Jyväskylän yliopisto

Keskiaikuisuus on seesteistä aikaa – mielen hyvinvointi säilyy varsin hyvänä läpi aikuisuuden

Jaa
Gerontologian tutkimuskeskuksessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kokonaisvaltainen mielen hyvinvointi on varsin pysyvää keskiaikuisuudesta myöhäisaikuisuuden alkuun eli ikävuosien 42 ja 61 välillä. Mielen hyvinvointi voi toimia yksilöiden voimavarana tukea ja huolehtia myös muiden hyvinvoinnista.
Kuvituskuva: Mostphotos
Kuvituskuva: Mostphotos

Aikuisuuden, erityisesti myöhäisaikuisuuden, kehityksestä puhutaan usein negatiivisin sävyin. Keskiaikuisuus ja myöhäisaikuisuuden alku näyttäytyvät kuitenkin tuoreen tutkimuksen valossa psykologisesti myönteisenä ajanjaksona, jolloin mielen hyvinvointi säilyy keskimäärin varsin hyvällä tasolla.

Kokonaisvaltainen mielen hyvinvointi sisältää sellaisia myönteisiä ulottuvuuksia kuin emotionaalinen, psykologinen ja sosiaalinen hyvinvointi sekä enimmillään vähäiset masentuneisuuden tuntemukset. Emotionaalista hyvinvointia kuvaavat esimerkiksi tyytyväisyys elämään ja positiivisten tunteiden kokeminen. Psykologinen hyvinvointi käsittää muun muassa itsensä toteuttamisen ja kokemuksen elämän tarkoituksellisuudesta. Sosiaalisen hyvinvoinnin osa-alueita ovat esimerkiksi tunne yhteisöön kuulumisesta ja ympäristön hyväksynnästä.

– Tutkittavien onnellisuus, elämäntyytyväisyys ja sosiaalinen hyvinvointi lisääntyivät keskimäärin ikävuosien 42 ja 61 välillä. Sen sijaan masentuneisuuden tuntemukset olivat varsin matalalla tasolla ajankohdasta toiseen, kertoo väitöskirjatutkija Emmi Reinilä Gerontologian tutkimuskeskuksesta ja liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– Havaitsimme kokonaisvaltaisessa mielen hyvinvoinnissa myös vahvaa pysyvyyttä eli sitä, että tutkittavien keskinäinen järjestys mielen hyvinvoinnissa pysyi varsin samana ikävaiheesta toiseen. Toisin sanoen se, kenellä oli parempi mielen hyvinvointi 42-vuotiaana, sai todennäköisesti korkeamman pistemäärän myös 50- ja 61-vuotiaana, Reinilä kuvaa.

Mielen hyvinvointi voi auttaa tukemaan myös muita

Reinilä ja kumppanit selvittivät myös, onko mielen hyvinvointi yhteydessä generatiivisuuteen eli haluun tukea ja huolehtia seuraavan sukupolven hyvinvoinnista. Perinteisissä psykologian kehitysteorioissa generatiivisuus on esitetty keskiaikuisuuden keskeisenä kehitystehtävänä. Reinilä on havainnut generatiivisuuden keskimäärin vähenevän 42 ikävuodesta 61 ikävuoteen, mutta sen kehityksessä havaittiin kuitenkin eroja yksilöiden välillä.

– He, joilla oli parempi kokonaisvaltaisen mielen hyvinvoinnin taso, raportoivat myös enemmän huolenpitoa ja halua tukea seuraavaa sukupolvea. Erityisesti parempi sosiaalinen hyvinvointi ennusti myöhempää generatiivisuutta, Reinilä toteaa.

Tutkimukset olivat osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, Gerontologian tutkimuskeskuksessa (GEREC) toteutettavaa Lapsesta aikuiseksi -tutkimusta, joka on professori Lea Pulkkisen vuonna 1968 psykologian laitoksella aloittama seurantatutkimus. Tutkimuksessa on seurattu samoja keskisuomalaisia lapsia yli 50 vuoden ajan. Nykyään tutkimusta johtaa tutkimusjohtaja Katja Kokko. Viimeisin aineistonkeruu (TRAILS) toteutettiin vuosina 2020–2021 Suomen Akatemian rahoittamana.

Alkuperäisjulkaisut

Reinilä, E., Saajanaho, M., Fadjukoff, P., Törmäkangas, T.*, & Kokko, K.* (2023). The development of generativity in middle adulthood and the beginning of late adulthood: A Longitudinal Study from Age 42 to 61. Journal of Adult Development. https://doi.org/10.1007/s10804-022-09436-1 (*Jaettu viimeinen kirjoittajuus)

Reinilä, E., Kekäläinen, T., Saajanaho, M., & Kokko, K. (2023). The structure of mental well-being and its relationship with generativity in middle adulthood and the beginning of late adulthood. International Journal of Behavioral Development. https://doi.org/10.1177/01650254231165837

Lisätietoa

Emmi Reinilä
väitöskirjatutkija
emmi.e.reinila@jyu.fi
+358 40 183 1423

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva: Mostphotos
Kuvituskuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme