita ja havainnollistavat talousmetsien luonnonhoidon keinoja uuden tarkistuslistan ja neuvontatyökalun avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme