Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Keski-Suomessa selvitettiin, millaista osaamista työnantajat toivovat työntekijöiltään

Jaa

Keski-Suomessa tarvitaan osaavaa työvoimaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalle, kone- ja tuotantotekniikan alalle sekä ICT-alalle. Millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan? -webinaarissa 25.5. klo 9–10 kerrotaan, mitä tietoja ja taitoja työnantajat kaipaavat henkilöstöltään näillä aloilla.

Keski-Suomeen rakennetaan parhaillaan OsaajaKS-palveluketjua työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajien ja asiakkaiden avuksi. Palveluketju kokoaa yhteen alueen oppilaitosten koulutustarjontaa sekä uraohjauspalveluita. Ajatuksena on tukea työttömiä työnhakijoita urasuunnittelussa sekä sopivan, työllistymistä edistävän koulutuksen löytämisessä.

OsaajaKS-palveluketjun rakentamisen ensiaskelina toteutettiin osaamistarvekartoitus, johon vastasi 83 keskisuomalaista työnantajaa sosiaali- ja terveysalalta, kone- ja tuotantotekniikan alalta sekä ICT-alalta. Näillä aloilla on tällä hetkellä Keski-Suomessa pula osaavista työntekijöistä.

”Työnantajien näkemykset ovat meille erittäin arvokkaita. Niiden avulla kehitämme Keski-Suomen koulutustarjontaa sellaiseksi, että se vastaa aidosti sekä työnhakijoiden että työnantajien tarpeisiin”, sanoo projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistosta.

Työnantajille suunnatussa osaamistarvekartoituksessa kysyttiin sekä alakohtaisen osaamisen tarpeita että yleisiä työelämätaitoja. Kartoituksesta selviää, että työvoimaa tarvitsevilla aloilla työntekijöillä täytyy olla alan ammattitaidon ohella myös esimerkiksi kykyjä vuorovaikutukseen, tiimityöhön ja ongelmanratkaisuun.

”Työtehtäviin liittyvien alakohtaisten taitojen lisäksi työnantajat toivovat myös yleistä työelämän osaamista, kuten asiakaspalveluhenkisyyttä, yhteistyökykyä, liiketoiminnan perusymmärrystä, sitoutuneisuutta ja motivaatiota toiminnan kehittämiseen. Myös työntekijän itseohjautuvuutta ja oppimiskykyä pidettiin tärkeänä”, kertoo Kaisa Lassila Gradialta, joka koordinoi kartoituksen toteutusta ja raportointia.

Osaamistarvekartoituksen tuloksia esitellään tiistaina 25.5. klo 9–10 Millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan? -webinaarissa. Verkkotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautuminen ja ohjelma: https://osaajaks.fi/fi/tapahtumat/ 

Webinaarin järjestää OsaajaKS-palveluketjua rakentava Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke (2020–2023). Projektissa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, JAMK, Gradia, Poke, Humak, Jyväskylän kesäyliopisto, Alkio-opisto, Jyväskylän kansalaisopisto sekä Jyvälän kansalaisopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Viljakainen
maarit.h.viljakainen@jyu.fi
050 310 5895

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ylläpitävät luustoa ja mahdollistavat tehokkaan luuliikunnan myös vanhetessa14.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Säännöllinen, intensiivinen liikunta ylläpitää terveen luun mukautumiskykyä ja vastustaa ikääntymiseen liittyvää luuston heikkenemistä. Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ovat tärkeitä myös erityisen haurasluisten iäkkäiden henkilöiden, kuten lonkkamurtumapotilaiden luuston kunnon ylläpysymiselle. Tulokset selviävät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Väitös 18.6.2021: Taitavia tenavia ympäri Suomen: lapset tietävät olevansa hyviä liikkujia, mutta motorisissa taidoissa löytyi alueellisia eroja Suomen sisällä (Niemistö)10.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Lasten motoriset taidot paranevat iän myötä. Liikuntaharrastaminen ja ulkona vietetty aika sekä temperamenttipiirteet, kuten lapsen aktiivisuus ja kyky ylläpitää tarkkaavaisuutta, tukevat motoristen taitojen oppimista. Maaseudulla asuvilla lapsilla oli parhaimmat motoriset taidot Suomessa, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta. Yleisesti alle kouluikäiset lapset kokevat olevansa hyviä liikkujia.

Väitös 19.6.2021: ”Pystynkö minä?” – Lasten uskomukset omista kyvyistään merkityksellisiä lukutaidon kehittymiselle (Peura)9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lasten myönteiset uskomukset omista kyvyistään lukemisessa vahvistavat lukutaidon kehitystä, selviää tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta. Myönteiset kokemukset oppimistilanteista auttavat kehittämään uskoa omiin kykyihin, mutta huolestuttavaa on, että osa lapsista kokee saavansa vähemmän kannustavaa palautetta ja vertaiskokemuksia lukemisessa ajan myötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme